«Άνθρωποι Ξανά»: Κείμενο με 618 υπογραφές για το Προσφυγικό, με αφορμή την Ημέρα κατά του ρατσισμού

«Άνθρωποι Ξανά»: Κείμενο με 618 υπογραφές για το Προσφυγικό, με αφορμή την Ημέρα κατά του ρατσισμού

Η ένταση της προσφυγικής κρίσης, ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, τα γεγονότα στον Έβρο, η αναζωπύρωση των ρατσιστικών εκδηλώσεων και η διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό μας ωθούν να υψώσουμε δημόσια φωνή διαμαρτυρίας. 618 άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, της επιστήμης, της εργασίας και της αυτοδιοίκησης ενώνουμε τη φωνή μας για να εκφράσουμε την ανάγκη μας να νιώσουμε Άνθρωποι ξανά.

Το Σάββατο 21 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, θα μας ένωνε αγωνιστικά και στους δρόμους, όπως έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτόν και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Όμως, η ανάγκη και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού φαίνεται πως δεν θα μας το επιτρέψει. Μπορούμε, ωστόσο, να υψώσουμε τις φωνές μας με μία ενυπόγραφη δια – δήλωση. Και να το κάνουμε αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες ότι, αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που «δίχως στέγη, δίχως γειτονιά» απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια:

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού, της επιστήμης και της εργασίας, του αθλητισμού,ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και αυτοδιοικητικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό δράμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση. Απευθύνουμε αγωνιώδη έκκληση για την παραβίαση θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Πόσο μάλλον τώρα που η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει την εκρηκτική κατάσταση.

Βιώνουμε πια τις συνέπειες της απαράδεκτης στάσης των ισχυρών του κόσμου απέναντι στο εξελισσόμενο, με δική τους ευθύνη, προσφυγικό δράμα. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά,βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα, προσφυγικές ροές ωθούνται στα σύνορα της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, την πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά και από μερίδα πολιτών σαν εισβολείς.

Απέναντί μας όμως δεν έχουμε εισβολείς. Έχουμε θύματα των διεθνών γεωπολιτικών παιχνιδιών, της ωμής εκμετάλλευσης του προσφυγικού από την κυβέρνηση Ερντογάν, της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και της πολιτικής εγκλωβισμού και αποτροπής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Θύματα της ίδιας κατάστασης είναι οι κάτοικοι των νησιών και του Έβρου που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν στις πλάτες τους με αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις πιο αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.

Αποτελεί για εμάς ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους νησιώτες και στους πρόσφυγες.

Αντιθέτως, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση της Πολιτείας, ένα συνονθύλευμα ρατσιστικών και φασιστικών στοιχείων σπεύδει στις ευαίσθητες περιοχές για να δράσει σαν αυτόκλητος υπερασπιστής των συνόρων. Μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής και νεοναζί που καταφθάνουν από ευρωπαϊκές χώρες απειλούν και επιτίθενται βίαια σε πρόσφυγες, σε μέλη διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε όσους και όσες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Στα νησιά δομές αλληλεγγύης πυρπολούνται και χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας καταστρέφονται. 

Είναι για εμάς αυτονόητη η αντιμετώπιση των προσφύγων, όχι σαν εισβολέων που δήθεν επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, αλλά ως θυμάτων της πλήρους αποτυχίας των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών διεθνώς.

Εμείς που υπογράφουμε:

·        Καλούμε την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διεθνή νομιμότητα. Να προστατεύσει τους ανθρώπους που μετακινούνται και να επανασυστήσει τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη, με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

·        Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:

o   Να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στη βάση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και να πιέσει για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους και στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

o   Να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έχει ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα και η οποία προβλέπει την επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης. Η ρύθμιση αυτή επισύρει τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει τo θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

o   Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη δημιουργίας κλειστών δομών, πολλώ δε μάλλον σε ξερονήσια. Ο εφιάλτης του Ellis Island και της Γυάρου δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα του 2020.

o   Να μην στερήσει τα ήδη ελάχιστα δικαιώματα και πόρους που έστω και με δυσκολία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να επιβιώνουν.

o   Να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των τοπικών πληθυσμών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

o   Να σταματήσει να ενθαρρύνεται, να βάλει φρένο επιτέλους στην επικίνδυνη δράση των παρακρατικών και θερμοκέφαλων που απειλούν ανθρώπινες ζωές και την ειρήνη.

Ο λαός μας έγινε παγκόσμιο υπόδειγμα αλληλεγγύης το 2015, όταν πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες. Η απώλεια των δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες σήμερα, αύριο θα επεκταθεί σε όλους μας. Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας. Γιατί τώρα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε Άνθρωποι Ξανά.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι:

Ηθοποιοί: Αξελός Ρήγας, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραμίχος Γεώργιος, Λογοθέτης Αλέξανδρος, Πουλάκης Όμηρος, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Χατζησοφιά Άννα
Καλλιτέχνες: ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ Καρακώστας Αναστάσιος (Ράπερ – καλλιτέχνης), Κραουνάκης Σταμάτης (Συνθέτης), Ρέλλας Αντώνης (Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, Αναπηρικό Κίνημα)
Συγγραφείς: Γαλανάκη Ρέα, Διβάνη Λένα, Δούκα Μάρω
Αθλητές: Γιαννόπουλος Χάρης (Διεθνής Καλαθοσφαιριστής) , Ιατρίδου Ραμπέα (Πρόεδρος Συλλόγου Ειδικά Διακριθέντων Αθλητών), Μπαντής Γεώργιος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών), Μπίκοφ Μάνια (Αθλήτρια  τριάθλου) , Νικολαΐδης Αλέξανδρος (Ολυμπιονίκης TAE KBON ΝTO), Ποτουρίδης Ελπιδοφόρος (Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας)
Δημοσιογράφοι: Γιάμαλη Αναστασία, Ζέρβα Εφη (Αρχισυντάκτρια ΕΡΤ), Ζουμή Αλέκα, , Καββαδία Ανέττα, Ψαρρά Άντα, Ψαρράς Δημήτρης, Μπαλάσκας Στρατής, Νικολάρα Μάχη, Χατζηαντωνίου Ναταλί.
Ακαδημαϊκοί: Γεωργάτος Σπύρος (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ζωγράφου Τατιάνα (Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών, Birkbeck College, Λονδίνο), Καλαντίδης  Άρης (Πανεπιστημιακός, Manchester Metropolitan University) , Κατζουράκης  Άρης (Πρόεδρος Σωματείου Καθηγητών Πανεπιστημίου Οξφόρδης), Μυλόπουλος Γιάννης (Πανεπιστημιακός, πρ. Πρύτανης ΑΠΘ) , Τζανακόπουλος Αντώνης (Πανεπιστημιακός, Νομική Σχολή, University of Oxford)
Αυτοδιοικητικοί: Βρεττάκος Χρήστος (Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Καλογιάννης Απόστολος (Δήμαρχος Λαρισαίων), Κομηνέας Νίκος (Δήμαρχος Αστυπάλαιας), Ρούσσος Σίμος (Δήμαρχος Χαλανδρίου), Φιλίππου Πέτρος (Δήμαρχος Σαρωνικού)
Συνδικαλιστές: Αμπλάς Θεμιστοκλής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας), Κατεμής Κώστας (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κορίνθου), Κεχαγιόγλου Κώστας (Πρόεδρος  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Κούνεβα Κωνσταντίνα (Συνδικαλίστρια, Ευρωβουλεύτρια 2014-2019), Σπανός Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αχαΐας), Φωτόπουλος Νίκος (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ)
Ανθρώπινα Δικαιώματα: Μοχαμαντί Γιονούς (Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων), Παπαγιαννάκης Λευτέρης (Νομικός), Παπαϊωάννου Κωστής (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Χριστόπουλος Δημήτρης (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τα σχόλια είναι κλειστά.