Απόφαση ράπισμα σε αγωγή πολίτη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ημερομηνία:

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κλήθηκε να κρίνει αγωγή πολίτη που ζητούσε χρηματική ικανοποίηση ύψους 100.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης που όπως υποστήριζε υπέστη από την προσβολή της εθνικής του συνείδησης και ταυτότητας, ως στοιχείων της προσωπικότητάς του, από την παράνομη, κατά τους ισχυρισμούς του, σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν συντρέχει παρανομία των οργάνων του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου και, επομένως, δεν στοιχειοθετείται ευθύνη κατά τα άρθρα 105 του ΕισΝΑΚ και 932 του ΑΚ (ΔΠΑ 5300/2021).

Κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου, η επικαλούμενη από τον ενάγοντα παράλειψη των αρμοδίων οργάνων να συμπεριλάβουν στην ένδικη συμφωνία ρητή δήλωση συγγνώμης εκ μέρους της πΓΔΜ για τη χρήση ανθελληνικής προπαγάνδας, καθώς και ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την τύχη της ελληνικής μειονότητας που ζει στην πΓΔΜ και νυν Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορεί να θεμελιώσει αστική ευθύνη του εναγομένου Ελληνικού Δημοσίου.

Το δικαστήριο έκρινε ακόμα πως η διάταξη του άρθρου 7 της ένδικης συμφωνίας δεν προσβάλλει την αξία του ανθρώπου, κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, ούτε συνιστά παρέμβαση στο δικαίωμα του ενάγοντος στην ελευθερία της προσωπικότητας και συνείδησής του, υπό την ειδικότερη έκφανση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας, ήτοι της αντίληψής του ότι ανήκει σε ένα έθνος με κοινή ιστορική προέλευση, γλώσσα, θρησκεία, ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Γιατί τα παιδιά «σκοτώνουν τον µισητό εαυτό...

Η αυτοκτονία δεν είναι απλώς μία στιγμή, είναι μια...

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το Ocean Link...

Τουρκική πυραυλάκατος παρενόχλησε πλοίο που πόντιζε καλώδιο ανάμεσα σε...

Γιατί τα παιδιά «σκοτώνουν τον µισητό εαυτό...

Η αυτοκτονία δεν είναι απλώς μία στιγμή, είναι μια...

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το Ocean Link...

Τουρκική πυραυλάκατος παρενόχλησε πλοίο που πόντιζε καλώδιο ανάμεσα σε...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τέλος στο «πορτάκι της ντροπής» – Η λύση που βάζει φρένο στις ουρές

Λύση στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούνταν στις αφίξεις...

Ηράκλειο:Το όνομα του Αντώνη Κρητικού φαίνεται να βρίσκεται πλέον σταθερά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων

Σημαντικές πολιτικές συζητήσεις έχει προκαλέσει στο Ηράκλειο δημοσκοπική καταγραφή...

Αναβιώνει στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου η παραδοσιακή εκτροφή μεταξοσκώληκα

Στην αναβίωση της παραδοσιακής καλλιέργειας και εκτροφής μεταξοσκώληκα προχωρά...