Άρον – άρον έστησαν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Λεωφόρο Αμαλίας

Ημερομηνία:

Με ταχείς ρυθμούς συνεργεία του δήμου Αθηναίων έσπευσαν το πρωί της Τετάρτης να τοποθετήσουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας.

Το σημείο ήταν ένα μεγάλο εργοτάξιο εδώ και καιρό, όμως την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον δήμο έστησαν το άγαλμα ύψους 3,45 μέτρων και μήκους 3,8 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο βάθρο του που βρίσκεται μια ανάσα από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Κι αυτό έγινε άρον – άρον μιας και περιβάλλον χώρος είναι ακόμη αδιαμόρφωτος με χώματα, χαλίκι και κορδέλες παντού. Η κυβέρνηση προφανώς πίεσε περισσότερο για να στηθεί το άγαλμα καθώς η συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορούν να μιλήσουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας χωρίς να αποδοκιμάζονται.

Ετσι…. ξεθάφτηκε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να αναδειχθεί η εικόνα μιας… πατριωτικής κυβέρνησης που δεν απεμπολεί την ιστορία της χώρας.

Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη τοποθετήθηκε σε ορθογώνιο βάθρο ύψους περίπου τριών μέτρων, που στη μία πλευρά του αναγράφει το όνομα του δημιουργού γλύπτη και στην άλλη το όνομα του Αλέξανδρου.

Πρόκειται για έναν έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε το 1993 -όταν οι σχέσεις της Αθήνας με τα Σκόπια στο χειρότερο σημείο.  Το άγαλμα αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που αργότερα το δώρισε στον δήμο Αθηναίων.

Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2005, χωρίς να δει το έργο του στην πρωτεύουσα. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη, σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.

Πέρασαν συνολικά 26 χρόνια από την ολοκλήρωσή του αγάλματος, και χρειάστηκε η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να δώσει την έγκρισή του προκειμένου ο έφιππος Αλέξανδρος να λάβει τη θέση του στο κέντρο της Αθήνας.

Η πρώτη πρόταση για την τοποθέτηση του «άστεγου» αγάλματος αφορούσε στην πλατεία Κοτζιά, όμως το ενδεχόμενο αυτό γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Ακολούθησαν σκέψεις για τη Ριζάρειο και την πλατεία Ασωμάτων, αλλά και αυτά τα σχέδια «ναυάγησαν» μέχρι που καταλήξαμε στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Ολγας.

 

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τι αλλάζει στις πιλοτές πολυκατοικιών: Ποιος έχει...

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το πάρκινγκ στην πιλοτή. Η...

Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές και Πρωτοχρονιά με...

Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο. Διαδοχικές κακοκαιρίες έρχονται...

Τι αλλάζει στις πιλοτές πολυκατοικιών: Ποιος έχει...

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το πάρκινγκ στην πιλοτή. Η...

Καιρός: Χριστούγεννα με βροχές και Πρωτοχρονιά με...

Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο. Διαδοχικές κακοκαιρίες έρχονται...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τι αλλάζει στις πιλοτές πολυκατοικιών: Ποιος έχει δικαίωμα στάθμευσης

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το πάρκινγκ στην πιλοτή. Η...

Το Άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι μύθος: Τι υποστηρίζει επιστήμονας της NASA, ποια είναι η εξήγηση

Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε αστρονομικό περιοδικό συνδέει το βιβλικό...

Λέμβος με 37 μετανάστες έφθασε στους Καλούς Λιμένες

Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι –...

Οι ιπτάμενοι Άγιο Βασίληδες επισκέπτονται και φέτος τους μικρούς νοσηλευόμενους στο ΠαΓΝΗ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις...