Αυξάνεται η ισχύς του 112: Θα ανακοινώνει την απαγόρευση κυκλοφορίας ή μετακίνησης

Ημερομηνία:

Νομοσχέδιο που δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, ενώ, παράλληλα, θα αυξηθεί η ισχύς της γραμμής 112.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Μέσω του 112 πλέον θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και η υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους

Το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Παραδείγματος χάριν, πλέον, θα έχει τη δυνατότητα μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία και άλλα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την αναδιάρθρωση των δομών πολιτικής προστασίας της χώρας, θεσμοθετώντας πρότυπα που θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων.

Αυξημένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν οικόπεδα και προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια
Μεταξύ άλλων προβλέπονται καυτά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ σε όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ, πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους το καλοκαίρι.

Επιπλέον, στο στόχαστρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μπαίνουν δήμοι και περιφέρειες καθώς θα μπορεί να ελέγχει αν έχουν όντως τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, ολοκληρώνοντας τους καθαρισμούς φρεατίων, χώρων από χόρτα και άλλους, όπως και τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Σε περιπτώσεις μη υλοποίησής τους θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Τι θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς θα υπάγονται στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με την λήψη προληπτικών μέτρων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Financial Times: «Οι μεγάλες πυρκαγιές αποκαλύπτουν το...

Το δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή τη μεγάλη...

Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Αυξάνονται τα εισοδηματικά...

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προσφέροντας...

Financial Times: «Οι μεγάλες πυρκαγιές αποκαλύπτουν το...

Το δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή τη μεγάλη...

Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Αυξάνονται τα εισοδηματικά...

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προσφέροντας...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Απογειώνεται το «Ν. Καζαντζάκης»: Άνοδος 5% στην επιβατική κίνηση το επτάμηνο

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου διακινήθηκαν πάνω από 66.000...

Αγωνία στο Ηράκλειο: 9χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο κεφάλι από πτώση δοκαριού σε κατασκήνωση

Ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε κατασκήνωση του...

Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, προσφέροντας...