Αυξήσεις σε 850 φάρμακα

Ημερομηνία:

Η πιο ακραία αύξηση στα φάρμακα είναι της τάξης του 448% – Οι τιμές αναμένεται να ισχύσουν από το φθινόπωρο
Αυξήσεις σε 850 φάρμακα περιλαμβάνει η λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές 1.243 σκευασμάτων που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τα φάρμακα που περιλαμβάνει η λίστα είναι σε γενικές γραμμές φθηνά και κάθε είδους

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με βάση τη λίστα που δημοσίευσε ο ΕΟΦ, σε 445 σκευάσματα η αύξηση θα είναι από 1 έως 99 λεπτά, σε 152 από 1 έως 1,99 ευρώ, σε 90 από 2 έως 2,99 ευρώ, σε 50 σκευάσματα από 3 έως 3,99 ευρώ και σε 59 σκευάσματα από 4 έως 4,99 ευρώ.

Η πιο ακραία αύξηση είναι της τάξης των 448% και παρατηρείται σε ένα σκεύασμα του οποίου η λιανική τιμή σήμερα είναι 0,96 και, σύμφωνα με την προτεινόμενη λιανική τιμή, θα κοστίζει 5,26 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές αναμένεται να ισχύσουν από το φθινόπωρο.

Οι συνέπειες στους ασθενείς
Τα φάρμακα που περιλαμβάνει η λίστα είναι, σε γενικές γραμμές, φθηνά και κάθε είδους (από ορούς και αντιβιοτικά μέχρι αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τελική προτεινόμενη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων λίστα η οποία προέκυψε μετά την επεξεργασία λίστας που είχε θέσει στις 20 Ιουνίου σε δημόσια διαβούλευση ο ΕΟΦ έπειτα από τα αιτήματα αναπροσαρμογής τιμών που είχαν καταθέσει οι κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την κατάσταση της αγοράς φαρμάκων, στην Ελλάδα πολλά σκευάσματα πωλούνται σε χαμηλές τιμές, τόσο που να μη συμφέρει οικονομικά τις φαρμακευτικές εταιρείες η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα. Αυτό είχε συνήθως ως αποτέλεσμα είτε την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου είτε τον κίνδυνο να αποσυρθεί, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μείνει ακάλυπτος στη θεραπεία του και να αναγκαστεί να αναζητήσει κάποιο άλλο φάρμακο (το οποίο πολλές φορές είναι ακριβότερο), είτε να αναγκάζεται να το προμηθεύεται (και πάλι ακριβότερα) μέσω ΙΦΕΤ.

Στόχος ο εξορθολογισμός
«Οι αυξήσεις έχουν στόχο τον εξορθολογισμό της αγοράς» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. «Ενα φάρμακο που η εταιρεία που το παράγει δηλώνει ότι είναι μη βιώσιμη οικονομικά η παραμονή του στην ελληνική αγορά θα πρέπει να το στηρίξουμε με μια λελογισμένη αύξηση, για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε στην ελληνική αγορά, για να μην έχουμε ελλείψεις και να μη δημιουργούνται προβλήματα στη θεραπεία των ασθενών».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τέλος στην «ατιμωρησία» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα:...

Σημαντική αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα...

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να...

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...

Τέλος στην «ατιμωρησία» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα:...

Σημαντική αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα...

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να...

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τέλος στην «ατιμωρησία» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα: Νομοσχέδιο φέρνει έως 10 χρόνια κάθειρξη, προσωπική ευθύνη και πρόστιμα

Σημαντική αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα...

«Πρωταθλήτρια» στις αναζητήσεις των Ελλήνων η Κρήτη όλο το καλοκαίρι – Κυριαρχεί το αεροπλάνο

Οι Έλληνες προγραμματίζουν πλέον τις καλοκαιρινές τους διακοπές νωρίτερα...

Αγροτικές επιδοτήσεις 2026: Ποιοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αιτήσεις για τους παραγωγούς

Διευρύνονται οι επαγγελματικές κατηγορίες που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις...

Κρήτη: Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη 27 Αυγούστου – Οι περιοχές και οι ώρες

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου,...