Αυτοψία φορέων και ΕΣΔΑΚ στο χώρο που προορίζεται να δημιουργηθεί ο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Τρία Μοναστήρια [εικόνες]

Ένα απέραντο «σκουπιδαρίο» χαρακτηρίζουν οι πολίτες την περιοχή εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τους φόβους και τις ενστάσεις τους

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου και ώρα 14:00, έγινε συνάντηση στα Τρία Μοναστήρια στο χώρο όπου ο Δήμος έχει χωροθετήσει τον ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) του Δήμου Ρεθύμνης. παραπλεύρως νέου κοιμητηρίου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο κος Χάρης Μαμουλάκης, πρόεδρος ΕΣΔΑΚ ( Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης). Ο κος Στυλιανίδης Νίκος Πολιτικός Μηχανικός και διευθυντής του ΕΣΔΑΚ και η κα Γιακουμάκη Ιωάννα μηχανολόγος μηχανικός του ΕΣΔΑΚ. Από πλευράς του Δήμου παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος καθαριότητας κος Σαμψών Στέλιος, ο κος Θεοδωράκης Βασίλης κάτοικος της περιοχής, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου , ο κος Θεόδωρος Νίνος Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης, ο κος Ιωάννης Λίτινας μηχανικός και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου κατοίκων Τριών Μοναστηρίων και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Η επιτόπια αυτοψία στο χώρο, όπου ήδη λειτουργεί, χωρίς την απαραίτητη αδειοδότηση και νομιμότητα, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακύκλωσης που εξυπηρετεί το νομό Ρεθύμνου,  σε μια  απαρχαιωμένη κατασκευή και διαχείριση εκτός σύγχρονων προδιαγραφών και κατά παράβαση κάθε κανόνα υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παντού διάσπαρτα σκουπίδια, και μπάζα. Ένα απέραντο «σκουπιδαριό»  με εκατοντάδες κάδους σκουπιδιών σπασμένους, άχρηστους και μισογεμάτους με σκουπίδια.

Παραδίπλα στον ίδιο χώρο, διάσπαρτα λάστιχα οχημάτων, μεταλλικές ντουλάπες, γραφεία, ταμπέλες και εγκαταλελειμμένα οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων. Την ευθύνη   της διαχείρισης της ανακύκλωσης έχει η ΔΕΔΙΣΑ (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), ενώ οι υπόλοιπες αρμοδιότητες και ευθύνες ανήκουν στην  υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση κατ’ ιδίαν με τους παραπάνω φορείς στην περιοχή όπου ο Δήμος Ρεθύμνης θέλει να χωροθετήσει τον ΣΜΑ είναι τα εξής:

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΔΑΚ που έχουν εκπονήσει τη μελέτη, είδαν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η λειτουργία του ΣΜΑ στο χώρο και διαπίστωσαν νέα δεδομένα και παραμέτρους  που δεν είχαν λάβει υπόψιν τους κατά τη σύνταξη της μελέτης, όπως  τη γειτνίαση με κατοικίες και με τα γραφεία της  ΑΣΕΑΡ, την ύπαρξη μνημείου του 16ου αιώνα κατά την είσοδο στην περιοχή και με άμεση οπτική επαφή με αυτό, την ύπαρξη φαραγγιού υψηλού φυσικού κάλους όπου παλαιά υπήρχε η οδός  που ένωνε την πόλη με την περιοχή των Τριών Μοναστηρίων, την επικινδυνότητα λόγω της ανύπαρκτης κυκλοφοριακής σύνδεσης, κατάλληλης για βαρέα οχήματα,  με τον Διευρωπαϊκό δρόμο όπου συνδέει το Βορρά με το Νότο του νομού μας, την ύπαρξη νέας επέκτασης του κοιμητηρίου στο ίδιο οικόπεδο, τέλος την υπό ένταξη της περιοχής βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε πολεοδόμηση, τα οποία καθιστούν τη μελέτη αίολη.

Ο κος Χάρης Μαμουλάκης δεσμεύτηκε μαζί με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης χώρου  στα όρια του Δήμου Ρεθύμνης, το οποίο θα φέρει ανάλογο ανάγλυφο, καθ’ υπόδειξη του Δήμου, αφού η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί και ούτε έχει υπαχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα η μελέτη και συνεπώς  υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο αλλαγής χωροθέτησης.

Ο Σύλλογος μας και οι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν τη δυσαρέσκειά τους για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεχίσουν να ανέχονται τον τρόπο λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακύκλωσης, την υποβάθμισή της περιοχής  και την ασέβεια προς το Κοιμητήριο με το απέραντο σκουπιδαριό αποθήκευσης άχρηστων κάδων και υλικών του Δήμου δίπλα στους τάφους, θα πρέπει δε άμεσα να απομακρυνθούν με πιθανή  πλειοδοσία εκποίησης των μεταλλικών και πλαστικών αντικειμένων.

Σε συνέχεια της επίσκεψης αρμοδίων και αρχών του ΕΣΔΑΚ επισκεφθήκαμε την περιοχή των Τριών Μοναστηρίων όπου λειτουργούσε στο παρελθόν  ο άναρχος ΧΥΤΑ όπου εξυπηρετούσε τον Δήμο Ρεθύμνης για πολλά χρόνια και έγινε αυτοψία για την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή, για τη οποία  δεν έχει γίνει ακόμα κανένα έργο αποκατάστασης.

Διαπιστώθηκε μερική δενδροφύτευση, (κυρίως με ιδιωτική πρωτοβουλία), πολύ χαμηλό ύψος επιχωμάτωσης που καθιστά αδύνατο νέες δενδροφυτεύσεις και μια μικρή παιδική χαρά με χρηματοδότηση της τότε ΕΟΚ, που είναι σε πλήρη εγκατάλειψη.

Όλες οι αρμόδιες αρχές του Δήμου και οι εκπρόσωποι του ΕΣΔΑΚ υποσχέθηκαν να εκπονήσουν μελέτη πλήρους ανάπλασης του χώρου προς αποκατάσταση της υποβάθμισης της περιοχής μας.

Ευελπιστούμε σαν ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι και εκπρόσωποι της περιοχής αυτής όπου σήμερα αριθμεί 700 κατοίκους και με αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, να γίνουν έργα οι δεσμεύσεις των παραπάνω φορέων ώστε να βρεθεί μία νόμιμη, μόνιμη και ικανοποιητική λύση για όλους και την πόλη μας.

Προς απόδειξη των ανωτέρω αναφερομένων,  ο Σύλλογος μας διατηρεί αρχείο με φωτογραφίες από αυτοψίες τους τελευταίους 5 μήνες, το οποίο  είναι στη διάθεση παντός  ενδιαφερομένου.

Θα Θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παριστάμενους στη συνάντηση αυτή και να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων θέλοντας να πιστεύουμε ότι σύντομα θα φτάσει η μέρα που θα πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά στη διαχείριση και τον διαχωρισμό των απορριμμάτων κρατώντας όλη την ενέργεια και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Με εκτίμηση,

Σύλλογος Κατοίκων Τριών Μοναστηρίων

Τα σχόλια είναι κλειστά.