Χαιρετισμός Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ στην Διημερίδα της ΕΝΕ του Παραρτήματος Κρήτης.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ & ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σας ευχαριστώ εκ μέρους του ΚΚΕ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην Διημερίδα της ΕΝΕ του Παραρτήματος Κρήτης.

Σήμερα, μετά από 4 κύματα πανδημίας, στο σύστημα υγείας, οι νοσηλευτές βρίσκονται σακατεμένοι από επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με μεγάλες απώλειες στους μισθούς, χρωστούμενα δεδουλευμένα, με εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες εντατικοποίησης, χωρίς άδειες (χρωστούμενες ακόμα και 2 ετών) και χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό. Οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς και ομηρίας και με την παράλληλη μεγάλη αποχώρηση, λόγω συνταξιοδοτήσεων, οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ προκαλεί η συνεχιζόμενη προκλητική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ θανάτων από την επιδημία, τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να μετατρέπονται σε «μιας νόσου», και οι εργαζόμενοι «στενάζουνε» από τις ελλείψεις και την εντατικοποίηση.

Την ίδια περίοδο που:

● χιλιάδες νοσηλευτές παραμένουν σε αναστολή εργασίας και απειλούνται με απόλυση.
● εκατοντάδες νοσηλευτές θετικοί σε SARS-CoV-2 υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, λόγω της επικίνδυνης οδηγίας για μείωση της υγειονομικής απομόνωσης σε 5 ημέρες.
● χιλιάδες έχουν βγει στη σύνταξη. Εκατοντάδες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε δεκάδες νοσοκομεία καταργούνται, που δεν αναπληρώνονται με την προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτών, που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ ταυτόχρονα
● παραμένει η εργασιακή ομηρία για χιλιάδες συμβασιούχους νοσηλευτές, οι συμβάσεις, πολλών από τους οποίους λήγουν τους επόμενους μήνες.
● συνεχίζεται από τη σημερινή, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η προκλητική άρνηση ένταξης των νοσηλευτών (και υπολοίπων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αν και εκκρεμεί, σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Την ίδια περίοδο, που:

● οι νοσηλευτές (και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο) εξακολουθούνε να πληρώνουνε την Εισφορά Αλληλεγγύης, αν και έχει καταργηθεί για τους μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων
● διατηρείται η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, αν και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «χαρίζουν» επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.
● ενώ κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, από την αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική (και όσους την στηρίζουν) που τσακίζει τα δικαιώματα μας, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

Ο προσωπικός αγώνας που δίνει ο κάθε νοσηλευτής να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μπροστά στη μάχη της πανδημίας, δόθηκε και δίνεται ενιαία και χωρίς κανένα τείχος ανάμεσα σε ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ όλη αυτή την περίοδο.

Γιατί οι νοσηλευτές χορτάσανε από τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνητικών στελεχών και όσων όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές τους, τους εξόντωσαν οικονομικά και εργασιακά.

Γιατί χορτάσανε να ακούνε συνεχώς για την ένταξη των νοσηλευτών και των υπόλοιπων υγειονομικών στα ΒΑΕ. Και στους μεν (ΝΔ) και στους δε (ΣΥΡΙΖΑ) και για όλους όσους κυβέρνησαν η λέξη «ΒΑΕ» τους φέρνει αλλεργία, αφού δεν τους αφορά η αγωνία πώς θα γυρίσουνε σπίτι.

Γιατί βαρεθήκανε να παραπέμπονται τα πάντα στην ατομική ευθύνη και η ευθύνη του κράτους να γίνεται υπεράσπιση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που θησαυρίζουν, ενώ μπροστά στην ανάγκη για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, σφυρίζει αδιάφορα

Γιατί χορτάσανε να ακούνε για προσλήψεις, που έχουν γίνει το πιο σύντομο και διαχρονικό ανέκδοτο όλων των αστικών κυβερνήσεων ( ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Ταυτόχρονα, πολύτιμες υπηρεσίες στην επικίνδυνη – για την υγεία και τα δικαιώματα μας – πολιτική της κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρουν οι φιλοκυβερνητικές διοικήσεις σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αξιοποιώντας και διευθυντικά στελέχη νοσηλευτικών υπηρεσιών δημόσιων μονάδων υγείας…

Η καλύτερη τιμή στη μαχόμενη νοσηλεύτρια και στο νοσηλευτή είναι η συλλογική πάλη, για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα, ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της ζωής μας.

Να δώσει τη μάχη μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, κόντρα στην πολιτική της εξαθλίωσης, που παρουσιάζει ωα κανονικότητα τα pass και τα voucher, ως «παροχές» το μισό ντεπόζιτο καυσίμων και τις δύο σακούλες με ψώνια από το σούπερ μάρκετ που μοιράζει στον λαό. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, φθηνό ρεύμα, κατάργηση φόρων και χαρατσιών μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών.

Το ΚΚΕ δίνει και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέσα και έξω από τη βουλή, για :

1. Ένταξη των νοσηλευτών και όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
2. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές
3. Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.
4. Ένα πτυχίο στον κλάδο της Νοσηλευτικής, σε ένα πραγματικό σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων κάτω από την ευθύνη και τον έλεγχο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας και Υγείας.
5. Γενναία χρηματοδότηση σε ένα Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
6. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με μόνιμο Ιατρό και Τεχνικό εργασίας, για την πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.
7. Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα που προωθεί η κυβέρνηση για την 10ωρη- 12ωρη δουλειά με διευθέτηση του χρόνου εργασίας και κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου.
8. Δημιουργία τέταρτης βάρδιας στα νοσηλευτικά τμήματα με 6ωρη εργασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.