Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Σανουδάκη και Μανόλη Παντινάκη

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην παρουσίαση του βιβλίου των Αντώνη Σανουδάκη και Μανόλη Παντινάκη «Στρατής Βελουδάκης Στρατιωτικός Υπεύθυνος ΕΛΑΣ Ρεθύμνου, Η Εθνική Αντίσταση Ρεθύμνου».

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Την ιστορία την γράφουν οι πρωταγωνιστές της. Την μεταγράφουν ωστόσο οι ιστορικοί ερευνητές, οι πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες και όλοι όσοι διαθέτουν τη γνώση, την επιστημονική κατάρτιση και την αρμοδιότητα για να το πράξουν.
Το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε, γέννημα μιας ακόμη καλής συνεργασίας του καταξιωμένου συγγραφέα των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη και καθηγητή Ιστορίας Αντώνη Σανουδάκη και του επίσης συγγραφέα και δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη, δίνει φωνή σ’ έναν από τους πρωταγωνιστές της Μάχης και της Αντίστασης της Κρήτης : στον αείμνηστο Στρατή Βελουδάκη. Με τη συνδρομή της μαρτυρίας του Στρατιωτικού Υπευθύνου του ΕΛΑΣ του Νομού Ρεθύμνης, αντιστασιακού και δασκάλου, ξαναδιαβάζουμε την Ιστορία της Μάχης της Κρήτης, προσεγγίζοντάς της από μια άλλη οπτική. Βιώνουμε νοερά τις συνθήκες που καθόρισαν την εξέλιξη της, συμπάσχουμε με τους αγωνιστές, μοιραζόμαστε το πάθος τους για τη Λευτεριά, γινόμαστε μέτοχοι των γεγονότων , ανασυγκροτούμε την ίδια την ιστορία, επανακαθορίζοντας τις διαστάσεις της.
Συνάμα, αποκτούμε πρόσβαση στο συγκείμενο της, το περιβάλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και τον καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωσή τους. Γνωρίζουμε ανθρώπινους χαρακτήρες, τις στάσεις και τις επιλογές που έκαναν κάτω από ακραίες συνθήκες. Ως εκ τούτου, γινόμαστε πλουσιότεροι σε ότι αφορά τη γνώση μας για το παρελθόν τούτου του τόπου και των ανθρώπων του, δηλαδή των προγόνων μας. Γνώση που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ν’ αποκωδικοποιήσουμε δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, να αντιληφθούμε τη θέση μας και να προσδιορίσουμε τη δράση μας μέσα σε αυτήν.
Το έργο που ανέλαβαν οι συγγραφείς του βιβλίου, ήταν δύσκολο και απαιτητικό. Η μελέτη μιας βιωματικής αφήγησης, η διάσωσή της και η απόδοσή της, προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις κοινωνιολογίας , πολιτικής ιστορίας, ανθρωπολογίας, κ.α. Ο αφηγητής, εν προκειμένω ο αγωνιστής Στρατης Βελουδάκης, κατέθεσε στους συνεντευξιαστές/ιστορικούς ερευνητές και συγγραφείς του βιβλίου, τη δική του αλήθεια για μια ιστορική Μάχη, τη δική του βιωμένη εμπειρία από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της ζωής του, ανακαλώντας μνήμες του παρελθόντος του, καταθέτοντας τις δικές του ερμηνείες, μέσα όμως από την παροντική του οπτική. Επιπλέον, η πρόκληση της διαχείρισης της υποκειμενικότητας τόσο του αφηγητή όσο και του βιογράφου, είναι πάντοτε γοητευτικά επικίνδυνη.
Διόλου τυχαία λοιπόν η ανάθεση της παρουσίασης του βιβλίου σε δύο διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές τον κ. Γιώργο Τσιώλη, του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών και τον κ. Νίκο Παπαδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, οι οποίοι τιμούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το ακαδημαϊκό τους κύρος και το πολύπλευρο επιστημονικό τους έργο αλλά και το Ρέθυμνο που αναγνωρίζει και εκτιμά την προσφορά τους.
Σας παρακαλώ δεχθείτε τη λύπη μου για την επιβεβλημένη απουσία μου από τούτη την εκδήλωση, την οποία επιθυμούσα να παρακολουθήσω. Δυστυχώς, η διοργάνωση της συνέπεσε χρονικά με προγραμματισμένες από καιρό συνεργασίες και συσκέψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε Συνέδριο για το νερό, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες έχω θεσμική υποχρέωση να λάβω μέρος, ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.
Θα με ενημερώσει, ωστόσο, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σκορδίλης, ο οποίος έχει την καλοσύνη να σας μεταφέρει το χαιρετισμό μου, τα σπουδαία που αναμφίβολα θα συζητηθούν στην αποψινή βιβλιοπαρουσίαση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσει τις προσδοκίες των διοργανωτών και συμμετεχόντων.
Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι σε όλους και όλες υγεία και δύναμη , για να συνεχίσετε να προσφέρετε στο παρόν και το μέλλον του Ρεθύμνου, όσα αξίζει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.