Αλέξης Καλοκαιρινός: «Καλό θα ήταν οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Ηρακλείου, να προχωρήσουν σε αυτοκριτική αντί να υψώνουν τους τόνους.»

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Καλό θα ήταν οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Ηρακλείου, να προχωρήσουν σε αυτοκριτική αντί να υψώνουν τους τόνους.»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, με αφορμή σχόλια για την πορεία εκτέλεσης των έργων τσιμεντοστρώσεων και ασφαλτοστρώσεων:

 

«Καλό θα ήταν οι άνθρωποι που έχουν ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Ηρακλείου, να προχωρήσουν σε αυτοκριτική αντί να υψώνουν τους τόνους.

Επαναλαμβάνουμε, εν συντομία:

Σε διάστημα δυο ετών κανονικής λειτουργίας του Δήμου, 2022 και 2023, εκτελέστηκε μόλις το 1/3 των έργων. Πώς είχαν την απαίτηση να εκτελεστούν τα 2/3 μέχρι τον Μάιο του 2024, όταν μάλιστα τους πρώτους 4 μήνες ο Δήμος δεν είχε καν προϋπολογισμό;

Η πρότασή τους για 4ετή παράταση με τμηματική κάλυψη του κόστους των έργων, 16% το 2024, 16% το 2025, 16% το 2026 και το υπόλοιπο 52% το 2027, θα οδηγούσε τον Δήμο Ηρακλείου με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών. Ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει, που είναι απίθανο, το κόστος με τις αναθεωρήσεις θα υπερέβαινε το κόστος του δανείου.

Υπήρχαν ανεξόφλητες οφειλές για εκτελεσμένα έργα έως 31/12/23, ύψους άνω των 9.000.000 ευρώ.

Οι εισηγήσεις οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, που είχαν στο γραφείο τους από το καλοκαίρι του 2023, επεσήμαναν την ανάγκη δανείου για τον Δήμο Ηρακλείου.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού υπήρχαν 3+1 επιλογές:

  1. Επιτήρηση με τα σφιχτά δεδομένα του Προγράμματος Εξυγίανσης Δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών.
  2. Ακύρωση συμβάσεων με τεράστιο κόστος επειδή δεν είχε εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος τους, πολυετείς δικαστικούς αγώνες και κίνδυνο της κατηγορίας της απιστίας, δεδομένου ότι είχε δοθεί μεγάλη έκπτωση που πιθανότατα δεν θα δοθεί σε επόμενη δημοπράτηση.
  3. Δανεισμός, με ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή, που δίνει τη δυνατότητα ισοσκελισμού αλλά και ανάπτυξης.

4, Αγνόηση του προβλήματος, να το βάλουμε κάτω από το χαλί, να περικόψουμε ζωτικές δαπάνες και να εκθέσουμε τον Δήμο στον κίνδυνο απρόοπτης, αλλά προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης. Κάτι που θα μας οδηγούσε πίσω στην επιλογή Νο 1.

 

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να κινηθεί με σοβαρότητα. Πέτυχε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό με μια ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και να θωρακίσει τον Δήμο έναντι των πιστωτών του. Να κερδίσει χρόνο για να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια εξορθολογισμού και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης του Δήμου Ηρακλείου.

Σε όλες τις διαδικασίες, ακολουθήσαμε κατά γράμμα το θεσμοθετημένο πλαίσιο με απόλυτη διαφάνεια. Και πάντα με τον μέγιστο σεβασμό προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από τις οποίες επιζητούμε την εποικοδομητική κριτική, αλλά και προς την κοινωνία του Ηρακλείου που αποτελεί τον κριτή όλων μας.». 

Τα σχόλια είναι κλειστά.