Ανησυχίες για «δολοφονική μετάλλαξη» προκαλούν αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Για μια νέα, υπερμεταδοτική, «δολοφονική» όπως αποκάλεσε, μετάλλαξη του κορονοϊού προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ, έχοντας από τώρα στραμμένο το βλέμμα στο φθινόπωρο.

Στόχος του παραμένει η αποτροπή ενός νέου, ενδεχομένως πιο επικίνδυνου κύματος της πανδημίας και γι αυτό εξήγγειλε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Bild am Sonntag νέες παραγγελίες εμβολίων.

«Καταγράφονται προς το παρόν νέες υπο-μεταλλάξεις της Όμικρον και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Mπορεί να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη τόσο μεταδοτική όσο η Όμικρον και τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός σημειώνοντας ότι ίσως από το φθινόπωρο να επιστρέψει η υποχρεωτική μάσκα στους κλειστούς χώρους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον Καρλ Λάουτερμπαχ και ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφουν οι ειδικοί: το γεγονός ότι έχουν μικρύνει τα χρονικά διαστήματα που μεσοβολαβούν μεταξύ δύο μεταλλάξεων, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους εμβολιασμούς όσο και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Το καλό νέο πάντως είναι ότι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό μέχρι το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο, κατάλληλο για την Όμικρον και όποιες νέες μεταλλάξεις της.

Έντονη κριτική από άλλους επιδημιολόγους

Την ίδια ώρα όμως ασκείται κριτική στον Καρλ Λάουτερμπαχ για τη χρήση του όρου «δολοφονική μετάλλαξη».

Όπως ανέφερε στην Bild ο επιδημιολόγος Γιόνας Σμιτ Χάνασιτ ο όρος αυτός είναι «αντιεπιστημονικός» και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο, παρά αβεβαιότητα στον γενικό πληθυσμό, ενώ ούτε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως επισημαίνει, θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο αυτό πιθανό.

Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της βασικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί στο μεταξύ στον γενικό πληθυσμό τόσο μέσω του εμβολιασμού αλλά και της κυτταρικής ανοσίας μέσω μολύνσεων.

Ενστάσεις για τις προβλέψεις Λάουτερμπαχ εγείρει και ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ από τη Βόννη, ο οποίος θεωρεί πιο συνετή την καλή προετοιμασία για το φθινόπωρο από τη διάδοση σεναρίων περί «δολοφονικής μετάλλαξης».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Παχυσαρκία: Νέα ευρήματα ανατρέπουν δεκαετίες έρευνας

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του...

Χανταϊός: Πώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την...

Η αύξηση των λοιμώξεων στην Αργεντινή επαναφέρει στο προσκήνιο...

Παχυσαρκία: Νέα ευρήματα ανατρέπουν δεκαετίες έρευνας

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του...

Χανταϊός: Πώς η κλιματική αλλαγή ευνοεί την...

Η αύξηση των λοιμώξεων στην Αργεντινή επαναφέρει στο προσκήνιο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»: Επιδοτήσεις-μαμούθ έως 36.000 ευρώ για να «ανοίξουν» τα κλειστά σπίτια

Με στόχο να επιστρέψουν στην αγορά χιλιάδες αδρανή ακίνητα,...

Παχυσαρκία: Νέα ευρήματα ανατρέπουν δεκαετίες έρευνας

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση του...

«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ στους παραγωγούς – Επιστροφές σήμερα εκκρεμότητες για αύριο

Σαν να μην έφταναν οι χαμηλές τιμές, το αυξημένο...