Στο ανακαινισμένο Πάρκο Γεωργιάδη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Το ανακαινισμένο Πάρκο Γεωργιάδη επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, την Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Ευαγγελία Σχοιναράκη, την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλο Μπαριτάκη καθώς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δημοσιογράφους για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο και να απαντήσει τις ερωτήσεις τους, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι τη φύλαξη του χώρου κατά τις βραδινές ώρες έχει ήδη αναλάβει η ΔΕΠΑΝΑΛ: «Όπως έχω αναφέρει ήδη, εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσουμε το Πάρκο καθαρό και όμορφο όπως είναι σήμερα. Αλλά θα πρέπει και οι χρήστες του να δείξουν τον ανάλογο σεβασμό» τόνισε ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά.

Το Πάρκο είναι ανοιχτό για το κοινό από την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου ενώ παράλληλα, η ΔΕΠΑΝΑΛ εκτελεί εργασίες στο αναψυκτήριο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.

Το ιστορικό του έργου

Το πάρκο Γεωργιάδη χωροθετείται στο κέντρο της πόλης, στο χώρο της επιχωματωμένης ενετικής τάφρου ανάμεσα στους Προμαχώνες Βιτούρι και Σαμπιονάρα, εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Πήρε το όνομά του από τον δήμαρχο Μηνά Γεωργιάδη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 3 Ιουνίου 1942. Έχει έκταση 14,7 στρέμματα και αποτελεί τον κυριότερο πνεύμονα πρασίνου της κεντρικής αστικής περιοχής της πόλης του Ηρακλείου.
Η μελέτη του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη» συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2016.

Το έργο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων (ΤΣ)», τον Απρίλιο του 2017.
Κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: 1) στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου, 2) στην δημιουργία ενός πάρκου φιλικού προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και 3) στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες που προβλεπόταν από την μελέτη και έχουν υλοποιηθεί, αφορούν:
1. Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση

– αντικατάσταση των κρασπέδων με νέα στα σημεία όπου απαιτείται
– αντικατάσταση του παλαιού υλικού επίστρωσης των διαδρομών (ασφαλτικό / σκυρόδεμα / χώμα), με έγχρωμο υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα, υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοπερατά, που επιτρέπουν την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.
– αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων)
2. Προσβασιμότητα σε άτομα και κινητικές δυσκολίες

– Εργασίες για την προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες με την διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στην μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων.
3. Περιβαλλοντική αναβάθμιση
– Βελτίωση εδάφους με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών. Απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων και καλλωπισμός των υφιστάμενων.

– Εμπλουτισμός πρασίνου με εγκατάσταση πάνω από 15.000 νέων φυτικών ειδών (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα). Κατασκευή ενός νέου μεγάλου βραχόκηπου με αρωματικά φυτά και φρύγανα (ιθαγενή είδη). Συντήρηση και συμπλήρωση του υφιστάμενου μικρού βραχόκηπου. Φύτευση των πρανών με ντόπια φυτά.
– Κατασκευή νέου αυτοποιημένου και υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.