Αυτοδιοικητικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες του β’ γύρου σε 84 δήμους και 6 Περιφέρειες

Ενενήντα «μονομαχίες» διεξάγονται σήμερα στην αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών με έπαθλο τη θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.
Άνοιξαν από τις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές σε 84 δήμους και 6 περιφέρειες της χώρας.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται έως τις 19:00 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Οι επαναληπτικές εκλογές, πραγματοποιούνται σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική.

Ενενήντα «μονομαχίες» διεξάγονται σήμερα στην αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών με έπαθλο τη θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 07:00, πραγματοποιούνται σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική.

Η προσέλευση στις κάλπες κινείται προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα, με τους υποψηφίους να απευθύνουν εκκλήσεις στους ψηφοφόρους για συμμετοχή.

Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς να λείπει το ενδιαφέρον και στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Οι νυν δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, διεκδικούν την ανανέωση της θητείας τους έχοντας ως αντιπάλους τον Χάρη Δούκα και τον Στέλιο Αγγελούδη, αντίστοιχα.

Στον δήμο Πατρέων, ο Κωνσταντίνος Πελετίδης έχει απέναντί του τον Κωνσταντίνο Σβόλη.

Στη Θεσσαλία, όπου ακόμα μετρά τις πληγές της από την καταστροφική θεομηνία, ο σημερινός περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, έχει απέναντί του τον Δημήτρη Κουρέτα.

11:40 Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης
Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης αφού ήταν ο πρώτος ψηφοφόρος που προσήλθε στις 9.15 στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Ζητούμενο και σε αυτές τις εκλογές είναι η συμμετοχή. Σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι στιγμής η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο κ. Μπακογιάννης

11:15 Ψήφισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του τόνισε: «Σήμερα η πόλη αποφασίζει για το μέλλον της, αν θα συνεχίσουμε μαζί, με δυναμικά, σταθερά βήματα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 ή αν θα γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη προηγούμενων δεκαετιών, των μηχανισμών αναβολών, των ακυρώσεων».

Πρόσθεσε δε ότι: «Ξεβολέψαμε πολλούς το 2019 που σήμερα συνασπίστηκαν… Με ξέρετε πολύ καλά. Ξέρετε τη δουλειά που έχω κάνει. Έχω πρόγραμμα και σχέδιο απέναντι στο άγνωστο που κάποιοι υπόσχονται. Μαζί σας καλώ να συνεχίσουμε, Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω. Ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

11:00 Σταυριανουδάκης: Πριν τις 20:30 το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα – Χαμηλή η προσέλευση
Την ελπίδα να αυξηθεί η προσέλευση στις κάλπες, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ γρήγορα

«Έχουν ανοίξει οι 12.966 κάλπες. Σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου 5.650.000 Έλληνες, εκ των οποίων μόνο 820.000 ψηφίζουν για Δήμο και Περιφέρεια. Η προσέλευση είναι χαμηλή στα εκλογικά τμήματα αλλά ελπίζουμε στην πορεία της ημέρας να αυξηθεί», ανέφερε στον Σκάι.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ γρήγορα σήμερα. Μετά τις 20:00 θα έχουμε ισχυρές ενδείξεις και πριν τις 20:30 θα έχουμε ίσως και την τελική προσέγγιση. Τα ψηφοδέλτια είναι χωρίς σταυρούς. Αν κάποιος ξεχαστεί και πάει να ψηφίσει με το παλιό ψηφοδέλτιο, δεν ακυρώνεται. Ελπίζουμε να αυξηθεί η συμμετοχή».

10:20 Κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία από τον Χάρη Δούκα
Κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία απηύθυνε από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Σε δηλώσεις του τόνισε:

«Την περασμένη Κυριακή , οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι άνοιξαν τον δρόμο για την μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας. Σήμερα ολοκληρώνουμε το άλμα για την Αθήνα του αύριο. Για μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική, για όλους. Προϋπόθεση είναι η μεγάλη συμμετοχή. Ελάτε να ψηφίσετε με αισιοδοξία. Πάρτε αυτή την αναμέτρηση στα χέρια σας, για την ΝΙΚΗ της Αθήνας. Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα. Ελάτε μαζί να νικήσουμε».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

10:15 Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες στον δήμο της Ρόδου και στον δήμο Καλύμνου
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί οι κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο της Ρόδου και στον δήμο Καλύμνου.

Στον δήμο Ρόδου υποψήφιοι είναι οι Αντώνης Καμπουράκης και Αλέξανδρος Κολιάδης και στον δήμο Καλύμνου οι Γ. Γαλουζής και Γ. Μαστροκούκκος.

Όπως και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, έτσι και σήμερα καταγράφονται απουσίες στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με αναφορές δικαστικών αντιπροσώπων σε πολλά χωριά του νησιού, αλλά και στην πόλη της Ρόδου παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί ελλείψεις μελών στην εφορευτική επιτροπή, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα και βρίσκονται από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται επίσης σε πλήρη ετοιμότητα και οι αναπληρωτές τους, όπως αυτοί έχουν οριστεί, ενώ μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρουσιάζεται από το πρωί και από τους εκπροσώπους και των δύο παρατάξεων, σε πολλά εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

10:05 Ψήφισε ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη
Στο 34ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στον β’ γύρο των εκλογών με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο Στέλιος Αγγελούδης

Ο Στέλιος Αγγελούδης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε: «Σήμερα η πόλη παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Παίρνει μπρος και όλοι γινόμαστε ένα. Βρίσκουμε τον ρυθμό της ιστορίας, αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, δεν περισσεύει κανείς. Αγαπάμε την πόλη, τις βόλτες στο λιμάνι, στην παραλία, ανεβαίνουμε στα τείχη, βλέπουμε αυτή την όμορφη πόλη και θέλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτή.

Δεν περισσεύει κανείς και την επόμενη μέρα γυρίζουμε σελίδα. Βρίσκουμε τις λύσεις για την καθημερινότητα και γινόμαστε μια ομάδα μεγάλη για τη Θεσσαλονίκη».

09:55 Αναφορά για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας στην Καλαμαριά

Αναφορά στον έφορο της Ά εκλογικής περιφέρειας έγινε από εκπρόσωπο του συνδυασμού της υποψήφιας δημάρχου Καλαμαριάς, Χρύσας Αράπογλου για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας από την πλευρά του έτερου υποψηφίου και νυν δημάρχου, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού της Χ. Αράπογλου ζήτησε να απαγορευτεί στους εκλογικούς αντιπροσώπους του Γιάννη Δαρδαμανέλη να φορούν μπλουζάκια με το διακριτικό του συνδυασμού του, θεωρώντας πως πρόκειται για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο έφορος ζήτησε να γίνει γραπτή αναφορά με φωτογραφίες ώστε να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα.

09:45 Ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Στο 2ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, ψήφισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε τη νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία το Σταμέλλο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτζή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εκφράζουμε την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά , στους εκπροσώπους όλων των άλλων συνδυασμών».

09:25 Ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης
Στο 1ο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Ψηφίζουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το αύριο» τόνισε και προέτρεψε τους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες.

«Να προτρέψω όλους πριν τη βόλτα τους να περάσουν από τις κάλπες. Η Αθήνα ενώνει» είπε.

Ο κ. Μπακογιάννης, εισήλθε στο εκλογικό κέντρο ευδιάθετος και χαμογελαστός συνοδευόμενος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του.

Ο Κώστας Μπακογιάννης θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στο δημαρχείο της Αθήνας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην κάλπη

09:15 Το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων της Αστυνομίας
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επαναληπτικών Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

· Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

· Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

09:05 Πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Δυτική Ελλάδα
Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε οκτώ Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την ανάδειξη των νέων Δημάρχων.

Ειδικότερα, στους οκτώ Δήμους των τριών περιφερειακών ενοτήτων, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, λειτουργούν 925 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 394.723 εκλογείς.

Eπαναληπτικές εκλογές διεξάγονται στους ακόλουθους Δήμους:

Στην Αχαΐα, στους Δήμους Πατρέων, Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας. Σε αυτούς τους τρεις Δήμους λειτουργούν συνολικά 563 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 246.401 εκλογείς.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ακτίου – Βόνιτσας. Στους προαναφερόμενους δύο Δήμους λειτουργούν συνολικά 123 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 53.798 εκλογείς.

Στην Ηλεία: Στους Δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως. Στους παραπάνω τρεις δήμους λειτουργούν συνολικά 239 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 94.524 εκλογείς.

08:55 Πού θα ψηφίσουν οι μονομάχοι της Αθήνας
Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στις 9.15 της Κυριακής (15/10) θα ασκήσει ο Κώστας Μπακογιάννης το εκλογικό του δικαίωμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στο Δημαρχείο. Ο αντίπαλός του, Χάρης Δούκας, θα προβεί σε δηλώσεις στις 10.00 το πρωί στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας. (21ο Γυμνάσιο Αθηνών). Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των εκλογών ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε 41,35% και ο Χάρης Δούκας 14,19%.

08:45 Άδεια η κάλπη στο εκλογικό κέντρο της Γκράβας
Δεν υπάρχει κινητικότητα στο εκλογικό κέντρο της Γκράβας. Κανένας πολίτης δεν είχε πάει να ψηφίσει περίπου μια ώρα από το άνοιγμα της κάλπης.

08:30 Στοίχημα η συμμετοχή
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι η συμμετοχή. Ήδη από τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής αποδείχθηκε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μικρό, με τους ψηφοφόρους που οδηγήθηκαν στα εκλογικά κέντρα να ξεπερνούν -μετά βίας- το 52%. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:00 Τα ποσοστά των μονομάχων στον πρώτο γύρο
Ενενήντα «μονομαχίες» διεξάγονται σήμερα στην αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών με έπαθλο τη θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 07:00, πραγματοποιούνται σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική. Δείτε εδώ αναλυτικά τις σημερινές αναμετρήσεις με τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι στον α’ γύρο.

ο7:30 Σε εξέλιξη οι εκλογική διαδικασία – Τι πρέπει να έχετε μαζί σας
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική ταυτότητα (έντυπη ή ψηφιακή) ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει είναι αποδεκτά. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να προσκομίσουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας λειτουργούν σήμερα έως τις 19:00.

Στις επαναληπτικές εκλογές ο ψηφοφόρος δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης.

07:00 Άνοιξαν οι κάλπες
Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική.Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται έως τις 19:00 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. Διαβάστε περισσότερα για το πού και πώς ψηφίζουμε εδώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.