Χανιά:Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Χανιά με αφορμή το θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη οργανώνουν ξεχωριστό αφιέρωμα στο στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο έργο του. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί τη πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου με ερμηνευτή τον Τάσο Ψαλιδάκη και συνοδεία στο πιάνο τον Γιώργο Σαλτάρη.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα από το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη που με τις μουσικές και τα τραγούδια του κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που έλεγε ο Μπρέχτ : «Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όμως μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Με το τεράστιο έργο του φλόγισε τις καρδιές των ανθρώπων στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια σε κάθε αδικία. Οι μουσικές του θα συνεχίσουν να εμπνέουν ώσπου «να σημάνουν οι καμπάνες» της κοινωνική απελευθέρωσης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού αποτελώντας σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού, με παγκόσμια μάλιστα επιρροή. Μελοποίησε σπουδαίους Έλληνες ποιητές, παντρεύοντας τη συμφωνική με την ελληνική παραδοσιακή και δημοτική μουσική, εκφράζοντας με νότες τις αγωνίες, τους πόθους, τους αγώνες και τα πάθη του ελληνικού λαού.

Όπως έλεγε ο ίδιος: «Ο λαός δεν μπορούσε ούτε να πλησιάσει τη μεγάλη ποίηση γιατί δεν είχε στην διάθεσή του τα κλειδιά να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες. Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες». Μελοποίησε έργα γνωστών ποιητών όπως του Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσου, με τον οποίο τον συνέδεε μια βαθιά σχέση, που άφησε πίσω αξεπέραστους καρπούς δημιουργίας.

Σε νεαρή ηλικία οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, έδωσε μάχες στα Δεκεμβριανά, πέρασε φριχτά βασανιστήρια σε φυλακές και εξορίες, έδρασε στην παρανομία, αποκτώντας βιώματα που αποτέλεσαν τη μαγιά για τη σύνθεση του απέραντου μουσικού του κόσμου. Ο ίδιος είχε αναφέρει: «Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ. (…) Όπως βλέπετε, το βιογραφικό μου είναι γεμάτο με τους αγώνες που έδωσα μες στις γραμμές του ΚΚΕ. Αγώνες που συνδυάστηκαν με τις μουσικές συνθέσεις εκείνης τη εποχής».

Οι μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένες από την αγωνιστική κληρονομιά του λαού μας, θα ζουν παντοτινά ως μια μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη που περνά από γενιά σε γενιά.
Τα Τομεακά Συμβούλια της ΚΝΕ ΧΑΝΙΩΝ καλούν τη νεολαία του νομού μας την Πέμπτη στο κοιμητήριο του Γαλατά, ώστε να τιμήσουμε τον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.