Χανιά:Εκδήλωση στον Κήπο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Ημερομηνία:

To Ιστορικό Αρχείο Κρήτης σας προσκαλεί την Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, και ώρα 8 μ.μ., στον Κήπο του Αρχείου (είσοδος από οδό Α. Γιάνναρη) σε εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Davide Fini, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Roma 3 και ιστορικό ερευνητή, με προβολή διαφανειών τεκμηρίων από τα Αρχεία της Βενετίας, σχετικά με την οικογένεια των Καλλέργηδων της Κρήτης, την επιρροή της στην Ιστορία του Νησιού και τις Βενετοκρητικές σχέσεις.

Στην εκδήλωση αυτή ο δρ Davide Fini θα ρίξει φως σε μια περίοδο της ιστορίας της Κρήτης που είναι λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Η βυζαντινή οικογένεια των Καλλέργη είχε συγγενικούς δεσμούς με τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Β’ Φωκά και, σύμφωνα με την παράδοση, εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1092 μ.Χ. μαζί με άλλες έντεκα αρχοντικές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης, τα «Δώδεκα Αρχοντόπουλα».

Το επώνυμο «Φωκάς» άλλαξε σε «Καλλέργης» κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, όταν ο ισχυρός άρχοντας Αλέξιος Καλλέργης αναδείχθηκε σε κύριο διαμεσολαβητή μεταξύ της Κρήτης και της Βενετίας και αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των Κρητικών και τη διατήρηση της Ορθόδοξης πίστης. Λίγο αργότερα, στην «Επανάσταση του Αγίου Τίτου» (1363-1366) επικεφαλής και πάλι ήταν Καλλέργηδες. Εξέχουσες επίσης προσωπικότητες από την οικογένεια των Καλλέργηδων ήταν ο Ζαχαρίας Καλλέργης, λόγιος τυπογράφος του 16ου αιώνα, στη Βενετία, ο Αντώνιος Καλλέργης, συγγραφέας της Ιστορίας της Κρήτης στα ιταλικά (1555) και ο Ματθαίος Καλλέργης, γερουσιαστής της Δημοκρατίας της Βενετίας και κύριος χρηματοδότης της ελληνικής αντίστασης κατά των Τούρκων.

Οι Καλλέργηδες ήταν ικανοί διπλωμάτες και έγιναν αποδεκτοί στους ανώτατους κύκλους της βενετικής εξουσίας, τους απονεμήθηκαν προνόμια και ο τίτλος της βενετικής ευγένειας. Χάρη σε αυτούς, πραγματοποιήθηκε επίσης η πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ της Βενετίας και της Κρήτης, μεταξύ του ιταλικού και του ελληνικού πολιτισμού. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αγωνίστηκαν με το σπαθί και με την πένα για να υπερασπιστούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελευθερία της Κρήτης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συνελήφθησαν άμεσα δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για...

Συνελήφθησαν άμεσα χθες (17.02.2026) το βράδυ δυο...

Χανιά:Αύριο, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, η ποδηλατική...

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι αύριο, Πέμπτη 19...

Συνελήφθησαν άμεσα δύο αλλοδαποί κατηγορούμενοι για...

Συνελήφθησαν άμεσα χθες (17.02.2026) το βράδυ δυο...

Χανιά:Αύριο, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, η ποδηλατική...

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι αύριο, Πέμπτη 19...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΓΣΕΕ : Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων...

Ηράκλειο:Εξιχνιάστηκαν εννέα περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με το πρόσχημα υπαλλήλων του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε

Εξιχνιάστηκαν εννέα (9) περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με το πρόσχημα...

Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός “Της Συγγνώμης” στην Ι.Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Ενημερώνομε τους ευσεβείς Χριστιανούς, ότι την προσεχή ΚΥΡΙΑΚΗ της...