Αντιδράσεις για την απόρριψη του αιτήματος συνεδρίασης για τις σχολικές μονάδες

Αντιδράσεις για την απόρριψη του αιτήματος συνεδρίασης για τις σχολικές μονάδες

Η Λαϊκή Συσπείρωση Οροπεδίου Λασιθίου, στις 6 Δεκεμβρίου 2022, κατέθεσε αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την «Κατάσταση των σχολικών μονάδων του Δήμου και τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών».

Το περιεχόμενο του αιτήματος που υπέβαλλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν:

« Ζητούμε να συγκληθεί έκτακτο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο με την συμμετοχή των διευθυντών των σχολείων όλων των βαθμίδων, των εκπροσώπων των μαθητών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαζικών φορέων όπου θα εκθέσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Η Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για την πορεία των αντισεισμικών μελετών, την κατάσταση των κτηρίων, την κατάσταση των ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και εγκαταστάσεων θέρμανσης, τη συντήρησή τους και την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους, την αντιπυρική προστασία τους, την κατάσταση στις τουαλέτες και στους αύλειους χώρους των σχολείων μας. », όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η η Δημοτική Αρχή δεν το έκανε δεκτό, προκάλεσε αντιδράσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται:

“Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα για συζήτηση σε τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με διάφορα άλλα τρέχοντα, όπου μέσω του αντιδημάρχου για την παιδεία και του Δημάρχου προκάλεσαν το λαό του Οροπεδίου αφού παρουσιάσαν μια ωραιοποιημένη κατάσταση των σχολείων, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, χωρίς να καλέσουν κανέναν από τους ενδιαφερόμενους όπως είχε ζητηθεί.

Το ίδιο ακριβώς είχε επαναληφθεί το 2020, ένα χρόνο πρίν τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση είχε θέσει το θέμα του Γυμνασίου-Λυκείου, την ανάγκη για την αντισεισμική του θωράκιση και επιδιόρθωση των σημαντικών κτιριακών προβλημάτων του, όπου, αφού διόρθωσαν τα απολύτως επιφανειακά, τα φωτογράφισαν και καθησύχασαν εαυτούς, καθησύχασαν και το Υπουργείο Παιδείας ότι όλα είναι καλά.

Όταν όμως έγινε ο σεισμός το 2021, οι υπηρεσίες που το έλεγξαν έκριναν ακατάλληλο ένα μέρος του κτηρίου και κάποιο άλλο μέρος κρίθηκε κατάλληλο αλλά με προϋποθέσεις. Έκτοτε το Γυμνάσιο λειτουργεί στο από Τουρκοκρατίας σχολείο στο Τζερμιάδο, ενώ το Λύκειο αφού άλλαξε την είσοδό του, υπολειτουργεί χωρίς εργαστήρια, χημείο, γυμναστήριο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της της Λαϊκής Συσπείρωσης επέμειναν στην τακτική συνεδρίαση της 20/12/2022 να μπει το αίτημα τους σε ψηφοφορία όπου η δημοτική αρχή το καταψήφισε(!). Μάλιστα ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είχαν το θράσος, για να εκτονώσουν την κατάσταση, να υποσχεθούν ότι θα συγκαλέσουν την επιτροπή Παιδείας, κάτι που δεν έχουν κάνει σε όλη την τρέχουσα δημοτική περίοδο, τριάμισι χρόνια τώρα.

Σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο που αφορά τα σχολικά κτήρια στον Δήμο μας εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα της μαθητικής στέγης στην πραγματική τους διάσταση και την υπολειτουργία των σχολείων.

Καλούμε το Λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του διεκδικώντας από Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο, ένα ολοκληρωμένο-με σαφές χρονοδιάγραμμα- σχέδιο σχολικής στέγης που να καλύπτει τις συνολικές ανάγκες των μαθητών του Δήμου μας, με την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων και με την κατασκευή νέων όπου αυτό είναι απαραίτητο”.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.