Χανιά: Γουρούνες, καταπατήσεις και απόλυτη αναρχία στα Φαλάσαρνα

Η μοναδικής ομορφιάς παραλία είναι καταπατημένη σχεδόν σε όλο το μήκος της, με εκατοντάδες ομπρελοκαθίσματα όλων των τύπων και για όλα τα βαλάντια, να υπόσχονται υπηρεσίες με φόντο το μοναδικό μπλε της θάλασσας, τη στιγμή που η νομοθεσία για προστατευόμενες περιοχές ορίζει επιτρεπόμενο ποσοστό το 30%

Χανιά: Γουρούνες, καταπατήσεις και απόλυτη αναρχία στα Φαλάσαρνα

Όργιο παρανομίας κατέγραψαν στα Φαλάσαρνα διαδοχικοί έλεγχοι της Κτηματικής Υπηρεσίας, με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην φημισμένη παραλία, να μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη. Το ρεπορτάζ του neakriti.gr, της εφημερίδας «ΝΚ» και της ΚΡΗΤΗ TV στην περιοχή, είναι αποκαλυπτικό για την κατάληψη της παραλίας από ομπρελοκαθίσματα που φτάνει σχεδόν στο 80, για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της χελώνας Καρέτα Καρέτα, για την δραστηριοποίηση των γνωστών «γουρούνων» πάνω στην άμμο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λουόμενοι, οι οποίοι πληρώνουν για απλά ομπρελοκαθίσματα δεκαπέντε ευρώ και για σύνθετες ξύλινες κατασκευές, από 30 έως και 300 ευρώ!

Η μοναδικής ομορφιάς παραλία είναι καταπατημένη σχεδόν σε όλο το μήκος της, με εκατοντάδες ομπρελοκαθίσματα όλων των τύπων και για όλα τα βαλάντια, να υπόσχονται υπηρεσίες με φόντο το μοναδικό μπλε της θάλασσας, τη στιγμή που η νομοθεσία για προστατευόμενες περιοχές ορίζει επιτρεπόμενο ποσοστό το 30%. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας, τόσο στην πρώτη έφοδο του στην περιοχή στα τέλη Ιουλίου, όσο και στον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε την περασμένη Παρασκευή, διαπίστωσε πως ουδείς από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό διαθέτει σχετική άδεια.

Φαλάσαρνα

Η δημοφιλής παραλία της Κρήτης που συγκαταλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις 25 καλύτερες του κόσμου, φιγουράρει φέτος στη λίστα με τις ελληνικές παραλίες όπου βασιλεύει η ανομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αυτοψία των ελεγκτών όπου έγινε καταμέτρηση όλης της έκτασης κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού, διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει ούτε ένα μισθωτήριο παραχώρησης. Παρά την ασφυκτική τουριστική εκμετάλλευση, τα μοναδικά μισθωτήρια, αφορούν σε θαλάσσια σπορ.

Φαλάσαρνα

Η κ. Δέσποινα Κουτσουνάκη, γέννημα θρέμμα της περιοχής και μέλος σήμερα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Save Falasarna, μίλησε για μια κατάσταση απαράδεκτη, η οποία πλέον έχει αρχίσει να μην γίνεται αποδεκτή και από μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών οι οποίοι γνώρισαν τα Φαλάσαρνα σε παλιότερες εποχές. «Στη μεγάλη παραλία επικρατεί ένα καθεστώς ασυδοσίας. Δε μπορώ να σας πω ακριβώς τι συμβαίνει γιατί δεν πατάω τα πόδια μου εκεί. Περιμένω να απομακρυνθούν οι ομπρέλες για να ξαναπάω στην παραλία. Γνωρίζω όμως από κόσμο που την επισκέπτεται, πως υπάρχουν οι ομπρέλες που είναι ουσιαστικά μόνιμες κατασκευές και επιπλέον παρατηρείται υπερκάλυψη του δημόσιου χώρου του αιγιαλού» τόνισε η κ. Κουτσουνάκη.

Η ίδια, όπως και όλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, μιλά για άγρια εκμετάλλευση της περιοχής και για καταστροφή της φύσης χάριν της τουριστικής ανάπτυξης, όπως την οραματίζονται μεγάλοι επιχειρηματίες και επενδυτές. Όπως σημείωσε η κ. Κουτσουνάκη, «υπάρχει συγκεκριμένος χώρος που μπορεί να καταλάβει μια επιχείρηση εφόσον πάρει την άδεια της. Να τηρηθεί αυτό. Κανείς δεν είπε να μην δραστηριοποιηθούν άνθρωποι στην παραλία. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι τόσα χρόνια είχαμε επιβιώσει και χωρίς οικονομική δραστηριότητα στις παραλίες». Χαρακτηριστικά είπε ότι «όλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα, να ζήσουν και να χαρούν τη φύση χωρίς παρεμβάσεις και όχι να θεωρούν ότι φύση είναι η ξαπλώστρα και ο φραπές στο χέρι που σου φέρνουν».

Στην τεράστια σε έκταση προστατευόμενη παραλία που είναι εμφανώς ισοπεδωμένη και οι αμμοθίνες είναι εξαφανισμένες για να καλυφθούν οι τουριστικές ανάγκες, τετράτροχα των beach bar εξυπηρετούν τους λουόμενους, με την εικόνα να προκαλεί αλγεινή εντύπωση. H Πρωτοβουλία Πολιτών Save Falasarna ζητά την προστασία της περιοχής και την δραστηριοποίηση επιχειρηματιών στη βάση της νομοθεσίας.

Φαλάσαρνα

Πάντως ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης υποστηρίζει ότι η αλλαγή του καθεστώτος μίσθωσης των παραλιών και η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών έφερε την ανομία στην περιοχή των Φαλασάρνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτήσεις από τους επιχειρηματίες υποβλήθηκαν και μάλιστα έγκαιρα, ωστόσο η γραφειοκρατία λειτούργησε ανασταλτικά στην εφαρμογή του νόμου. «Φέτος εφαρμόζεται το νέο καθεστώς που εμπλέκει τους δήμους, το Υπουργείο Οικονομικών, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Κτηματική Υπηρεσία και την Αρχαιολογία. Γι αυτό υπήρξαν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις που έχουν οδηγήσει στην  παράνομη δραστηριοποίηση» δήλωσε στο neakriti.gr.

Σήμερα τα Φαλάσαρνα εξελίσσονται σε Μύκονο της Κρήτης με τις τιμές για τα απλά ομπρελοκαθίσματα που μισθώνει ο δήμος Κισάμου να ξεκινούν από 15 ευρώ και να φτάνουν κατά περίπτωση για σύνθετες ξύλινες κατασκευές που μισθώνουν ιδιώτες, μέχρι και τα 300 ευρώ.

Φαλάσαρνα

Η κ. Αργυρώ Φιλιπάκη, ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην περιοχή σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν μια ομπρέλα να κοστίζει παραπάνω από ένα δωμάτιο και κάλεσε τους επιχειρηματίες συναδέλφους της να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τουρίστες και επισκέπτες που διαθέτουν τόσα χρήματα, «γιατί όχι».

Τα μόνα αναλλοίωτα στην περιοχή, όπου το δίλλημα προστασία ή τουριστική ανάπτυξη με όποιο κόστος κυριαρχεί, είναι τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και το καθηλωτικό ηλιοβασίλεμα, που την καθιστούν μοναδική και απλώνουν τη φήμη της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.