Άλμπερτ Αϊνστάιν: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την μεγαλύτερη διάνοια του 20ου αιώνα

ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πέθανε σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου 1955

Άλμπερτ Αϊνστάιν: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για την μεγαλύτερη διάνοια του 20ου αιώνα

Γερμανός φυσικός, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921και θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας και για πολλούς ο σημαντικότερους επιστήμονας του 20ου αιώνα.

Στις 18 Απριλίου του 1955 ο Αϊνστάιν πέθανε στο νοσοκομείο του Πρίνστον, ενώ είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση για το ανεύρυσμα αορτής που είχε.

Ο φυσικός εβραϊκής καταγωγής είναι ευρέως γνωστός για την Θεωρία της Σχετικότητας και για τον τύπο E=mc² που αναφέρεται από πολλούς ως «η πιο διάσημη εξίσωση στη φυσική».

Αν και όλοι γνωρίζουμε την επιστημονική του έρευνα και τα συγκλονιστικά συγγράμματά του, υπάρχουν στοιχεία για τη ζωή του που αγνοούμε. Σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτά.

10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν

Όλα ξεκινήσαν με μια πυξίδα
Σε ηλικία 5 ετών και ενώ ήταν άρρωστος ο μπαμπάς του έκανε δώρο μια πυξίδα. Ώρες ατελείωτες ο μικρός Αλβέρτος παρατηρούσε τον «μπούσουλα» και προσπαθούσε να καταλάβει πώς μια βελόνα μπορεί να δείχνει πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

Πάντα μαζί με ένα βιολί
Η μητέρα του, Παουλίνε Κοχ, ήταν αξιόλογη πιανίστρια και φρόντισε από μικρός ο γιος της να μυηθεί στην κλασική μουσική. Από την ηλικία των πέντε ετών ο Αϊνστάιν έκανε μαθήματα βιολιού και δεν αποχωριζόταν ποτέ το αγαπημένο του όργανο.

Μέτριος μαθητής
Οι γονείς του άργησαν πολύ να αντιληφθούν την ευφυία του γιού τους. Ο Αϊνστάιν στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής από… άποψη. Θεωρούσε το σχολείο «στρατιωτικό καψόνι για ανεγκέφαλους» και προτιμούσε να μελετά στο σπίτι.

Ποτέ δεν φορούσε κάλτσες
Από τη λίστα με τις παράξενες συνήθειες του Αϊνστάιν δε θα μπορούσε να λείπει η απέχθειά του προς τις κάλτσες. Σε γράμμα προς τη σύζυγό του Έλσα ανέφερε χαρακτηριστικά : «Όταν ήμουν νέος, κατάλαβα ότι το δημιουργείται πάντα τρύπα στις κάλτσες στο σημείο του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού κι έτσι σταμάτησα να φοράω κάλτσες».

Απαρνήθηκε τη γερμανική υπηκοότητα
Από πολύ νωρίς, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αποστρεφόταν τον εθνικισμό και προτιμούσε να θεωρεί εαυτόν ως «πολίτη του κόσμου». Σε ηλικία 16 ετών απαρνήθηκε τη γερμανική του υπηκοότητα και υπήρξε επίσημα χωρίς εθνικότητα ώσπου ανακηρύχθηκε Ελβετός πολίτης το 1901.

Μανιώδης καπνιστής
Ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής και πίστευε, ότι τον βοηθούσε στο να ακολουθεί μια πιο αντικειμενική κρίση στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ο φυσικός κάπνισε σχεδόν πάντα και μέσα στο σπίτι του μπορούσες να καταλάβεις που βρίσκεται από το σύννεφο καπνού που τον ακολουθούσε

Φάκελος στο FBI
To 1933, το FBI ξεκίνησε να συλλέγει πληροφορίες για τον Αϊνστάιν, λίγο πριν το τρίτο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Το 1965 διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος που είχε ανοίξει γι’ αυτόν το FBI περιείχε 1.280 σελίδες.

O γιος του πέθανε σε ψυχιατρική κλινική
Ο δεύτερος γιος του Έντουαρντ, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε σε ίδρυμα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Δεν συνάντησε ξανά τον πατέρα του μετά το 1933 αν και επικοινωνούσαν δια αλληλογραφίας. Πέθανε στα 55 μέσα στην ψυχιατρική κλινική.

Παντρεύτηκε την ξαδέρφη του
Το 1919 παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Έλσα Λέβενταλ. Και αυτός ο γάμος αυτός του χαρίζει τη γαλήνη της συμβατικότητας και όχι τον έρωτα. Η Έλσα είναι περισσότερο φίλη. Και δεν έχει και τόσο καλή γνώμη γι’ αυτόν.

Έκλεψαν τον εγκέφαλό του
Ο παθολόγος Χάρβεϊ που έκανε την νεκροψία στο σώμα στου Αϊστάιν δεν σεβάστηκε την επιθυμία του και έκλεψε τον εγκέφαλό του. Ο γιος του πείστηκε να τον αφήσει στα χέρια του γιατρού για το καλό της επιστήμης αλλά ο Χάρβεϊ τον τεμάχισε και τον κράτησε μπουκάλι για πάνω από 30 χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.