Απογραφή 2021 – Τέρμα στα ερωτηματολόγια πόρτα – πόρτα – Τι αλλάζει στην εποχή του κοροναϊού

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά φέτος, η απογραφή του πληθυσμού θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο. Συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι απογραφείς δεν θα περνάνε πλέον πόρτα – πόρτα, αλλά θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή.

Όπως διευκρίνισε ο Απόστολος Κασάπης, διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριου του 2021, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

Αυτήν την περιόδο είναι σε εξέλιξη η απογραφή των κτιρίων και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, 60.000 απογραφείς θα εναποθέσουν από έναν κλειστό φάκελο σε κάθε κατοικία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής.

Οι απογραφείς θα αφήνουν τον φάκελο κάτω από την πόρτα ή θα τον παραδίδουν στο χέρι του δικαιούχου. Εκεί οι πολίτες θα βρουν έναν μοναδικό κωδικό που αντιστοιχεί στην οικία τους.

Τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα

Με τον κωδικό αυτό, σε συνδυασμό με τους κωδικούς Taxis, θα μπορούν να μπουν στην ειδική εφαρμογή της ΕΛΣΤΑΤ, μέσω gov.gr, και να απογράψουν την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού τους. Εάν συναντήσουν δυσκολίες και υπάρχουν απορίες, θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την υπηρεσία για διευκρινίσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα και δεν έχουν κάποιον στο περιβάλλον τους να τους βοηθήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Κασάπη, απογραφείς θα τους επισκεφθούν πόρτα – πόρτα τον Δεκέμβριο, με όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να τους απογράψουν με τον παραδοσιακό τρόπο.

«Τα στοιχεία είναι εντελώς εμπιστευτικά. Δεν παραχωρούνται σε κανέναν. Χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεκριμένων στοιχείων. Είναι οδηγός για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και δημογραφικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Κασάπης. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού μένουμε, πώς μένουμε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και των νοικοκυριών και ποια είναι η σύνθεση των νοικοκυριών», σημείωσε.

Καταγραφή για το το brain drain

Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που έχει να κάνει με το brain drain, ώστε να καταγραφεί πόσοι έφυγαν στο εξωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2011.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν πρόκειται να υποβάλλει ερωτήσεις για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η υγεία, η πολιτική δραστηριότητα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός», ξεκαθάρισε ο κ. Κασάπης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται 4 φορές συχνότερα...

Νέα έρευνα εξετάζει τα γενετικά αίτια αυτού του χάσματος,...

ΟΣΔΕ 2026: Αλλάζουν τα δεδομένα για τους...

Χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και...

Γιατί ο αυτισμός διαγιγνώσκεται 4 φορές συχνότερα...

Νέα έρευνα εξετάζει τα γενετικά αίτια αυτού του χάσματος,...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ελλάδα-Κροατία: Οι συνήθεις αντίπαλοι και πάλι αντιμέτωποι στον τελικό του 3ου Socca Aegean Cup

Την ευκαιρία να υπερασπισθεί τον τίτλο που κατέκτησε στην...

Τροποποίηση λειτουργίας Κ.Ε.Π. Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ενημερώνει τους πολίτες ότι το...

Εξελίξεις στα έργα του ΒΟΑΚ στην «παράκαμψη Ηρακλείου»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου με τον Υπουργό...

Μεσόπελαγα του Σλάβομιρ Μρόζεκ, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Παρασκευή 23, Σάββατο 24, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, στις 21:00,...