Ανοιξε η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2025» – Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Ημερομηνία:

Ανοιξε σήμερα 8 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά έως τις 20.3.2025 και υποχρεωτικά μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr).

Για τεχνικούς λόγους, η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» θα ξεκινήσει την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αντί για τις 8 του μήνα που ήταν προγραμματισμένο.

Υπενθυμίζεται πως από αυτό το πρόγραμμα θα ενισχυθούν νοικοκυριά της χώρας για την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας.

Το «Εξοικονομώ 2025» με προϋπολογισμό 434 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Ειδικότερα προβλέπεται πως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% ανά περίπτωση, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης, κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, κάθε κατοικίας που θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ποια κτήρια αφορά το «Εξοικονομώ 2025»
Βασικά χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ 2025»:

– Αφορά σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα)

– Αναλόγως της κατηγορίας που εμπίπτει ο δικαιούχος, το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καλύπτεται ακόμη και το 100% του κόστους επένδυσης.

– Περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα (αυξημένο ποσοστό επιχορηγήσεων και ειδικό προϋπολογισμό) για τη στήριξη οικογενειών με μέλος/μέλη ΑμεΑ, πληγέντες της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανόμενων των σεισμόπληκτων ωφελούμενων της δημοτικής κοινότητας Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου), σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα και ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιλέξιμες δαπάνες
Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες:

* αντικατάσταση κουφωμάτων,

* τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης,

* αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,

* σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),

* λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Ως κριτήριο αξιολόγησης των προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης που θα υποβληθούν θα χρησιμοποιούνται οι βαθμοημέρες θέρμανσης και θα δίνεται προτεραιότητα στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Το «Εξοικονομώ 2025» και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» υλοποιούνται στο πλαίσιο του “RePowerEU”, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 2131513753 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μητσοτάκης: Θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα για...

Το μεγάλο πρόβλημα του στεγαστικού και της ακρίβειας αναγνώρισε...

Εντός του 2027 οι πρώτες συναλλαγές με...

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ευρωπαϊκή λύση ψηφιακών...

Μητσοτάκης: Θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα για...

Το μεγάλο πρόβλημα του στεγαστικού και της ακρίβειας αναγνώρισε...

Εντός του 2027 οι πρώτες συναλλαγές με...

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ευρωπαϊκή λύση ψηφιακών...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης για το αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Το «Νίκος Καζαντζάκης» ξεπέρασε ήδη από τον Οκτώβριο την...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Πρόδρομος στη Μεγαλόνησο Κύπρο

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΚΥΠΡΟ Κατόπιν...

Οι Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων για πρώτη φορά στη Σητεία

ΟΙ ΤΙΜΙΕΣ ΚΑΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ Κατόπιν...

Ημερίδα ” Μινωικός Πολιτισμός UNESCO” στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Τετάρτη 19/11: Ημερίδα " Μινωικός Πολιτισμός UNESCO" στο Επιμελητήριο...