Απεργιακός ξεσηκωμός σήμερα στη χώρα – Γενική κινητοποίηση ένα χρόνο από τα Τέμπη

Ηχηρή η απουσία της ΓΣΕΕ – 37 Εργατικά Κέντρα και 22 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα καλούν στην απεργία
Χαρακτηριστικά γενικής κινητοποίησης έχει η σημερινή απεργία, με κεντρικό σύνθημα: «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια». Όχι τυχαία η απεργία πραγματοποιείται την ημέρα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από «το έγκλημα στα Τέμπη», που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, για να διατρανωθεί η βούληση απόδοσης ευθυνών.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, άνεργοι θα διαδηλώσουν σήμερα ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Θα απαιτήσουν υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Γενική κινητοποίηση παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΑΔΕΔΥ), οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ), δεκάδες Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα ανά την χώρα, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής, οι ταξιτζήδες, ναυτεργατικά σωματεία και οι δημοσιογράφοι με 4ωρη στάση εργασίας.

Ηχηρή είναι η απουσία της ΓΣΕΕ, η οποία αρνήθηκε την προκήρυξη απεργίας. Κόντρα σε αυτή την στάση της συνομοσπονδίας, όμως, 37 Εργατικά Κέντρα, 22 Ομοσπονδίες και πάνω από 300 πρωτοβάθμια σωματεία, πήραν απεργιακή απόφαση.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ σε συγκέντρωση, είναι στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.. Στα Προπύλαια στις 10 το πρωί καλεί το ΠΑΜΕ. Την ίδια ώρα η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Χειρόφρενο στα ΜΜΕ
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα, τραβούν χειρόφρενο. Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 9 το πρωί και από τις 21.00 το βράδυ μέχρι και την λήξη της βάρδιας.

24ωρη απεργία πραγματοποιείται στο σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων.

Ρολά και στις σταθερές συγκοινωνίες σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό καθώς 7 σωματεία ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Απεργούν για δεύτερη μέρα σήμερα και οι ταξιτζήδες, που χθες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία καταλήγοντας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Χθες πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία

Στο μεταξύ η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, τα πλοία, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα λήξει σήμερα 00 τα μεσάνυχτα.

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στον αγώνα καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι και φοιτητές
Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία καλώντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). «Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!», αναφέρουν στο σύνθημά τους.

«Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια». Με τα λόγια αυτά, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δίνουν ραντεβού μαζί με τους εργαζόμενους, στο απεργιακό συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης με περίσσιο θράσος βγαίνει στις εκπομπές του υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (κατά τα άλλα δημοσιογράφου) και άλλων ΜΜΕ και δηλώνει πως η μέση καθαρή αύξηση για τους Δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425ευρώ. Τα λέει και ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ καθόλου, όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους κι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους Διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου – τα δικά της παιδιά – στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!!!

Χρήματα υπάρχουν. Απλά μοιράζονται στους ημέτερους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.