Απάτη «μαμούθ» στην Κρήτη: Πώς εμπιστεύτηκε τον «επενδυτή» κρυπτονομισμάτων και έχασε 150.000

Με δέλεαρ το κέρδος, η κοπέλα εμπιστεύθηκε έναν υποτιθέμενο επενδυτή ο οποίος αφού της απέσπασε τα χρήματα, εξαφάνισε τα ίχνη του, κλείνοντας όλα τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσω των οποίων επικοινωνούσε με την 27χρονη

Απάτη «μαμούθ» στην Κρήτη: Πώς εμπιστεύτηκε τον «επενδυτή» κρυπτονομισμάτων και έχασε 150.000

Θύμα επενδυτικής απάτης έπεσε μια 27χρονη η οποία κατήγγειλε στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων ότι μέσα σε έντεκα μήνες έχασε 150.000 ευρώ από κοινό λογαριασμό που είχε με την μητέρα και τις αδελφές της.

Με δέλεαρ το κέρδος, η κοπέλα εμπιστεύθηκε έναν υποτιθέμενο επενδυτή ο οποίος αφού της απέσπασε τα χρήματα, εξαφάνισε τα ίχνη του, κλείνοντας όλα τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσω των οποίων επικοινωνούσε με την 27χρονη.

Η νεαρή, με καταγωγή από τη Λάρισα, μόνιμη κάτοικος Καρδίτσας, βρισκόμενη στα Χανιά διαπίστωσε πως είχε πέσει θύμα επενδυτικής απάτης και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Όπως αποδείχτηκε, πόνταρε σε κρυπτοχρήματα ελπίζοντας πώς θα κατάφερνε να αυξήσει το χρηματικό ποσό που είχε καταθέσει μαζί με την μητέρα και τις δύο αδελφές της στην τράπεζα και τελικά έμεινε με ένα άδειο τραπεζικό λογαριασμό και εξαπατημένη από έναν επενδυτή – μαϊμού.

Στις 9 Μαρτίου του 2022 η 27χρονη άρχισε να επικοινωνεί με τον υποτιθέμενο επενδυτή με το όνομα Κρίστοφερ. Αρχικά επένδυσε 10.000 ευρώ, στη συνέχεια 40.000 και τέλος 100.000 ευρώ. Στις 15 Ιανουαρίου, όπως η ίδια κατήγγειλε, η επικοινωνία μαζί του μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων και μέσω τηλεφώνου είχε αποκλειστεί.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά στην Ελλάδα, τα οποία καταγγέλλονται στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ψηφιακή άγνοια αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των χρηστών του διαδικτύου, όπως επισημαίνει στη Νέα Κρήτη ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, νομικός Γιώργος Παπαπροδρόμου, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

«Το σημαντικότερο μέρος των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αφορά απάτες. Ένα μέρος των απατών είναι οι επενδυτικές. Δηλαδή, υπόσχονται στα θύματα κέρδη, αποδόσεις μεγαλύτερες και σ αυτό δεν μπορεί να απουσιάσει η πραγματικότητα γύρω από τις μορφές του κρυπτοχρήματος που πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες επενδύουν στις ψηφιακές αδεξιότητες ή ασχετοσύνες των θυμάτων τους» εξηγεί ο κ. Παπαπροδρόμου.

Αναφορικά με τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου που πέφτουν θύματα τέτοιων επενδυτών – απατεώνων, ο έμπειρος απόστρατος αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημειώνει ότι «κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, δεν γνωρίζουν τον χώρο ο οποίος προϋποθέτει βαθιά γνώση και δεν είναι για τον καθένα. Κι εκεί ακριβώς δημιουργείται το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο στη χώρα μας, δεν είναι μόνο το περιστατικό αυτό, με ανθρώπους που χάνουν τεράστια ποσά, χρήματα ή οικονομίες μιας ζωής». Ο ίδιος επισημαίνει πως «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γενικότερα και να υπάρχει η λεγόμενη κριτική σκέψη. Ότι βλέπουμε στο διαδίκτυο δε σημαίνει ότι αυτό είναι και αληθινό».

Περιπτώσεις επενδυτικών απατών σε κοντινές χώρες της Ευρώπης εξιχνίασαν πρόσφατα η Γιουροπόλ και η Ιντερπόλ. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες στην Ελλάδα που πέφτουν θύματα να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.