Χανιά:2ο κοινό Συνέδριο των Περιφερειακών Δικτύων Πληροφοριών Νότιας/Κεντρικής Ευρώπης και Μεσογείου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ημερομηνία:

Το 2ο κοινό Συνέδριο των Περιφερειακών Δικτύων Πληροφοριών Νότιας/Κεντρικής Ευρώπης και Μεσογείου ξεκίνησε χθες 16 Ιουλίου 2024 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, σε συνεργασία με την NASA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα Περιφερειακά Δίκτυα Πληροφοριών διαχειρίζονται δορυφορικά και επίγεια δεδομένα, με άξονα την αειφόρο διαχείριση πόρων, την παρακολούθηση της αλλαγής του κλίματος παγκοσμίως, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας. Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση στην αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των δορυφορικών δεδομένων.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, η ειδική Σύμβουλος και υπεύθυνη δορυφορικών δεδομένων Ερμιόνη Γιαλύτη, παρουσίασε τις καινοτομίες της Περιφέρειας Κρήτης και τη διασύνδεσή τους με τη λειτουργία της πρωτοποριακής Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων GIS Crete.

Πέραν των διαχειριστικών λειτουργιών που παρέχει, τονίστηκε ιδιαίτερα η αυτονομία του GIS Crete στην καταγραφή και αποτίμηση της τρωτότητας μετά από φυσικές καταστροφές, για την οποία η Περιφέρεια Κρήτης έχει αποτελέσει Pilot Case στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Όπως έγινε σαφές και από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της διοργάνωσης, ειδικά για μια νησιωτική περιφέρεια όπως η Κρήτη, με ιδιαιτερότητες στη γεωμορφολογία, το κλίμα αλλά και τη βιοποικιλότητα, οι δορυφορικές τεχνολογίες συμβάλουν τα μέγιστα και αποτελούν ισχυρό εργαλείο στην υποστήριξη του μηχανισμού λήψης αποφάσεων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή σχετικά με...

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων στη λειτουργία του Φαραγγιού...

Χανιά:Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης για τα...

Πραγματοποιήθηκε χθες, στο Ενετικό Λιμάνι, η εκδήλωση της Επιτροπής...

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή σχετικά με...

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων στη λειτουργία του Φαραγγιού...

Χανιά:Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης για τα...

Πραγματοποιήθηκε χθες, στο Ενετικό Λιμάνι, η εκδήλωση της Επιτροπής...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου 2026 σε όλη την Κρήτη

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Ανακοίνωση τιμών ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2026 από την Ένωση Ηρακλείου

Η ΕΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ενημερώνει τους παραγωγούς – μέλη της...

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή σχετικά με τη λειτουργία Φαραγγιού Σαμαριάς

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων στη λειτουργία του Φαραγγιού...