Απίστευτες εικόνες: Κάμερα με υπέρυθρες δείχνει πόσο άπλυτα είναι τα χέρια με ένα γρήγορο ξέβγαλμα

Απίστευτες εικόνες: Κάμερα με υπέρυθρες δείχνει πόσο άπλυτα είναι τα χέρια με ένα γρήγορο ξέβγαλμα

Τελικά πόσο καθαρά είναι τα χέρια μας με ένα απλό ξέβγαλμα;

Το πείραμα της Daily Mail χρησιμοποιώντας θερμική κάμερα μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας.

Χρησιμοποιώντας μία ειδική UV κάμερα, στο πείραμα παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το πλύσιμο χεριών με ένα απλό ξέβγαλμα, μέχρι αυτό που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος στην αρχή έτριψε στα χέρια του ένα τζελ και στη συνέχεια τα έβαλε κάτω από την θερμική κάμερα για να φανούν τα μικρόβια που παρέμειναν στο δέρμα.

Στις εικόνες που ακολουθούν τα χέρια που είναι πιο λευκά είναι και πιο βρώμικα, ενώ όσο πιο σκούρα γίνονται τόσο πιο καθαρά είναι.

Με ένα γρήγορο ξέβγαλμα

Έρευνα δείχνει ότι το ένα τέταρτο απλά ξεπλένει τα χέρια του, αλλά όπως δείχνει και η εικόνα που ακολουθεί αυτό δεν είναι αρκετό. Το απλό ξέβγαλμα των χεριών δεν επιτυγχάνει πολλά καθώς τα περισσότερα μικρόβια παραμένουν πάνω σε αυτά.

Πλύσιμο 6 δευτερολέπτων χωρίς σαπούνι

Όπως εξηγεί η Dialy Mail, 6 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους. Αλλά δεν είναι αρκετός για να απομακρύνει τα μικρόβια αποτελεσματικά, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων στο πίσω μέρος των χεριών, γύρω από τα δαχτυλίδια και κάτω από τα νύχια. Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μειώνει τις λευκές περιοχές σε σχέση με το απλό ξέβγαλμα, χωρίς αμφιβολία επειδή αυτή τη φορά τα χέρια στέγνωσαν σε πετσέτα καθώς, όταν παραμένουν υγρά, μεταφέρουν τα μικρόβια πιο εύκολα.

Πλύσιμο 6 δευτερολέπτων με σαπούνι

Το πιο σημαντικό κομμάτι στο πλύσιμο των χεριών είναι το σαπούνι. Όπως εξηγεί η Daily Mail, το σαπούνι δεν σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά τα ξεφορτώνεται. Παράλληλα, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ενισχύει την δραστηριότητα τριβής. Η ειδικό υγιεινής Λίζα Άκερλι μάλιστα, μιλώντας στην Mail εξηγεί ότι πρέπει να τρίβουμε τις άκρες των δαχτύλων μας στις παλάμες μας για να καθαρίσουν κάτω από τα νύχια.

Πλύσιμο 20 δευτερολέπτων με σαπούνι

Σύμφωνα με Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας περίπου 20 δευτερόλεπτα είναι σχεδόν ο χρόνος που πρέπει να πλένει κανείς τα χέρια του. Όπως φαίνεται και από την εικόνα που ακολουθεί, υπάρχουν πολύ λιγότερες λευκές περιοχές από το τυπικό πλύσιμο των 6 δευτερολέπτων. Αυτές είναι κυρίως γύρω από τα νύχια και στο πάνω μέρος των αρθρώσεων των δαχτύλων. Όπως τονίζει η Λίζα Άκερλι, «χρειάζεται χρόνος για να καθαρίσουν τα μικρά σημεία των χεριών».

Πλύσιμο 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ προτείνουν να πλένουμε τα χέρια μας για 30 δευτερόλεπτα. Όπως φαίνεται και από την εικόνα που ακολουθεί η διαφορά είναι ορατή καθώς οι λευκές περιοχές έχουν μειωθεί περαιτέρω σε σχέση με το πλύσιμο των 20 δευτερολέπτων, αν και ακόμα υπάρχουν μερικά ίχνη. Σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να πλένουμε για μεγαλύτερο διάστημα τα χέρια; Σύμφωνα με την δρ Βαλ Κέρτις, ειδικό στη Δημόσια Υγεία στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, θα μπορούσε να απομακρύνει τα υπόλοιπα μικρόβια, αλλά «το να απαλλαγούμε από την πλειοψηφία είναι αυτό που έχει σημασία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.