Χανιά: Ανοιχτό το φαράγγι της Σαμαριάς – Σε επιφυλακή οι επισκέπτες λόγω ενδεχόμενων βροχοπτώσεων

Ημερομηνία:

Νέα εφαρμογή έγκαιρης προειδοποίησης (nowcasting) ενεργοποιείται για ακραία φαινόμενα

Ανοικτό θα παραμείνει σήμερα, Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, το φαράγγι της Σαμαριάς από τη βόρεια είσοδο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παρά την πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, η απόφαση για τη λειτουργία της βόρειας εισόδου ελήφθη βάσει του επικαιροποιημένου δελτίου πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενες βροχές έως 3 χιλιοστά. Οι επισκέπτες καλούνται να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, και ιδιαιτέρως να φορούν κατάλληλα υποδήματα πεζοπορίας.

Ατομική ευθύνη και αυστηρή τήρηση κανόνων

Ο Οργανισμός υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, οι επισκέπτες φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο φαράγγι. Παράλληλα, υποχρεούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τους όρους του κανονισμού, τις εκάστοτε έκτακτες οδηγίες και περιορισμούς, καθώς και με τις υποδείξεις του αρμόδιου προσωπικού ή των συνεργαζόμενων αναδόχων του φορέα διαχείρισης.

Καινοτόμο εργαλείο nowcasting για την πρόληψη κινδύνων

Στο πλαίσιο της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θέτει φέτος σε λειτουργία μία νέα καινοτόμα εφαρμογή nowcasting, η οποία παρέχει σε πραγματικό χρόνο προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα με ορίζοντα πρόβλεψης έως δύο ωρών. Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε κρίσιμα σημεία του φαραγγιού, ενισχύοντας την ετοιμότητα των υπευθύνων αλλά και την ατομική προστασία των επισκεπτών.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την ενίσχυση της ασφάλειας του κοινού.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Για 1η φορά στην Ελλάδα, τo Fauchon...

Εισάγοντας την παριζιάνικη φινέτσα στην καρδιά των Χανίων και...

Χανιά:Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου για τα...

𝚫𝚼𝚴𝚨𝚳𝚰𝚱𝚮 𝚷𝚨𝚸𝚬𝚳𝚩𝚨𝚺𝚮 𝚻𝚶𝚼 𝚫𝚮𝚳𝚨𝚸𝚾𝚶𝚼 𝚱𝚨𝚴𝚻𝚨𝚴𝚶𝚼-𝚺𝚬𝚲𝚰𝚴𝚶𝚼 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚨 𝚷𝚸𝚶𝚩𝚲𝚮𝚳𝚨𝚻𝚨 𝚻𝛀𝚴...

Χανιά:Για 1η φορά στην Ελλάδα, τo Fauchon...

Εισάγοντας την παριζιάνικη φινέτσα στην καρδιά των Χανίων και...

Χανιά:Δυναμική παρέμβαση του Δημάρχου Καντάνου-Σελίνου για τα...

𝚫𝚼𝚴𝚨𝚳𝚰𝚱𝚮 𝚷𝚨𝚸𝚬𝚳𝚩𝚨𝚺𝚮 𝚻𝚶𝚼 𝚫𝚮𝚳𝚨𝚸𝚾𝚶𝚼 𝚱𝚨𝚴𝚻𝚨𝚴𝚶𝚼-𝚺𝚬𝚲𝚰𝚴𝚶𝚼 𝚪𝚰𝚨 𝚻𝚨 𝚷𝚸𝚶𝚩𝚲𝚮𝚳𝚨𝚻𝚨 𝚻𝛀𝚴...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related