Αναστέλλεται οριστικά η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Ημερομηνία:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «παγώσει» για μια ακόμη φορά την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Η Πράξη θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα και το σκεπτικό της παράτασης θα συνδέεται με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο χρόνος παράτασης της ισχύος των μειωμένων συντελεστών, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση θα αναστέλλει την αύξηση του φόρου στο 24% από την 1η Ιανουαρίου του 2019, γεγονός που σημαίνει ότι οι συντελεστές θα παραμένουν ως έχουν:

  • 1. Στο 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • 2. Στο 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
  • 3. Στο 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η απόφαση θα «παγώνει» από την 1η Ιανουαρίου του 2019 την αύξηση του φόρου στο 24% για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συμβούλιο Επικρατείας: Νέα απόφαση για την πολιτογράφηση...

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την υπόθεση της τουρκικής...

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση...

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του, σύμφωνα με...

Συμβούλιο Επικρατείας: Νέα απόφαση για την πολιτογράφηση...

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την υπόθεση της τουρκικής...

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση...

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του, σύμφωνα με...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΔΕΔΔΗΕ: Πού θα γίνουν διακοπές ρεύματος αύριο στην Κρήτη

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή 7 Ιουνίου,...

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση Φάμελλου για συμπόρευση με το κόμμα Τσίπρα

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του, σύμφωνα με...