Αποσύρεται από τις εκλογές ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Αποσύρεται από τις εκλογές ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το «αυτογκόλ» και την παρέμβαση Τσίπρα στο in

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Οι δηλώσεις του στο Blue Sky με τις οποίες άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επαναφοράς των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ήταν παλιά με το νόμο Κατρούγκαλου που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκάλεσαν σάλο και μεγάλες αναταράξεις στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο in, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του, ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη» και δηλώνει ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη.

Το «αυτογκόλ» του πρώην υπουργού Εργασίας ήταν τόσο ηχηρό, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές και προκάλεσε τέτοια ζημιά επικοινωνιακά στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για τον κ. Κατρούγκαλο.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη του ανάρτηση ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, ο κ. Κατρούγκαλος επανήλθε και απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Η ανάρτηση Κατρούγκαλου
«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές.

»Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς.

»Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

ΣΥΡΙΖΑ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός
Την προαναγγελία της αποχώρησης Κατρούγκαλου από τις εκλογές είχε κάνει και με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται», επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

»Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο in ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε οποιαδήποτε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών «αδειάζοντας» με τον τρόπο του τον κ. Κατρούγκαλο.

 

Πώς αντέδρασε το Μαξίμου
Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκερτσος αναφέρει για την αποχώρηση Κατρούγκαλου:

Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών ξεσηκώθηκαν και με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν τις δηλώσεις Κατρούγκαλου.

ΟΕΕ: Αμετανόητος ο κ. Κατρούγκαλος
Έκπληκτος από τη δήλωση Κατρούγκαλου δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ_, Κωνσταντίνος Κόλλιας, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά «ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης» και χαρακτηρίζοντας «αμετανόητο» τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ:

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές, 20%, των εισφορών επί των εσόδων.

»Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά.

ΤΕΕ: Κόκκινη γραμμή για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Καταστροφική» χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ο [ρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως «δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή»:

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.

»Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

ΔΣΑ: Μείζον ζήτημα
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με τον πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να κάνει λόγο για «πισωγυρίσματα», που σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, «δεν χωρούν»

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Ο ‘νόμος Κατρούγκαλου’, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.

»Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κΚυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν.

»Η δε κυβέρνηση, που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Όχι, αυξήσεις, ελαφρύνσεις
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους, αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών:

«Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

»Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους, αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

»Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.