Χανιά:Εξερευνώντας τα σπήλαια στα Λευκά Όρη

Η παρουσίαση της συνέχειας της αποστολής και των νέων αποτελεσμάτων της στα Λευκά Όρη θα γίνει από τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης στο ευρύ κοινό την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σφακίων

Το 2018 παρουσιάστηκαν στο κοινό του Δήμου Σφακίων για πρώτη φορά τα εξαιρετικά αποτελέσματα των μέχρι τότε αποστολών που είχαν διοργανωθεί στο σπηλαιοβάραθρο Στέρνες. Έκτοτε ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης (ΣΠΟΚ) συνέχισε με συνέπεια κάθε χρόνο την εξερεύνηση του σπηλαιοβαράθρου, με διεθνείς αλλά και αμιγώς ελληνικές αποστολές κατά τον δύσκολο καιρό της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των αποστολών είναι πολύ εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν σημαντικές ανακαλύψεις.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι γνωστό στους σπηλαιολόγους από την δεκαετία του ’80 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 αποστολές με στόχο την εξερεύνηση και καταγραφή του, μιας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 βαθύτερων σπηλαίων της Ελλάδας, αλλά και της δυναμικής του για περαιτέρω ανάπτυξη λόγω του πολύ μεγάλου υψομέτρου της εισόδου (2090μ). Μέχρι την παρουσίαση του 2018 το εξερευνημένο κομμάτι του σπηλαίου είχε βάθος 585 μ. και συνολικό μήκος διαδρομών 830 μ.

Έκτοτε, και κυρίως μετά την αποστολή του 2020, όπου μέσω ενός μικρού παραθύρου ανακαλύφθηκε μια γαλαρία μεγάλων διαστάσεων και με πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, το σπήλαιο έχει βάθος 616μ και μέγιστο μήκος διαδρομών 2438μ, καθιστώντας το το 6ο βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα.

Έπεται όμως συνέχεια εξερεύνησης, μιας και οι αγωγοί και θάλαμοι του σπηλαίου συνεχίζονται! Η παρουσίαση της συνέχειας της αποστολής και των νέων αποτελεσμάτων της θα γίνει στο ευρύ κοινό, την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σφακίων, ο οποίος είναι βασικός χορηγός και υποστηρικτής των αποστολών. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις ημέρες της αποστολής και από το ίδιο το σπηλαιοβάραθρο και την πανέμορφη γαλαρία του, ενώ παράλληλα θα δοθούν στοιχεία για το γενικότερο ενδιαφέρον της περιοχής σε σπηλαιολογικά και άλλα γεωλογικά φαινόμενα και σχηματισμούς όπως προκύπτουν από τις έρευνες πολλών διεθνών ομάδων από όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και η επόμενη αποστολή, “Στέρνες 2023”, για τη συνέχιση της εξερεύνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.