Χανιά: Εμπλοκή της Σούδας σε επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας στο FIR Λευκωσίας

Ημερομηνία:

Σοβαρά επεισόδια με εμπλοκή αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που σχετίζονται με την πολεμική δραστηριότητα ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία καταγράφονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Λευκωσίας.

Σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών, που επιβεβαιώνονται και από τα πραγματικά δεδομένα πτήσεων, τα επεισόδια αυτά που καταγράφονται κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες, εξελίχθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου καταγράφηκε εντός του Fir Λευκωσίας και στα όρια του με το Fir της Δαμασκού, διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάσεις στη Συρία. Επρόκειτο για μαχητικά τύπου S-35 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ.

Η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών, που ήταν τακτική σχεδόν καθημερινή τους τελευταίους μήνες νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, μετά το εν λόγω επεισόδιο, διακόπηκε για μερικές μέρες. Το ένα από αυτά, που έχει και την πιο συχνή παρουσία τους τελευταίους μήνες, ένα Boeing P-8A (Poseidon) μετά από διακοπή πέραν της μίας εβδομάδας, επανήλθε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για κατασκοπευτική πτήση στην περιοχή.

Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά απογειώνονται είτε από τη Σούδα στην Κρήτη είτε από τη Σιγκονέλα στην Ιταλία και πραγματοποιούν πτήσεις νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου με εμφανή στόχο τις δυνάμεις σε στεριά θάλασσα και αέρα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ακριβώς με αυτό το περιστατικό, εντός του Fir Λευκωσίας, σχετιζόταν και αμερικανική δήλωση καταδίκης των ρωσικών ενεργειών με την οποία η αναχαίτιση χαρακτηριζόταν ως «μη επαγγελματική» και «επικίνδυνη» πράξη.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι πτήσεις των αμερικανικών κατασκοπευτικών γίνονται αντιληπτές από τους ελεγκτές εναέριας της Κύπρου, στις πλείστες περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά τα ρωσικά μαχητικά που πετούν χαμηλά στα όρια των Fir Λευκωσίας- Δαμασκού και με ενεργοποιημένα συστήματα κατά της επισήμανσης τους. Ωστόσο, τις πλείστες φορές οι πτήσεις αυτές γίνονται αντιληπτές από τα στρατιωτικά ραντάρ της Εθνικής Φρουράς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ” επεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, αλλά όχι τέτοιας εγγύτητας και επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις ενεργοποιούν ζώνες ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στα όρια των δύο Fir, με απαγόρευση πτήσεων μέχρι ακόμα και τις 66.000 πόδια. Όταν πλησιάσουν στις περιοχές αυτές αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, συχνά ακολουθούν διαδικασίες αναχαίτισης.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρεκόρ Αυγούστου: Ελλάδα και Κύπρος οι top...

Μεταξύ των πόλεων, η Αθήνα, η Κρήτη, η Ρόδος...

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...

Ρεκόρ Αυγούστου: Ελλάδα και Κύπρος οι top...

Μεταξύ των πόλεων, η Αθήνα, η Κρήτη, η Ρόδος...

Eρωτήματα δημιουργεί δημοσίευμα του Independent για «προσχέδιο»...

Ο Independent ισχυρίζεται ότι η Ολγκίν προτείνει σχέδιο «χαλαρής...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλωσόρισε τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριές του

Welcome to UoC Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλωσόρισε τους νέους φοιτητές...

Δήμος Καντάνου-Σελίνου : Προσωρινό κλείσιμο Φαραγγιού Αγίας Ειρήνης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων

Π𝚸𝚶𝚺𝛀𝚸𝚰𝚴𝚶 𝚱𝚲𝚬𝚰𝚺𝚰𝚳𝚶 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 𝚲𝚶𝚪𝛀 𝚻𝛀𝚴 𝚬𝚴𝚻𝚶𝚴𝛀𝚴 𝚩𝚸𝚶𝚾𝚶𝚷𝚻𝛀𝚺𝚬𝛀𝚴 ...

Δήμος Γόρτυνας:Αγιασμός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίων Δέκα

Με χαμόγελα, αισιοδοξία και ευχές για μια γόνιμη και...