Αυξήσεις στις τιμές γάλακτος ζητούν οι κτηνοτρόφοι – “Να πάει στο €1,30 το λίτρο για να επιβιώσουμε”

Για να ισοσταθμιστεί το κόστος παραγωγής θα πρέπει η τιμή του παραγωγού στο γάλα να είναι πάνω από €1,30 το λίτρο, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του Δήμου Μαλεβιζίου
Να αυξηθεί η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα ζητούν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, προκειμένου να μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής, που είχε και ως αποτέλεσμα την μείωση των αιγοπρόβειων κοπαδιών της Κρήτης.

Πηγές με γνώση του θέματος τονίζουν στο Cretalive ότι αν και οι παραγωγοί του νησιού δεν αντιμετώπισαν θέματα έλλειψης πρώτων υλών, οι τιμές σε ζωοτροφές, καλαμπόκι και μείγματα καταγράφουν σημαντική αύξηση, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλματώδης η αύξηση σε ζωοτροφές και καλαμπόκι

Συγκεκριμένα η τιμή κιλού στο καλαμπόκι έχει φτάσει να πωλείται €18-€19 το σακί, ενώ πέρυσι ήταν στα €9 το σακί. Επιπλέον το τσουβάλι ζωοτροφή πέρυσι κόστιζε περίπου €14,5 και φέτος ξεκίνησε η σεζόν από €18,70, τον Δεκέμβριο πήγε στα €20 και μετά την έναρξη του πολέμου ήταν στα €23.

Έσφαξαν και πούλησαν κοπάδια

Οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής οδήγησε αρκετούς κτηνοτρόφους στο να μειώσουν τα κοπάδια τους, καθώς δεν μπορούσαν να αγοράσουν τις ίδιες ποσότητες ζωοτροφών όπως πριν από ένα χρόνο και να θρέψουν το σύνολο των ζώων. Έτσι πολλοί ήταν αυτοί, οι οποίοι, προκειμένου να μην αναγκαστούν να δουν τα ζώα τους να πεθάνουν από ασιτία – αν και ορισμένοι δεν το απέφυγαν- είτε τα έσφαξαν μέρος του κοπαδιού ή και όλο και πούλησαν το κρέας, είτε πούλησαν τα ζώα τους σε άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας.

Αυξήσεις μεν αλλά μείωση τζίρου λόγω ανατιμήσεων στα κόστη

Αυτή η συνθήκη, όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει την παραγωγή, σε όγκο και αξία του γάλακτος, που από €0,95 (+ΦΠΑ) το λίτρο αναμένεται να φτάσει το €1,20 (+ΦΠΑ) το λίτρο, όσο και του κρέατος, που από €4,5 – €5 το κιλό, η τιμή του παραγωγού θα αγγίξει τα €6 το κιλό.

Αν και η αύξηση στην τιμή παραγωγού για το γάλα ήταν κάτι που ανέμεναν για καιρό οι κτηνοτρόφοι του νησιού, ωστόσο, η συγκυρία δεν θα ευνοήσει στην αύξηση του τζίρου τους καθώς οι εν λόγω αυξήσεις δεν ισοσταθμίζουν, όπως μας λένε, τις ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος και από εκεί που η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι είχε €8 και €9 ευρώ το κιλό τώρα δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές να αγγίζουν τα €12 και €13 το κιλό.

Για να ισοσταθμιστεί το κόστος παραγωγής θα πρέπει η τιμή του παραγωγού στο γάλα να είναι πάνω από €1,30 το λίτρο, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του Δήμου Μαλεβιζίου.

Απόβαση τρικαλινών γαλακτοβιομηχανιών στο νησί

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και την μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η ποσότητα της τοπικής παραγωγής γάλακτος ήταν τέτοια που, όχι μόνο κάλυψε τις ανάγκες των τυροκομικών επιχειρήσεων του νησιού αλλά δόθηκε και σε τρικαλινές βιομηχανίες, όπως είναι η Όμηρος που έχει συστήσει σταθμό συλλογής γάλακτος στον Μυλοπόταμο.

Μάλιστα η παρουσία της Όμηρος αλλά και άλλων βιομηχανιών κινητοποίησε τις κρητικές τυροκομικές επιχειρήσεις, που είχαν συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές, δίνοντας €080-€0,85 το λίτρο, να δώσουν €0,10 παραπάνω στην τιμή παραγωγού.

«Το κρητικό γάλα είναι γάλα υψηλής ποιότητας και διατροφικά ανώτερο σε ό,τι αφορά τα αποθέματα λιποπρωτεΐνης από τα γάλατα άλλων περιφερειών, λόγω του κλίματος και της χλωρίδας του νησιού», τονίζει γνωστός κτηνοτρόφος στο Cretalive.https://www.cretalive.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.