Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, με αιχμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα διορισμών.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στη πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

Η κυβέρνηση επέλεξε, δύο μόλις μέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, να δημοσιοποιήσει το νέο σύστημα διορισμών/προσλήψεων στην εκπαίδευση, που δεν είναι άλλο από το προσοντολόγιο! Κυβέρνηση και υπουργείο, ακλουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. – ΟΟΣΑ, επιδιώκουν να προωθήσουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, να διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και να αμφισβητήσουν ευθέως το αναφαίρετο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία που κατοχυρώνει η προϋπηρεσία. Πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων πολλούς μήνες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και τους εξισώνουν με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Επιδιώκουν να  μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας στους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να μπουν σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και πιστοποιητικών.

Την ίδια στιγμή επιδιώκουν να στρέψουν τους εκπαιδευτικούς τον ένα απέναντι στον άλλο, για μια θέση ελαστικής εργασίας. Με διαδικασία fast – track σχεδιάζουν να το ψηφίσουν τη Δευτέρα 14/1/2019

Να απαντήσουμε αγωνιστικά και ανυποχώρητα!

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, με έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ!
  • Όχι στο προσοντολόγιο-Κανένα πλαφόν στην προϋπηρεσία!
  • Να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά με μόνιμους διορισμούς με βάση την προϋπηρεσία και τον χρόνο λήψης πτυχίου.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
  • Πλήρη εργασιακά-συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Μείωση των μαθητών στα τμήματα για στοιχειωδώς καλύτερα μαθησιακά και παιδαγωγικά αποτελέσματα: 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστηριακά μαθήματα.
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Επαναφορά του διδακτικού μας ωραρίου.
  • Έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την αρχή της χρονιάς.

Πρόγραμμα δράσης

Την Δευτέρα 14/1/2019 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (11:00 με 14:00) από την ΟΛΜΕ και συμπληρωματική 3ωρη στάση (8:00 με 11:00) από την ΕΛΜΕ Χανίων και δίνουμε απεργιακό ραντεβού στις 12:00 Πλ. Αγοράς. Διευκρινίζουμε ότι η 3ωρη στάση της ΟΛΜΕ προκηρύσσεται και για τον απογευματινό κύκλο και τα εσπερινά σχολεία τις 3 πρώτες ώρες του προγράμματος, ενώ της ΕΛΜΕ Χανίων για τις 3 τελευταίες

Στηρίζουμε επίσης τη Δευτέρα 14/1/2019 την πανελλαδική συγκέντρωση ΟΛΜΕ-ΔΟΕ στα Προπύλαια στη 1:30 μ.μ., και το συλλαλητήριο-πορεία προς τη Βουλή με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η ΕΛΜΕ καλύπτει το ελάχιστο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των συναδέλφων που θα μεταβούν για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ζητάμε από την ΟΛΜΕ να ορίσει άμεσα Γ.Σ Προέδρων για να προχωρήσουμε σε συντονισμένες Πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ που θα πραγματοποιήσουν οι ΕΛΜΕ της χώρας.

Καλούμε σε Γενική συνέλευση την Τετάρτη 16/1/2019 στις 19:00 στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων (Αγορά), για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας στη μόνιμη εργασία!

Επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους γονείς

Φίλοι γονείς
Είμαστε οι δασκάλες και οι δάσκαλοι των παιδιών σας.

Είμαστε αυτοί αυτές και αυτοί που κρατούν ανοιχτά και όρθια σχεδόν όλα τα σχολεία της επαρχίας  από τα Σφακιά μέχρι το Έλος και από τον Πλάτανο μέχρι τη Γαύδο.
Είμαστε αυτοί που χωρίς εμάς  δεν θα μπορεί να βγει πρόγραμμα σε κανένα σχολείο γιατί αριθμούμε  το ¼ του συνολικού εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας.
Είμαστε αυτοί που αγωνιούν πάνω από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είτε ως εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης είτε ως εκπαιδευτικοί στα ειδικά σχολεία.
Όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν θα είμαστε στις ίδιες θέσεις και του χρόνου. Γιατί οι διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου παιδείας όλα αυτά τα χρόνια μας θεωρούν αναλώσιμο είδος. Έτσι κάθε χρονιά αλλάζουμε σχολείο και τόπο. Όσοι σήμερα βρισκόμαστε στα Χανιά,  του χρόνου μπορεί να βρεθούμε στον Έβρο, στα Δωδεκάνησα ή στα Ιόνια.

Για περισσότερο από μια δεκαετία  μετακινούμαστε διαρκώς για να εργαστούμε με καθεστώς ολιγόμηνων κακοπληρωμένων συμβάσεων.

Η αδιοριστία μας είναι αυτή που έχει δημιουργήσει τόσα κενά στα σχολεία με αποτέλεσμα κάθε Σεπτέμβρη να αναρωτιέστε αν φέτος θα έρθει δασκάλα στο σχολείο ή αν θα συμπληρωθεί το πρόγραμμα. Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στο διορισμό μας είναι η αιτία που υπήρξαν σχολεία που άνοιξαν σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη ων μαθημάτων.

Το νομοσχέδιο, για το διορισμό των εκπαιδευτικών, που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση, αναβάλλει το διορισμό μας για μια ακόμη φορά στο αόριστο βάθος της επόμενης τριετίας και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την προϋπηρεσία μας, το μόχθο δηλαδή τόσων και τόσων χρόνων στέλνοντας πολλούς από εμάς στην ανεργία.

Διαμορφώνει ένα προσοντολόγιο ένα κατάλογο δηλαδή προσόντων που θα πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς, πέρα από το πτυχίο μας, προκειμένου να διοριστεί. Δεδομένου ότι μέσα στα δημόσια Πανεπιστήμια έχει αναπτυχθεί μια αγορά μεταπτυχιακών και όλα τα μεταπτυχιακά πλέον κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ, το υπουργείο εισάγει τη λογική ότι όποιος έχει χρήματα να πληρώσει θα έχει και δουλειά.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις αγωνίες των εκπαιδευτικών για να εισάγει την πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων μας και λογικές της πιο τιμωρητικής μορφής αξιολόγησης μέσα στο σχολείο. Εισάγει τη λογική των απολύσεων και του μη πιστοποιημένου εργαζόμενου στον κορμό της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας δεν αγώνας μόνο των αναπληρωτών αλλά του συνόλου των εκπαιδευτικών.

Γι’ αυτό καλούμε οι εκπαιδευτικοί απεργούμε για να περιφρουρήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και τα δικαιώματά μας από τις στρατηγικές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που επιδιώκουν το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Εμείς οι δάσκαλοί παιδιών σας,  συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντί τους, αλλά και απέναντι στα δικά μας παιδιά, απευθυνόμαστε σε εσάς  τους βιολογικούς τους γονείς , ζητώντας την ενεργή συμπαράστασή σας στον αγώνα μας. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από εσάς αντιμετωπίζετε τα ίδια προβλήματα. Πολλοί από εσάς δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στα χωράφια και στα γιαπιά. Πολλοί από εσάς ξεροσταλιάζουν όρθιοι και ανασφάλιστοι στα σούπερ μάρκετ και στα σουβλατζίδικα για 3 ευρώ την ώρα. Γνωρίζουμε τις αγωνίες σας και γνωρίζετε τη δικιά μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον κοινό μας αγώνα για παιδεία, υγεία, δουλειά με αξιοπρέπεια.

1. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζί μας στην απεργιακή διαδήλωση στις 12 στην πλ. της Αγοράς.
2. Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο να συμμετέχουν στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
3. Καλούμε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και την ΑΔΕΔΥ να δώσουν απεργιακή συνέχεια στον αγώνα μας και για την Τρίτη 15 Γενάρη με νέες συνελεύσεις για κλιμάκωση του αγώνα.

Απαιτούμε:

• Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
• Ζητούμε τώρα να διοριστούν όλοι οι συνάδελφοι αναπληρωτές , έστω και με μια σύμβαση, έστω και με μια μέρα εργασίας, έτσι ώστε  να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμο προσωπικό.
• Μοναδικά κριτήρια για το διορισμό η ημερομηνία κτήσης πτυχίου και όλη η προϋπηρεσία
• Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
• Καμία απόλυση αναπληρωτή
• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 1/20 για το Δ. Σχολείο  και 1/15 στο Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις .