Αυγενάκης: Χώρα ειρηνοποιός με ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή η Ελλάδα για τις ΗΠΑ-

Συνέντευξη στο Cretatv
Δημιουργείται διοικητήριο για υπηρεσίες αγροτικού τομέα στον Κατσαμπά Ηρακλείου- Στόχος να γίνουν ανάλογα διοικητήρια σε κάθε Περιφέρεια όπου το ΥΠΑΑΤ διαθέτει ακίνητη περιουσία.
Σε ένα τρίμηνο το σχέδιο για αναγέννηση της Σχολής Μεσσαράς και το masterplan για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη

Για αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως ειρηνοποιού χώρα που διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπλίνκεν και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην οικία του στη Σούδα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξή του στη Μίρκα Οικονομοπούλου στο Cretatv, αναφέρθηκε στις συγκρούσεις στη Γάζα και στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συντονισμένα βήματα ώστε να μπορέσει να υπάρξει αισιοδοξία για ειρήνευση σε αυτές τις δύο περιοχές.
Σε ερώτηση για τη διαχείριση των υδάτων ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση καθώς οι περισσότερες ποσότητες υδάτων χάνονται στη θάλασσα και ανέφερε ότι το 86% του νερού το απορροφά για άρδευση ο πρωτογενής τομέας. Είπε ότι παράλληλα με τη Θεσσαλία εξελίσσεται από την Ολλανδική εταιρεία HVA μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων και στην Κρήτη, με στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων στο νησί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, την Αποκεντρωμένη, τον ΟΑΚ και άλλους εμπλεκομένους φορείς. Όπως ανέφερε το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους τρεις επόμενους μήνες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο φράγμα της Πλακιώτισσας, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία πλήρωσης της λεκάνης του φράγματος και θα ακολουθήσει η κατασκευή των δικτύων. Θύμισε, επίσης, ότι τηρώντας την προεκλογική υπόσχεσή του, οι περίπου 1.100 δικαιούχοι απαλλοτιώσεων πληρώθηκαν για τις περιουσίες τους γύρω στα 9 εκατ. ευρώ. Το φράγμα της Πλακιώτισσας αναμένεται να αρδεύσει 37.000 στρέμματα.
Αναφέρθηκε επίσης και στο φράγμα του Λαδούκου στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, προϋπολογισμού 6-7 εκατ. ευρώ, του οποίου η μελέτη θα ολοκληρωθεί άμεσα και η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με τον ΟΑΚ για ολοκλήρωση των μελετών των φραγμάτων των Δαφνών, Ασιτών και Βουρνιά, επισημαίνοντας ότι όλα τα έργα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ολλανδική εταιρεία που εκπονεί το masterplan για τη διαχείριση των υδάτων, γιατί το ένα πρέπει να «κουμπώνει» με το άλλο.
Το masterplan θα έχει τρεις στόχους:
1. Τη διαχείριση των υδάτων
2. Την καταγραφή των εγγειοβελτιωτικών έργων και τον εκσυγχρονισμό τους
3. Την ανάληψη δράσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού.
Αναφερόμενος σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που επηρεάζει άμεσα την υπόθεση της διαχείρισης των υδάτων, ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιείται, στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ. Πρόκειται για την άτυπη ομάδα του EUMED-9 στην οποία ο Λευτέρης Αυγενάκης θα θέσει το ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, των ψαριών – εισβολέων, δηλαδή του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου, αλλά και το ζήτημα της ακαρπίας και του περονόσπορου. Διαπίστωση του Έλληνα υπουργού είναι ότι στην ΕΕ ο μηχανισμός είναι δυσκίνητος και η γραφειοκρατία πολύ ισχυρή, που πολλές φορές αντί για μέτρα καταλήγει σε ευχολόγια.
Την επαναλειτουργία της Σχολής της Μεσσαράς, ο Λευτέρης Αυγενάκης τη θεωρεί προσωπικό στοίχημα. Τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο περί τα 250 καλύτερα στελέχη του χώρου έχουν διατυπώσει πολλές εξαιρετικές ιδέες και σκέψεις για την επαναλειτουργία της Σχολής και την αξιοποίηση των 1.100 στρεμμάτων που διαθέτει. Ανακοίνωσε ότι περίπου σε ένα τρίμηνο θα είναι έτοιμο το masterplan για τη Σχολή και ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Αμερικανό πρεσβευτή Γιώργο Τσούνη. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, η δημιουργία μια καινοτόμου και πρωτοποριακής Σχολής που θα αποτελεί πρότυπο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε επίπεδο καινοτομίας κι εκπαίδευσης. Τόνισε ότι το masterplan θα προβλέπει τη λειτουργία μιας βιώσιμης Σχολής και ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την περίπτωση του ΜΑΙΧ. Αναφέρθηκε επίσης στην επαναλειτουργία και της Σχολής Ασωμάτων η οποία θα αφορά τη ζωική παραγωγή.
Σε ερώτηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥπΑΑΤ στην περιοχή, ο Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μόνο στο Ηράκλειο διαθέτει 85 ακίνητα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα 20 στρέμματα και στα κτίρια του Κατσαμπά, στα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου στο Νομό αλλά και της Περιφέρειας και του Δήμου που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα ενώ τόνισε ότι στρατηγική του είναι η δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Κεντρικού Διοικητηρίου για τις υπηρεσίες του Αγροτικού Τομέα, όπου το ΥπΑΑΤ διαθέτει ακίνητα, ώστε να μη ταλαιπωρούνται οι πολίτες αλλά, ταυτόχρονα, να γίνονται και οικονομίες κλίμακος. Στόχος μας είναι η τάξη, η οικονομία και η νοικοκυροσύνη, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ είπε ότι εντός του 2024 έχει προγραμματισθεί να προωθηθούν 6 νομοσχέδια που θα αλλάξουν τη μορφή του Υπουργείου. Ήδη, ανακοίνωσε, ότι από χθες έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων με πρώτο στόχο τη Θεσσαλία που έχει πληγεί από τις πλημμύρες, την παροχή κινήτρων για δημιουργία Ομάδων παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αλλά και την ενίσχυση και τους κανόνες λειτουργίας του αλιευτικού τουρισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.