Χανιά:Εντοπισμός Καταβόθρας στην Αύλακα της Λίμνης Κουρνά Αποκορώνου Κρήτης

Ημερομηνία:

Στην ύπαρξη καταβόθρας οφείλεται η αποστράγγιση καναλιού της φυσικής λίμνης Κουρνά, η οποία δημιουργήθηκε σε αύλακα βορειοανατολικά της λίμνης.

Μετά από αίτημα του Αντιδημάρχου Αποκορώνου κ. Ιωάννη Αποστολάκη, κλιμάκιο της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) πραγματοποίησε αλλεπάλληλες αυτοψίες στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσει τις αιτίες αποστράγγισης του καναλιού προς το φράγμα.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021, την επομένη από το σχετικό αίτημα του Δήμου Αποκορώνου, το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., επισκέφθηκε τη λίμνη, ενώ οι αυτοψίες συνεχίσθηκαν και τις επόμενες ημέρες μέχρι τα τέλη του μήνα. Ελέχθησαν παλιά φρέατα και κανάλια άρδευσης που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν, καθώς και ο ποταμός Δέλφινος ο οποίος αποτελεί τη φυσική επιφανειακή απορροή των νερών της λίμνης.

Στις 25 Οκτωβρίου 2021 προσδιορίσθηκε η θέση και η αιτία όπου λαμβάνει χώρα η αποστράγγιση της αύλακας. Συγκεκριμένα, εντός αυτής και υποκείμενα ενός μικρού πάχους στρώματος από κορεσμένα ιζήματα (αλλουβιακές αποθέσεις), εντοπίσθηκε στόμιο καταβόθρας εντός της χοάνης που διαμορφώνεται σε αδιαβάθμητα ελαφρά συνδεδεμένα κορήματα. Η καταβόθρα σχηματίζεται σε συνεκτικές αργιλομαργαϊκές αποθέσεις και η αποστράγγιση ακολουθεί την κατακόρυφη συνιστώσα. Το στόμιο της καταβόθρας έχει διαστάσεις 0,35m x 0,25m περίπου και σχήμα έλλειψης.
Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αποκορώνου σύσκεψη των συναρμοδίων φορέων για την διαχείριση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχε και ο Προϊστάμενος της Π.Μ Κρήτης Γιάννης Μιχαλάκης.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) και συγκεκριμένα η αρμόδια Περιφερειακή Μονάδα Κρήτης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της επικινδυνότητας του φαινομένου, καθώς και για τον προσδιορισμό των απαραίτητων ενεργειών για την αποτροπή του φαινομένου αποστράγγισης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...

Δήμος Καντάνου Σελίνου:Επαναλειτουργία και άνοιγμα Φαραγγιού Αγίας...

𝝚𝝥𝝖𝝢𝝖𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝟𝝖𝝞 𝝖𝝢𝝤𝝞𝝘𝝡𝝖 𝚽𝚨𝚸𝚨𝚪𝚪𝚰𝚶𝚼 𝚨𝚪𝚰𝚨𝚺 𝚬𝚰𝚸𝚮𝚴𝚮𝚺 Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου...

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει ...

(βασισμένο σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 8/6/1963) - «Γραφείο λογοκρισίας»...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Στου Φιλόσοφου η απλότητα είναι φιλοσοφία

Μια ταβέρνα με μεγάλη ιστορία στις Αρχάνες, ένα από...

Η εορτή της Αγίας Πελαγίας στην Ενορία Απλαδιανών Μυλοποτάμου

8 Οκτωβρίου 2026 Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε η μνήμη...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η Δημοτική Επιτροπή

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 13:00 συνεδριάζει η Δημοτική...