Αυτοψία στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου ως Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Αυτοψία στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη στη συμβολή των οδών 25ης Αυγούστου και Επιμενίδου, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μετά και την υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του ιστορικού κτηρίου ως Δημοτική Πινακοθήκη.

Συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη, υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και εκπρόσωπο των μελετητών, ο Δήμαρχος Ηρακλείου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει επί τόπου θέματα αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου, το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Ηρακλείου καθώς και περιοδικές θεματικές και ατομικές εκθέσεις. Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία καταστήματος – art cafe, συναφούς με το θέμα του εκθεσιακού χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη αποτελεί το κορυφαίο δείγμα κτίσματος του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού με πλήθος στοιχείων του ρομαντικού νεοκλασικισμού στο Ηράκλειο. Χρονολογείται στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού.

Όπως δήλωσε ο Αλέξης Καλοκαιρινός «Σχεδιάζεται, μέσω του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το κτήριο να ανακατασκευαστεί εσωτερικά και να στηριχθεί στατικά προκειμένου να μετατραπεί όπως έχει δηλωθεί σε Δημοτική Πινακοθήκη. Δεν θα μπορούσε να στεγάσει ολόκληρη τη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά θα αποτελέσει βεβαίως μια εστία πολιτισμού με έμφαση στα εικαστικά η οποία θα ενισχύσει το δυναμικό του Δήμου Ηρακλείου στο χώρο του πολιτισμού.».

Η σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης

Η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση και επανάχρηση του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη υπεγράφη τη Δευτέρα από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας Λευτέρη Διγώνη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιώργου Σισαμάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο Ηρακλείου για 30 έτη προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση ο Δήμος ανέλαβε τη δαπάνη των μελετών και των εργασιών αποκατάστασης του μεγάρου.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με τίτλο Δράσης 6.c.5: «Μελέτες ωρίμανσης έργων Πολιτισμού, για το ΕΣΠΑ 2021-2027». Ο προϋπολογισμός της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται στα 655.000 ευρώ και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 18 μήνες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.