Χανιά:Δηλώσεις Συγκομιδής σταφυλιών Οινοποιήσιμων Ποικιλιών Αμπέλου για την περίοδο 2024 – 2025

Ημερομηνία:

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2024–2025 γίνεται μετά το πέρας του τρύγου, μόνο μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υ.Π.Α.Α.Τ. (https://e-services.minagric.gr/ ) από 01/08/2024 έως και 15/12/2024. Στην περίπτωση μη υποβολής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας προκύπτουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και απώλειας διαφόρων ευεργετημάτων (άρθρο 15 της Υ.Α.2454/235853/20-09-19 (Α΄ 3645)).

Οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στα υπόψιν τα εξής:

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή δήλωσης συγκομιδής είναι η καταγραφή των αμπελοτεμαχίων στο Αμπελουργικό Μητρώο.
2. Η εκτύπωση της οριστικοποιημένης δήλωσης συγκομιδής αποτελεί βασικό δικαιολογητικό έγγραφο για την έκδοση άδειας απόσταξης για τους διήμερους αποσταγματοποιούς από το Τελωνείο.

3. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής οι κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης μέχρι και ενός στρέμματος. Στην περίπτωση που υποβάλλουν δήλωση μπορούν στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» να επιλέξουν «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» να πληκτρολογήσουν την λέξη «ΟΙΝΟΣ» αν παράξουν οίνο ενώ αν προχωρήσουν σε απόσταξη επιλέγουν «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και πληκτρολογούν τη λέξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ» στα αντίστοιχα πεδία. Το ανώτατο όριο παραγωγής που μπορούν να καταχωρήσουν είναι τα 1700 κιλά σταφυλιών.

4. Αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός στρέμματος μπορούν να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών μέχρι 5000 κιλά για απόσταξη επιλέγοντας στο Πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την επιλογή «ΑΠΟΣΤΑΞΗ»
5. Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο επιλέγεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ»

6. Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων/ομάδων παραγωγών), που επιθυμούν να παράξουν οίνο, από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων Παραγωγής Οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί – χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» οι αμπελουργοί-οινοποιοί επιλέγουν «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ» και οι αμπελουργοί-οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση επιλέγουν «ΦΑΣΟΝ»

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2821346553 και 2821346571 της Δ.Α.Α.Κ Χανίων

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις κλοπών στα Χανιά

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -2- ημεδαπών Εξιχνιάστηκαν στα Χανιά από...

Γαύδος: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση...

Μόνο τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν πραγματοποιηθεί το 2026 –...

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις κλοπών στα Χανιά

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -2- ημεδαπών Εξιχνιάστηκαν στα Χανιά από...

Γαύδος: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση...

Μόνο τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν πραγματοποιηθεί το 2026 –...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου

Έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήξουν περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου...

Σταμάτης Γονίδης: Κυκλοφόρησε η νέα του επιτυχία με τίτλο «Κακιά συνήθεια»

O Σταμάτης Γονίδης, το όνομα του οποίου έχει γίνει...

«Ο χρόνος τελειώνει»: Ανασχηματισμό έως και πρόωρες εκλογές «βλέπουν» στην ΝΔ

Από ανασχηματισμό έως και πρόωρες εκλογές «βλέπουν» στην ΚΟ...