Αλόη: Ανάστατοι οι καταναλωτές για την πιθανή καρκινογόνα δράση – Το μυστικό στην φλούδα

«Ψυχραιμία». Αυτό συστήνουν οι ειδικοί για την αλόη βέρα που εξετάζεται ως πιθανή καρκινογόνα ουσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία.

Αλόη: Ανάστατοι οι καταναλωτές για την πιθανή καρκινογόνα δράση – Το μυστικό στην φλούδα

«Αυτός (ο ντόρος) οφείλεται στο περίφημο τραστ της ζάχαρης το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την κατανάλωση όλων αυτών των γλυκαντικών ουσιών», αναφέρει ο παθολόγος διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας.

Η αμφισβητούμενη μελέτη

Η αλήθεια είναι πως το debate γύρω από την αλόη κα τις επιπτώσεις της στην υγεία στηρίχτηκε σε μία και μόνο μελέτη που έγινε πίσω στο 2016 και μάλιστα σε αρουραίους και όχι ανθρώπους.

«Αυτή είναι η μοναδική μελέτη η οποία έχει γίνει και έχει δείξει ότι σε τεράστιες ποσότητες, που δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, δημιουργούν κάποιες αμφιβολίες».

Η μελέτη διήρκησε δύο χρόνια. Τα τρωκτικά έπιναν νερό με εκχύλισμα από ολόκληρο το φύλλο της αλόης και παρατηρήθηκε πως είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο παχύ έντερο.

«Ο εξωτερικος φλοιός της αλόης έχει ήδη χαρακτηρισθεί πιθανώς καρκινογόνος από τον ΠΟΥ, σε αντίθεση με το εσωτερικό του φυτού και τα προϊόντα με ζελέ αλόης που είναι απολύτως ακίνδυνα», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα προϊόντα και τις τροφές που εμπεριέχεται η αλόη βέρα δεν χρησιμοποιείται ποτέ ο φλοιός που ήδη έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνος από τον ΠΟΥ αλλά μόνο το εσωτερικό του φυτού, το διάφανο ζελέ που είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Kι ενώ όλα αυτά ήταν ήδη γνωστά, η αλόη βέρα να γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε πόσιμη μορφή, σε προϊόντα μακιγιάζ, μωρομάντηλα, αφρούς ξυρίσματος και αλοιφές για τα εγκαύματα.

Τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στους καταναλωτές είναι διάχυτη.

«Θα σταματήσω μέχρι να μας πουν οι επιστήμονες».

«Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να προκληθεί μια πιθανή καρκινογένεση, από την άλλη όμως αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι πως μέσα από τη μακροσκελή λίστα που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ, υπάρχουν τρόφιμα και συνήθειες καθημερινής κατανάλωσης οι οποίες μεμονωμένα δε θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν, ωστόσο αθροιστικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Γρηγοράκης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι καρκίνοι, ειδικά σημείων που έχουν σχέση με τα τρόφιμα, όπως παχέος εντέρου και συκωτιού, γίνονται περισσότερο επιθετικοί και εμφανίζουν έξαρση στον δυτικό κόσμο».

Η μαύρη λίστα του ΠΟΥ

«2Β». Έτσι ονομάζεται η περιβόητη λίστα με τα 322 προϊόντα, όπως η αλόη βέρα και τα αντισυλληπτικά, που εξετάζονται ως πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.

«Η λίστα αφορά εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Καθαριστικά, τρόφιμα, η ακτινοβολία των κινητών. Με το να είναι κάποια ουσία στη λίστα, δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να την χρησιμοποιούμε», αναφέρει ο παθολόγος διαβητολόγος Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Ο ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιεί τον κίνδυνο ούτε συγκρίνει ποιες ουσίες είναι πιο επιβλαβής από κάποιες άλλες, για παράδειγμα αν η εισπνοή αναθυμιάσεων από την άσφαλτο είναι πιο επικίνδυνη από την εισπνοή της ναφθαλίνης που βάζουμε στα ρούχα.

Ο σκοπός της λίστας είναι να καταγράφονται οι ουσίες που πιθανώς προκαλούν καρκίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εκπέμψει κόκκινο συναγερμό για την απαγόρευση της χρήσης της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.