Ανώγεια: Τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των επαναστατών το ’21

Ημερομηνία:

“Η Ελλάς πρωορίσται να ζήση και θα ζήση.” Με αυτή την περίφημη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, χαραγμένη ψηλά, ολοκληρώθηκαν στην εκκλησία του Αί Γιώργη στο Μεϊντάνι, οι τρεις τοιχογραφίες, στα ισάριθμα επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το καμπαναριό.

Η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Κολοκοτρώνης γονατισμένος μπροστά στην Ελευθερία και μια Ανωγειανή Μάνα που προστατεύει το παιδί της μπροστά από την κάννη του τουφεκιού ενός Ναζί στρατιώτη, κοσμούν πλέον την πλατεία και παράλληλα θυμίζουν τα τρία Ολοκαυτώματα των Ανωγείων, δυο από τους Τούρκους, το 1822 και το 1867 και ένα από τους Γερμανούς το 1944.

Ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, με συγκίνηση, μετά το πέρας των εργασιών, τόνισε τα εξής:

“Αξιωθήκαμε…
Σε κάθε χτύπο της καρδιάς μας της καμπάνας του Αϊ Γιώργη σε κάθε ανέμισμα της σημαίας μας, στέλνουμε το μήνυμα της λευτεριάς της αναγέννησης της γιατρειάς από κάθε πληγή που μπορεί να ανοίξει άνθρωπος σε άνθρωπο.
Η αγάπη να βασιλέψει η ειρήνη να πρωταγωνιστήσει σε όλο τον κόσμο μιας και είναι αξίες πανανθρώπινες.
Στον τοίχο του καμπαναριού αποτυπώνεται από σήμερα, ο σεβασμός και η τιμή, σε όλους εκείνους και εκείνες που όσα έπραξαν θυσιαστικά, το έπραξαν για όλους εμάς.
Μέσα στον άι Γιώργη η Πλατυτέρα, έξω στο καμπαναριό φρουρός η Ευγνωμονούσα.
Δεν ξεχνάμε δε λυγάμε.
Αξιωθήκαμε.”

Να αναφέρουμε τέλος ότι οι τοιχογραφίες είναι έργο του καλλιτέχνη Χάρη Βαθιανάκη. Η προεργασία του τοίχου έγινε από τον Μανόλη Διακάκη. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προσέφερε ο συγχωριανός μας, επιχειρηματίας Βασίλης Σαλούστρος (Μάντης). Ευχαριστίες και προς τον Δήμο Ανωγείων για την παραχώρηση ενός ανυψωτικού μηχανήματος, απαραίτητου για τις εργασίες.

anogi.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου για τις Επιτροπές...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο...

«Μίλα, Άκου, Στήριξε: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για...

Με κοινωνική ευαισθησία και σταθερό προσανατολισμό την καλλιέργεια μιας...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου για τις Επιτροπές...

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο...

«Μίλα, Άκου, Στήριξε: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για...

Με κοινωνική ευαισθησία και σταθερό προσανατολισμό την καλλιέργεια μιας...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: «Ξεκάθαρα εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν»

Το διήμερο συνέδριο «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον...

Άνοιξε η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις στο επίδομα παιδιού Α21

Επαναλειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Επιδόματος Παιδιού Α21, προκειμένου...

«e-honey»: Ψηφιακό «μάτι» στο μέλι – Πρόστιμα έως 10.000 ευρώ για παραγωγούς και εμπόρους

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα καταγράφει την παραγωγή, τις εισαγωγές,...

Επίδομα θέρμανσης 2026: Η ημερομηνία-κλειδί για τα νέα ποσά και την πρώτη πληρωμή

Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Περισσότερα χρήματα για...