Χανιά: Έκλεισε η πισίνα του κολυμβητηρίου λόγω έλλειψης πετρελαίου

Περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με παρέμβαση του Πρωθυπουργού διέθεσε σημαντική χορηγία η οποία διασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου Χανίων, η διοίκηση του ΕΑΚ αποφασίζει το κλείσιμο της 25άρας πισίνας μέχρι τον Απρίλιο

Χανιά: Έκλεισε η πισίνα του κολυμβητηρίου λόγω έλλειψης πετρελαίου

Λουκέτο στην 25άρα πισίνα του Κολυμβητηρίου Χανίων, επικαλούμενη λόγους εξοικονόμησης ενέργειας έβαλε με απόφαση της που κοινοποίησε στο Ναυτικό Όμιλο η διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, επικαλούμενη λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Εκατοντάδες παιδιά και αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων επηρεάζονται άμεσα καθώς η αθλητική υποδομή λειτουργεί έτσι κι αλλιώς σε ακατάλληλες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων είναι το τρίτο πανελλαδικά ναυταθλητικό σωματείο με παγκόσμιες διακρίσεις και συμμετοχές σε όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Περίπου ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με παρέμβαση του Πρωθυπουργού διέθεσε σημαντική χορηγία η οποία διασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου Χανίων, η διοίκηση του ΕΑΚ αποφασίζει το κλείσιμο της 25άρας πισίνας μέχρι τον Απρίλιο.

«Η πισίνα η 25άρα την έχουμε πανέτοιμη, καθαρή, χλωριωμένη με την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο που είχαμε δεν ήταν επαρκές για να μπορούμε να τη θερμαίνουμε. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, πήραμε την απόφαση να την σταματήσουμε» δήλωσε ο Έφορος Ε.Α.Κ. Χανίων – Υπεύθυνος Κολυμβητηρίου, Μανόλης Μπουζάκης.

Ο Έφορος Ε.Α.Κ. Χανίων πρόσθεσε ότι «έχει κάποιες παγίδες και προσπαθούμε να τις περιορίζουμε και να μπορούν τα παιδιά να κολυμπάνε και να αποφεύγουμε τα ατυχήματα. Λοιπόν, όταν θα πιάσουνε εδώ οι βοριάδες θα είναι δύσκολο ακόμα και να κατεβαίνουν κάτω τα παιδιά , είναι ξεσκέπασες οι δεξαμενές και δεν μπορούμε ούτε τις κουβέρτες να βάλουμε ώστε να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία». Ο κ. Μπουζάκης εξήγησε ότι «τώρα ακόμα επειδή οι καιροί είναι καλοί χρησιμοποιούμε και την 12,5άρα. Βέβαια αν είχαμε και τις τρεις θα ήταν πολύ πιο εύκολα και πιο λειτουργικά».

Η διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων με έγγραφο της προς την διοίκηση του ΝΟΧ έκανε γνωστή την απόφαση: «Η απουσία επαρκών κονδυλίων για την αγορά πετρελαίου για το σύνολο των δεξαμενών του κολυμβητηρίου ,οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία αλλά και η απαραίτητα εξοικονόμηση ενέργειας που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των νέων κανόνων από το Υπουργείο Αθλητισμού μας οδηγεί στην απόφαση να αδειάσει και να σταματήσει να λειτουργεί η 25άρα πισίνα του Κολυμβητηρίου μέχρι τον Απρίλιο».

Από πλευράς του, ο Θεόφιλος Κυριακόπουλος μέλος προσωρινής διοίκησης Ε.Α.Κ. Χανίων επισήμανε ότι «από τη Γενική Γραμματεία αθλητισμού έχει δοθεί εντολή για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν κονδύλια να χρηματοδοτηθεί το Κολυμβητήριο».

Ο πρόεδρος του ΕΑΚ Τάκης Σβουράκης εξήγησε ότι πριν από ενάμιση μήνα συναποφασίστηκε με το ΝΟΧ η αναστολή λειτουργίας της πισίνας καθώς το κόστος συνολικά είναι δυσβάσταχτο. Μόνο το κόστος ενέργειας τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 37.000 ευρώ όταν το 2021 ο υψηλότερος λογαριασμός ρεύματος στο Κολυμβητήριο ήταν 12.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αποφάσεις λαμβάνονταν και τα προηγούμενα χρόνια για τον ίδιο λόγο. Η 25άρα πισίνα δεν λειτούργησε ούτε τον περσινό χειμώνα.

Επιπλέον, ζητήματα ασφάλειας και επικινδυνότητας των εγκαταστάσεων επιβάλουν έτσι κι αλλιώς το κλείσιμο των δύο μικρότερων δεξαμενών τουλάχιστον τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές. Τουλάχιστον χίλια παιδιά προπονούνται ή αθλούνται καθημερινά στις πισίνες του Κολυμβητηρίου Χανίων και η αναστολή λειτουργίας της 25άρας πισίνας και αργότερα και της 12,5άρας αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινότητα τους.

«Το να στριμωχτούν όλα αυτά τα παιδιά στην 50άρα πισίνα είναι μεγάλο πρόβλημα για την προπόνηση τους και το έργο που τραβάνε πλέον οι προπονητές για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα Το ΕΑΚ δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να χορηγήσει στο Κολυμβητήριο Χανίων. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρέπει να ανοίξει κάποιους κωδικούς, να στείλει χρήματα στο ΕΑΚ Χανίων και να χρηματοδοτηθούμε» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

Μέλη της προσωρινής διοίκησης του ΝΟΧ υποστηρίζουν πως ο όμιλος δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται σε χορηγίες και τονίζει την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου. Η απόφαση για λουκέτο στη μια από τις τρεις κολυμβητικές δεξαμενές του Κολυμβητηρίου Χανίων έρχεται σε μια περίοδο που η τοπική κοινωνία και ο κόσμος του ναυταθλητισμού βρίσκεται εν αναμονή της δημοπράτησης του έργου εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.