ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Ο λόφος Καστέλι δεν σας ανήκει – Έξω η αστυνομία και οι ξενοδόχοι”

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Ο λόφος Καστέλι δεν σας ανήκει – Έξω η αστυνομία και οι ξενοδόχοι”

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά με ανακοίνωση της εκφράζει την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση στον Λόφο Καστέλι.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Τα Χανιά αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αναπλάσεων επιχειρείται να προσαρμοστεί η πόλη και οι δομές της αποκλειστικά στις ανάγκες της κερδοφορίας της αστικής τάξης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μετατρέψει την πόλη σε μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής δραστηριότητας προσαρμοσμένη πλήρως και αποκλειστικά στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. Θέλουν να μετατρέψουν την πόλη σε χρυσορυχείο για τους λίγους προνομιούχους επιχειρηματίες και κόλαση για τους φτωχούς.

Η πρόσφατη επίσκεψη Πέτσα και οι υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων που την συνόδευσαν υπογράμμισε τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη στρατηγική. Την ώρα που χιλιάδες Χανιώτες έχουν χτυπηθεί με τον πιο άγριο τρόπο από την οικονομική και την υγειονομική κρίση, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην, κυβέρνηση και δημοτική αρχή χρηματοδοτούν έργα πολλών εκατομμυρίων για να «αναπλάσουν» την πόλη σύμφωνα με τις ανάγκες των πλουσίων φίλων τους.

Η επίκληση του δημόσιου χώρου από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι πέρα για πέρα κάλπικη. Η ανάπλαση των Αγίων Αποστόλων, η πρόθεση μετατροπή της πλατείας 1866 σε ανοιχτό mall, τα σχέδια διαμόρφωσης συνεδριακών κέντρων, αναψυκτηρίων και παρκινγκ αντί για πάρκο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η εμπλοκή των ξενοδόχων – χορηγών στο χώρο της ΑΒΕΑ εις βάρος της ασφάλειας των μαθητών των διπλανών σχολείων είναι χαρακτηριστικές.

Δημόσιος χώρος δεν σημαίνει μόνο γήπεδα, πάρκα και πλατείες. Δημόσιος χώρος σημαίνει παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, αξιοπρεπή και ασφαλή σχολικά κτίρια, γηροκομεία με επαρκές προσωπικό και υπηρεσίες. Πάνω απ’ όλα όμως δημόσιος χώρος σε περίοδο πανδημίας σημάνει ένα ισχυρό και εκτεταμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά όλα όμως αποτελούν ψιλά γράμματα για τους κρατούντες γιατί δεν αποφέρουν κέρδη. Τα θεωρούν βαρίδια για την διακυβέρνησή τους και εύχονται και φροντίζουν να απαλλαγούν από αυτά.

Η επαναδιεκδίκηση του λόφου Καστέλι, μετά την βίαιη εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από την αστυνομία (την οποία ξέχασαν να καταδικάσουν όσοι «καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»)παραμένει να αποτελεί έναν εμβληματικό σταθμό στον αγώνα για την επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου στην πόλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της πόλης έχει εκφραστεί ενάντια στην προσπάθεια της πρυτανείας του Πολυτεχνείου και του πρώην υπουργού Διγαλάκη να ξεπουλήσουν το χώρο στους ξενοδόχους της Belvedere. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής η οποία άλλαξε τις προτάσεις της για το ΓΠΣ της πόλης και συγκεκριμένα της περιοχής του λόφου μόνο κάτω από τις πολύ ισχυρές πιέσεις του κινήματος. Είναι η ώρα να ανοίξει ξανά η διεκδίκηση του χώρου με όρους κινήματος. Είναι ώρα να διεκδικηθεί πίσω ο λόφος από την πλειοψηφία αυτής της πόλης

Η εικόνα της κυβέρνησης είναι η εικόνα μιας τραγικά αποτυχημένης κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τον χαμό χιλιάδων ανθρώπων από την πανδημία και ταυτόχρονα μιας κυβέρνησης που είναι ανίκανη να τιθασεύσει την οικονομική κρίση. Το άνοιγμα της οικονομίας χωρίς όρους για χάρη των κερδών της τουριστικής βιομηχανίας απειλεί να μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητα μας. Οι προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση όλο τον προηγούμενο χρόνο να πάρει πίσω τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, να βάλει στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα εφαρμόζοντας τους νόμους και τα δόγματα Χρυσοχοΐδη απέτυχαν λόγω της μαζικής αντίστασης.

Ο αγώνας για τον λόφο Καστέλι πρέπει και μπορεί να ξαναπροστεθεί στους αγώνες του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των φτωχών ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και ενάντια στον ευτελισμό των ζωών μας. Γι’ αυτό η «Ανταρσία στα Χανιά» θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 15 Μάη στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12μ. προσθέτοντας τη φωνή της στην προσπάθεια επαναδιεκδίκησης του λόφου και των κτιρίων του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.