Αλέκος Στεφανάκης: Ελλείψεις σε σανό και τριφύλλι στην Κρήτη εξαιτίας των καταστροφών στη Θεσσαλία

Αλέκος Στεφανάκης: Ελλείψεις σε σανό και τριφύλλι στην Κρήτη εξαιτίας των καταστροφών στη Θεσσαλία

Το καμπανάκι του κινδύνου για το αύριο της χώρας όσον αφορά τον επισιτιστικό τομέα και όχι μόνο, έκρουσε ο διδάκτωρ Κτηνιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο και την απώλεια άνω των 200.000 ζώων και πτηνών.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο κ. Στεφανάκης είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που χάθηκαν είναι αιγοπρόβατα (πάνω από 70.000) και η μεγαλύτερη ζημιά θα καταγραφεί στην παραγωγή φέτας που γίνεται με πρόβειο γάλα, ένα προϊόν ΠΟΠ που χρειάζεται άμεσα στήριξη.

“Ηδη ως χώρα έχουμε χάσει την αυτάρκειά μας σε αγελαδινό γάλα και κρέας, όπως και σε χοιρινό. Το πλήγμα στην αιγοπροβατοτροφία μας είναι τεράστιο και πρέπει η Πολιτεία να σκύψει άμεσα πάνω σε αυτό”.

Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι ήδη στην Κρήτη καταγράφονται ελλείψεις στην κτηνοτροφία σε σανό και σε τριφύλλι, δύο από τα πολλά προϊόντα που καλλιεργούνταν στον θεσσαλικό κάμπο, μαζί με καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και βαμβάκι.

Για την Κρήτη, είπε ότι υπάρχει αυτάρκεια στο νησί τόσο σε αιγοπρόβειο γάλα όσο και σε κρέας, όμως πρέπει πάση θυσία να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Ένας κτηνοτρόφος που έχασε τα ζώα του, για να αρχίσει να παράγει πρέπει να περάσουν 5 χρόνια. Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ζωτικής σημασίας να μείνουν στον τόπο τους και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί, καλό το internet καλά και τα computer, αλλά δεν παράγουν τρόφιμα…”

“Οι επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία θα έχουν αντίκτυπο σε όλους μας, πρέπει να αλλάξει επιτέλους το αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα μας. Ο σιτοβολώνας της Ευρώπης η Ουκρανία είναι σε καθεστώς πολέμου, ο σιτοβολώνας της Ελλάδας η Θεσσαλία είναι κάτω από τα νερά. Και αυτό λέει πολλά…”

Ακούστε τη συνέντευξη του Αλέκου Στεφανάκη στο Ράδιο Κρήτη

Τα σχόλια είναι κλειστά.