Χανιά:Ανάρτηση Γαλάζιων Σημαιών στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν και φέτος για το έτος 2024 τις βραβευμένες παραλίες κολύμβησης του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, πιστοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι παραλίες αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.
Οι παραλίες του Δήμου Καντάνου-Σελίνου που πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα είναι:
Παραλία Χαλίκια – Παλαιόχωρα
Παραλία Παχειά Άμμος – Παλαιόχωρα
Παραλία Γραμμένο – Κουντούρα
Παραλία Σούγια – Σούγια
Την Τρίτη 09-07-2024 έγινε η ανάρτηση των Γαλάζιων Σημαιών στις ανωτέρω βραβευμένες παραλίες του Δήμου μας από τους Αντιδημάρχους Νικόλαο Δρακάκη, Εμμανουήλ Κουκουλά, τους Εντεταλμένους Συμβούλους Αικατερίνη Περράκη – Καλαϊτζάκη, Αικατερίνη Σαρικάκη και Στυλιανό Καλογρίδη.
Σημειώνεται ότι η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.
Απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.
Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι και φέτος ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου παρέχει ενισχυμένη ναυαγοσωστική κάλυψη διαθέτοντας πολλά χρήματα από τους δημοτικούς μας πόρους για την ασφάλεια των λουομένων.
Η παραλία της Σούγιας διαθέτει έναν (1) ναυαγοσώστη, η παραλία Παχειά Άμμος διαθέτει δύο (2) ναυαγοσώστες και η παραλία του Ελαφονησίου διαθέτει (1) ναυαγασώστη.
Το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.