Αποδείξεις : Σκανάρω και… κερδίζω – Το σχέδιο για το χτίσιμο του αφορολογήτου

Ημερομηνία:

Στο «παιχνίδι» του χτισίματος του αφορολογήτου εξετάζεται να μπουν και οι χάρτινες αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, το 2019 θεσμοθέτησε την υποχρέωση των νοικοκυριών να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο φόρο 22%.

Το σκεπτικό ήταν ότι από τις εκκαθαρίσεις δηλώσεων των προηγούμενων ετών, το όριο αυτό καλυπτόταν σχετικά γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από τους περισσότερους, ενώ όσοι απείχαν από το αναγκαίο ποσό, θα υποχρεώνονταν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το πλαστικό χρήμα ή τις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Οι χάρτινες αποδείξεις

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επαναφέρει τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, καθώς σήμερα ο φορολογούμενος δεν έχει κίνητρο να ζητήσει απόδειξη για πληρωμές τοις μετρητοίς, αφού αυτές δεν «μετράνε».

Έτσι, σκανάροντας μια απόδειξη και στέλνοντας τον ειδικό μοναδικό αριθμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο.


Θα διασταυρώνουν αυτόματα αν ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης που θα στέλνει ο καταναλωτής θα «ταιριάζει» με τον αριθμό της απόδειξης που θα πρέπει να στέλνει αυτόματα η ταμειακή μηχανή του επιχειρηματία επίσης προς την ΑΑΔΕ.

Αν η διασταύρωση δεν γίνεται, τότε αυτομάτως θα διατάσσεται έλεγχος για την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ταμειακή είναι «χακαρισμένη» ώστε ναι μεν να τυπώνει αποδείξεις αλλά αυτές να μην αποστέλλονται και στις φορολογικές αρχές.

Το κίνητρο

Το κίνητρο για τους φορολογούμενους θα γίνει ισχυρότερο, καθώς θα συμμετέχουν με περισσότερες αποδείξεις στη φορολοταρία, στην οποία ως γνωστόν «μπαίνουν» μόνο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται.
Να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην συναλλαγή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να...

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

«Market Pass»: Τα vouchers θα μπορούν να...

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ. Την ένταξη των λαϊκών...

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να...

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

«Market Pass»: Τα vouchers θα μπορούν να...

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ. Την ένταξη των λαϊκών...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Προσβάσιμος τουρισμός στην πράξη: Τι χρειάζεται να αλλάξει για τα άτομα με αναπηρία

Η προσβασιμότητα στον τουρισμό αποτελεί βασική προϋπόθεση για όλους...

«Market Pass»: Τα vouchers θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και στις λαϊκές αγορές

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ. Την ένταξη των λαϊκών...

Καθιστική ζωή: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν μένουμε καθισμένοι για πάνω από 25 λεπτά – Τι έδειξε νέα μελέτη

Περισσότερο απ’ όσο ίσως φανταζόμαστε μπορεί να επηρεάζει την...

Λαϊκές αγορές: Έρχονται απογευματινές αγορές και αλλαγές στις άδειες – Όλες οι νέες ρυθμίσεις

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές με νέες...