Αυξάνεται η ισχύς του 112: Θα ανακοινώνει την απαγόρευση κυκλοφορίας ή μετακίνησης

Ημερομηνία:

Νομοσχέδιο που δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα, ενώ, παράλληλα, θα αυξηθεί η ισχύς της γραμμής 112.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού πρόληψης αλλά και διαχείρισης κρίσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Μέσω του 112 πλέον θα απαγορεύεται η κυκλοφορία και η υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους

Το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Παραδείγματος χάριν, πλέον, θα έχει τη δυνατότητα μέσω του 112, να απαγορεύει την κυκλοφορία, να αναστέλλει εκδηλώσεις και την υποχρέωση μετάβασης των εργαζομένων στις δουλειές τους, να ανακαλεί άδειες, να επιτάσσει μηχανήματα, να κλείνει σχολεία και άλλα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την αναδιάρθρωση των δομών πολιτικής προστασίας της χώρας, θεσμοθετώντας πρότυπα που θα ακολουθούνται για την αντιμετώπιση κινδύνων, αλλά και ειδικές θέσεις, τη δημιουργία εθνικού μητρώου διαθέσιμων μηχανημάτων.

Αυξημένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν οικόπεδα και προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια
Μεταξύ άλλων προβλέπονται καυτά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ σε όσους προκαλούν πυρκαγιές από αμέλεια, ενώ, πλέον οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση για τον καθαρισμό τους το καλοκαίρι.

Επιπλέον, στο στόχαστρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μπαίνουν δήμοι και περιφέρειες καθώς θα μπορεί να ελέγχει αν έχουν όντως τηρήσει τις υποχρεώσεις τους, ολοκληρώνοντας τους καθαρισμούς φρεατίων, χώρων από χόρτα και άλλους, όπως και τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Σε περιπτώσεις μη υλοποίησής τους θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Τι θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Μάλιστα, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες την υλοποίηση των έργων, ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος, η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο ΟΑΣΠ και άλλοι φορείς θα υπάγονται στο υπουργείο και θα συμμετέχουν σε επιτροπή εκτίμησης κινδύνου που θα συσταθεί και θα ασχολείται με την παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων καθώς και με την λήψη προληπτικών μέτρων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΠΑΟΚ: Ράγισαν καρδιές στην Τούμπα στο «αντίο»...

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν στο «αντίο» των οπαδών του ΠΑΟΚ...

«Κατασκευάζω-Νοικιάζω»: Έρχεται νέο στεγαστικό πρόγραμμα

Πώς θα πέσουν νέα ακίνητα στην αγορά - Τι...

ΠΑΟΚ: Ράγισαν καρδιές στην Τούμπα στο «αντίο»...

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν στο «αντίο» των οπαδών του ΠΑΟΚ...

«Κατασκευάζω-Νοικιάζω»: Έρχεται νέο στεγαστικό πρόγραμμα

Πώς θα πέσουν νέα ακίνητα στην αγορά - Τι...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην Κρήτη αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Υπογραφή συμφωνίας για το αεροδρόμιο Καστελίου

Στην Κρήτη αναμένεται αύριο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός...

Κρήτη: «Εκρήγνυται» τουριστικά και είναι ανέτοιμη να μπει στη εποχή του διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου

Η απόσταση μεταξύ ιδιωτικών επενδύσεων, πολυτελών resort, boutique ξενοδοχείων...

Ανακαλύφθηκε σπάνιος σφραγισμένος μεσαιωνικός σταυρός-λειψανοθήκη σε βιβλική πόλη που ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε 3 φορές

Στην αρχαία πόλη Λύστρα στην κεντρική Τουρκία. Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν...

Συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, στις 21:00, στην Αίθουσα «Ανδρέας...