Ακριβότερο κατά 20% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ημερομηνία:

Πόσο κοστίζουν τα πιο «δημοφιλή» φαγητά για το γιορτινό τραπέζι – Πού κυμαίνεται το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια
Καθώς ανεβαίνουν οι τιμές στα αγαθά και τα προϊόντα κατανάλωσης, είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο και το κόστος χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μετρήσεις του ινστιτούτου καταναλωτή, η αύξηση θα κυμανθεί από 10 έως 20% και μια οικογένεια 4 ατόμων θα χρειαστεί να πληρώσει σχεδόν 150 ευρώ.

Στο ρεπορτάζ του Mega υπάρχουν παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές φέτος και ποια αγαθά είναι οι «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις.

Με μολύβι και χαρτί η λίστα, για να μην βγούμε… εκτός budget
Πολλοί αρχίζουν να παίρνουν στο χέρι μολύβι και χαρτί για τις αγορές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και τον υπολογισμό του κόστους.

‘Ερευνα αγοράς πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πιο λιτές επιλογές για πολλούς καταναλωτές, έχει προκαλέσει το ξέφρενο ράλι τιμών σε βασικά αγαθά.

Φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 152€ ενώ πέρυσι ήταν στα 127, δηλαδή αύξηση 20%.

Οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν πίσω τα πολυπληθή χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός ψαλιδίζεται και το εορταστικό τραπέζι μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα προβλέπεται να είναι αισθητά φτωχότερο.

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων ειδικά σε κρέας λάδι και γλυκά δεν γινόταν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που θα είναι ακριβότερο έως και 20%. Με τους καταναλωτές να μετρούν τόσο τα άτομα που θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι εκείνη την ημέρα όσο και τα προϊόντα που θα αγοράσουν.

Παραδοσιακά η λίστα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού περιλαμβάνει:
Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Αρνί: 13 – 14€/κιλό

Γαλοπούλα: 10-12€/κιλό

Χοιρινό: 7,5 – 9€ /κιλό

Τομάτες: 2,20- 2,30/κιλό

Φέτα: 10 – 14,30/κιλό

Αναψυκτικά: 1,30 €/τεμάχιο

Κρασί: 4,5€ – 5,5 €

Παραδοσιακά γλυκά: 16€/κιλό

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»
Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών δήλωσε: «Το σίγουρο είναι πως με την ερευνά που κάναμε στην αγορά και τις απαντήσεις που πήραμε θα υπάρχει αύξηση από 10 – 20%. Δεν είναι εύκολη χρονιά θα μπορούσαμε να πούμε κάθε πέρσι και καλύτερα κάθε φέτος και χειρότερα».

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς οι καταναλωτές θα γίνουν «κυνηγοί» προσφορών για να καταφέρουν να γεμίσουν το εορταστικό τραπέζι με τα απαραίτητα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αίθριος ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη...

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη αύριο...

Υπόθεση Tεμπών: Αρνητική η πρόταση της εισαγγελέως...

Απορρίπτει ως «αλυσιτελή και στερούμενη οιουδήποτε πραγματικού αντικειμένου» την...

Αίθριος ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη...

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη αύριο...

Υπόθεση Tεμπών: Αρνητική η πρόταση της εισαγγελέως...

Απορρίπτει ως «αλυσιτελή και στερούμενη οιουδήποτε πραγματικού αντικειμένου» την...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αίθριος ο καιρός στην Κρήτη την Πέμπτη – Έως 18 βαθμούς η θερμοκρασία

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Κρήτη αύριο...

Υπόθεση Tεμπών: Αρνητική η πρόταση της εισαγγελέως για τις εκταφές

Απορρίπτει ως «αλυσιτελή και στερούμενη οιουδήποτε πραγματικού αντικειμένου» την...

Politico για πόλεμο στο Ιράν: Τα εργαλεία πίεσης της Τεχεράνης προς Ευρώπη – Οι χώρες σε κίνδυνο

Το ιρανικό καθεστώς προειδοποιεί ότι θα πλήξει ευρωπαϊκές πόλεις...

Κλιμάκωση χωρίς όρια: Το Ιράν απειλεί με χτυπήματα σε ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα στοχεύσει ισραηλινές πρεσβείες σε...