Αλλαγή ώρας – Γιατί δεν θα παραμείνουμε στη θερινή ώρα – Τι λένε ειδικοί

Ημερομηνία:

Θα γυρίσουμε τελικά τους δείκτες του ρολογιού μας στις 31 Οκτωβρίου και αυτό γιατί η πανδημία του κοροναϊού έβαλε στον «πάγο» τον σχεδιασμό για την χειμερινή ώρα για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Η αλλαγή της ώρας είναι μειονεκτική για την Ελλάδα»

Η αλλαγή ώρας βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας – σύστημα που, για τον καθηγητή αστροφυσικής, Γρηγόρης Αντωνακόπουλο, είναι μειονεκτικό.

«Το 2017, μία ανάλυση 44 μελετών διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της», ανέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής.

Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας έγινε υποχρεωτική για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το 1975 και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με εφαρμογή για 5 μήνες.

«Η Ελλάδα, που ήδη προηγείται λόγω ζώνης κατά μισή ώρα περίπου – καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – της φυσικής ηλιακής ώρας, δεν έχει ανάγκη να απομακρύνεται από τον ηλιακό χρόνο κατά μία ακόμη ώρα, που προβλέπει η θερινή ώρα, εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Επίσης, λόγω του διακοπτόμενου ωραρίου εργασίας κατά τη μεσημβρία, δεν έχει καμία οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ως εκ τούτου, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καλούμαστε να γυρίσουμε μία ώρα πίσω τους δείκτες του ρολογιού μας, από τις 04.00 στις 03.00, προκειμένου να γίνει το πέρασμα από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μέλι: Η φυσική «ασπίδα» απέναντι στα ανθεκτικά...

Το μέλι δεν είναι μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό-Έρευνα δείχνει...

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και...

Αλλαγή στο καιρικό σκηνικό προβλέπεται από την Τρίτη, καθώς...

Μέλι: Η φυσική «ασπίδα» απέναντι στα ανθεκτικά...

Το μέλι δεν είναι μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό-Έρευνα δείχνει...

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και...

Αλλαγή στο καιρικό σκηνικό προβλέπεται από την Τρίτη, καθώς...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σταθερά ψηλά η Κρήτη στον τουρισμό – 88% ικανοποίηση επισκεπτών στα ξενοδοχεία

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η ικανοποίηση των επισκεπτών στα...

Μέλι: Η φυσική «ασπίδα» απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια

Το μέλι δεν είναι μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό-Έρευνα δείχνει...

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους

Αλλαγή στο καιρικό σκηνικό προβλέπεται από την Τρίτη, καθώς...

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μεταφέρθηκε για χειρουργείο στη Μόσχα, σύμφωνα με τη Daily Mail

Η είδηση παραμένει ανεπιβεβαίωτη, αλλά το Al-Jarida του Κουβέιτ...