Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το ευρώ – Αγγίζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το ευρώ – Αγγίζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη περιμένει τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το εφιαλτικό σενάριο ενός χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί οδήγησε το ευρώ σε μεγάλη υποχώρηση έναντι του δολαρίου, με τα δύο νομίσματα να αγγίζουν την απόλυτη ισοτιμία, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια.
Όσο το Κρεμλίνο παίζει τη ρουλέτα της στρόφιγγας, η Ευρώπη δηλώνει νωχελικά πως τώρα γράφει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι αγορές έχουν το βλέμμα καρφωμένο στις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν τραβήξει ξανά τον ανήφορο πάνω από 170 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει μια ανάσα από το 1:1, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002.

Οι υψηλές πτήσεις του φυσικού αερίου φέρνει νέα άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα 349€/MWh και η υποχώρηση του € διατηρεί τις τιμές της αμόλυβδης πάνω από 2,40€/λίτρο.

Μαύρες εκτιμήσεις από την Goldman Sachs, που βλέπει αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 65% πάνω από τα σημερινά επίπεδα εάν ο Πούτιν επιλέξει τελικά να κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα.

Λογαριασμοί ρεύματος με ερωτηματικό

Την ίδια ώρα στον αέρα είναι ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα, όπου δεν θα υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η εξίσωση φαίνεται να είναι δύσκολη τόσο για τις εταιρείες ενέργειας όσο και για την κυβέρνηση που θα πρέπει ταυτόχρονα να ανακοινώσει το πλαφόν στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Αύριο η Ευρωπαική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις αναθεωρημένες τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη, ενώ στις 21 Ιουλίου η ΕΚΤ θα βγάλει από το συρτάρι της το σχέδιο για την στήριξη των ομολόγων του Νότου, αλλά όπως φαίνεται υπό προϋποθέσεις…

Τα σχόλια είναι κλειστά.