Χανιά: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα νερού»

Πρακτικές που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση υδάτων

Χανιά: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα νερού»

Το νερό, η διαχείριση των υδάτων και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας έγινε συζήτηση για το πως μπορεί να επιτευχθεί η ορθότερη διαχείριση των υδάτων, πρακτικές οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό ενώ έγινε και συζήτηση για το έργο που επιτελούν οι ΔΕΥΑ. Η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης έρχεται να πλαισιώσει το διήμερο που έχει διοργανωθεί με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής.

Στο περιθώριο της εσπερίδας ο Νίκος Νικολαΐδης καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην επάρκεια των διαθέσιμων υδάτων στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο υδάτινος πόρος της Αγυάς στην διαθεσιμότητα υδάτων τόνιζοντας ότι «σε γενικές γραμμές δεν έχουμε πρόβλημα με την ποσότητα του νερού εδώ στα Χανιά. Και γενικά σε όλη την Κρήτη έχουμε διαθέσιμες ποσότητες νερού.

Στα Χανιά μπορούμε να δούμε τις πηγές που υπάρχουν και δεν είμαστε σε τόσο κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα ο υδάτινος πόρος της Αγυάς υπολογίζεται ότι έχει ετήσιες εκφορτίσεις περίπου 50 έως 80 εκατομμύρια κυβικά νερού ενώ το όλο δυναμικό της Αγυάς είναι πολλαπλάσιο. Είμαστε τυχεροί που έχουμε το σύστημα της Αγυάς. Και αν χρειαστεί να βάλουμε κάποιες αντλίες και να πάρουμε το νερό αντί να δουλεύουμε από την εκφόρτιση των πηγών αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα νερού στα Χανιά. Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε κάνει και για λογαριασμό της Περιφέρειας και του ΟΑΚ μπορούμε να πάρουμε νερό από εκεί άμα το χρειαζόμαστε. Αλλά τουλάχιστον για τώρα το καλοκαίρι δεν έχουμε πρόβλημα, αν χρειαστεί ίσως να βάλουμε τις γεωτρήσεις να δουλέψουν περισσότερο».

Πρακτικές για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων

Στην συνέχεια ο ίδιος μίλησε για δυο πρακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την κατασπατάλαση των υδάτων τονίζοντας ότι μερικές φορές « η κατανάλωση που κάνουμε μερικές χρονιές μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία. Το ζητούμενο αν θέλουμε να λύσουμε προβλήματα λειψυδρίας στο μέλλον είναι να αλλάξουμε τις δικές μας πρακτικές, και αυτό περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις του νερού όχι μόνο τους αγρότες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους και να προσαρμοστούμε ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με δυο τρόπους σύμφωνα με έρευνες που έχουμε κάνει στο Πολυτεχνείο. Αν θεωρήσουμε ότι το 85% της χρήσης του νερού είναι στην αγροτική παραγωγή, μπορούμε να μειώσουμε τις καταναλώσεις στα χωράφια σημαντικά. Για παράδειγμα στην καλλιέργεια του αβοκάντο, αν ποτίζεις μόνο την ποσότητα που χρειάζεται το φυτό και δεν χάνεις το νερό αυτό θα είναι το 1/3 του νερού που χρειαζόμαστε. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες καλλιέργειες όπως π.χ. η τομάτα.

Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι η αύξηση της οργανικής ύλης στα χωράφια καθώς ειδικά εδώ στην Κρήτη τα χωράφια είναι άγονα. Αν καταφέρναμε να αυξήσουμε τον οργανικό άνθρακα κατά 1% – 2% τότε θα μπορούσαμε να μετατοπίσουμε το ξεκίνημα της άρδευσης έως και δυο μήνες. Με αυτές τις δυο ενέργειες μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής».

«Προσπαθούμε όλοι η αυτοδιοίκηση ενωμένη να καταθέσουμε προτάσεις» Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης για το νέο σχέδιο νόμου

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης έκανε λόγο για το νέο σχέδιο νόμου που μιλάει για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ τονίζοντας ότι όλοι μαζί συγκροτημένα έχουν καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουν φέρει εις πέρας σημαντικά και πολλά έργα σε όλη τη χώρα ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει και τώρα συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «λένε ότι ο 3ος Παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται να γίνεται κανείς πόλεμος αρκεί να σεβόμαστε αυτό το φυσικό πόρο που μέχρις στιγμής το σπαταλάμε.

Σήμερα η εσπερίδα μας έδωσε ιδιαίτερες πληροφορίες από εξιδεικευμένους επιστήμονες και έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον των ΔΕΥΑ αλλά και για τον ίδιο τον φυσικό πόρο. Προσπαθούμε όλοι η αυτοδιοίκηση ενωμένη να καταθέσουμε προτάσεις για το ποια είναι η σωστή τοποθέτηση. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα αλλά επιδιώκουμε τον διάλογο για να τα λύσουμε σωστά ώστε να μην διαλυθούν δομές σε περίπτωση που αυτή η νομοθέτηση είναι αποτυχημένη οι οποίες δεν θα μπορούν να επανασυσταθούν. Το θέμα είναι πολυεπίπεδο. Δεν θα κάνω το χατίρι σε εκείνους που στο όνομα της ιδιωτικοποιήσης ξεχνάνε την ουσία των πραγμάτων. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση όταν αυτοί οι οργανισμοί «αφυδατώνονται». Μερικά πράγματα τα κάνει έτσι και αλλιώς ο ιδιωτικός τομέας στην ΔΕΥΑ ακόμα και τώρα. Η υποστελέχωση οδηγεί να αναζητήσουμε συνδρομή από τον ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμα και αυτός αδυνατεί να το κάνει. Μπορεί σε επίπεδο μελετητικό να υπάρχει μια σχετική βοήθεια αλλά σε επίπεδο δημόσιου έργου ούτε το έργο των αναδόχων εργολάβων π.χ. εδώ στην Κρήτη.

Από τότε που συσταθήκαμε έχουμε εκτελέσει περισσότερα από 20 δις έργα και μάλιστα θα ήθελα πολύ να μάθω ποια έργα απεντάχθηκαν επειδή δεν εκτελέστηκαν ή δεν εκτελέστηκαν σωστά. Ακόμη το υπουργείο προτείνει στην νέα νομοθέτηση να πάει η εισπραξιμότητα στην ΑΑΔΕ κάτι το οποίο είχαμε προτείνει εμείς χρόνια τώρα και οι τοπικές ΔΟΥ είχαν απορρίψει καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Βέβαια να ξέρετε ότι η εισπραξίμοτητα μας δεν είναι κακή. Είναι πολύ καλύτερο από το κυβερνητικό επίπεδο και από τους δήμους».

«Καταφέραμε μέσα από την μαζική κινητοποίηση των δήμων να ανακόψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από τα Χριστούγεννα»

Τέλος ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι όλοι οι δήμοι της χώρας ενωμένοι κατάφεραν να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν τα Χριστούγεννα και υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για την διαχείριση του νερού είναι πολύ επίκαιρη και άκρως κρίσιμη καθώς επιχειρείται από το υπουργείο περιβάλλοντος μια μεταρρύθμιση για τον τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση του νερού από την ΔΕΥΑ και τους δήμους. Σύμφωνα με αυτό που έχει διαρρεύσει το υπουργείο η ΕΔΕΥΑ έχει απαντήσει με ένα συγκροτημένο σχέδιο που αποδεικνύει ότι η ΔΕΥΑ είναι σε θέση να υλοποιήσει σημαντικά αποτελέσματα. Καταφέραμε μέσα από την μαζική κινητοποίηση των δήμων να ανακόψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από τα Χριστούγεννα».

flashnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.