Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2022

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Αγαπητοί Συνεργάτες

Με αισθήματα αισιοδοξίας και βαθιάς ικανοποίησης ανοίγουμε απόψε μαζί τις πύλες της Γιορτής Κρητικής Διατροφής. Μιας Γιορτής που είναι συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των νεανικών μας χρόνων και που συνεχίζει, εμπλουτισμένη και ανανεωμένη, να γίνεται μέρος των αναμνήσεων που θα έχουν οι νέοι μας στο μέλλον, από τα καλοκαίρια στο γενέθλιο τόπο τους.

Μετά από δύο χρόνια αποχής σμίγουμε ξανά εδώ , στο φιλόξενο Δημοτικό μας Κήπο για να γιορτάσουμε με μουσική, χορό, γεύσεις, εικόνες κι εμπειρίες που θα μοιραστούμε, την πολύκαρπη προσφορά της κρητικής γης και τα προϊόντα του μόχθου των ανθρώπων της, πνευματικά και υλικά.

Μα και να τιμήσουμε την Παράδοση, τον Πολιτισμό αλλά και την Ιστορία του νησιού και του τόπου μας. Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανατροφοδοτούμε τη συλλογική μας μνήμη, με τον πλούτο των πολιτισμικών στοιχείων που ήταν οι μόνες αποσκευές, που συνόδευσαν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, στο πικρό προσφυγικό τους ταξίδι.
Με τη συνδρομή του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, κάνουμε το παρελθόν βίωμα μέσα από τη ζώσα μύηση μας στα γαστρονομικά μυστικά της μικρασιατικής κουζίνας, στις μελωδίες, στους στίχους των τραγουδιών, στα βήματα των χορών, στους μύθους και τις αλήθειες των αλησμόνητων πατρίδων.

Η φετινή Γιορτή, μέσα από την ανεπιτήδευτη απλότητα της, αντανακλά την πολυδιάστατη δυναμική του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του. Γι’ αυτό το συναπάντημα του παρελθόντος με το παρόν, της δημιουργικής φαντασίας με την παραγωγική δράση, συνεργάστηκαν αρμονικά θεσμικοί φορείς, όπως η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο Δήμος και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, αναγνωρισμένοι Σύλλογοι, επαγγελματικές οργανώσεις, ιδιώτες και φυσικά εθελοντές που συμβάλλουν σταθερά στην επιτυχία απαιτητικών διοργανώσεων.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και σας ευχαριστούμε για τη διαχρονική υποστήριξή σας και ενεργή συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, που την καθιέρωσαν ως θεσμό στην πόλη μας.

Σας προσκαλούμε να στηρίξουμε και φέτος την ευγενή προσπάθεια των ντόπιων επαγγελματιών, παραγωγών, καλλιτεχνών και δημιουργών, να διασώσουν και διαδώσουν τον πλούτο και την αξία της κρητικής διατροφής και παράδοσης σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι το ευ ζην, είναι εδώ, στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, σε αυτό τον ευλογημένο τόπο που συνεχίζει να μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε για να ζούμε καλύτερα κι εμείς και τα παιδιά μας και οι φιλοξενούμενοι μας.
Μετά από τόσες δοκιμασίες που βιώσαμε, επιβεβαιώνουμε απόψε μαζί την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας στις ανατροπές και τις δυσκολίες, τη συνοχή και τη δύναμη μας να συνδημιουργούμε και να προχωράμε μπροστά.
Σας ευχαριστώ όλες και όλους πολύ κι εύχομαι η εβδομάδα που θα διανύσουμε σε τούτη την πολύχρωμη και γενναιόδωρη σε θετικές εμπειρίες Γιορτή, να ενθαρρύνει το υγιές «Επιχειρείν», να εμπνεύσει σχέσεις συνεργασίας, να ενδυναμώσει την ισόρροπη εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα και του Τουρισμού και να τροφοδοτήσει την αισιοδοξία μας για το μέλλον .

Τα σχόλια είναι κλειστά.