Χανιά:Η αναγόρευση της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτημη Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ
ΤΗΣ Α.Ε. ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
σε ΕΠΙΤΙΜΗ ΠΡΟΕΔΡΟ και ΕΤΑΙΡΟ
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Χαλέπα, Χανιά
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Προσφώνηση
Προέδρου Εκτελεστικής Επιτροπής –
Γενικού Διευθυντή Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε

Με ξεχωριστή τιμή και χαρά Σας υποδεχόμαστε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης του Οργανισμού του Ιδρύματος, Σας αναγορεύουμε σήμερα Επίτιμη Πρόεδρο και Εταίρο. Πρόκειται για την ανώτατη τιμητική διάκριση που το Ίδρυμά μας απονέμει στους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε κορυφαίες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής με σημαντική προσφορά στην υποστήριξη του έργου και των σκοπών του και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στα 21 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος η διάκριση αυτή έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, στον προκάτοχό Σας Προκόπιο Παυλόπουλο, αλλά και στον ρεαλιστή Κύπριο πρόεδρο, αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη.

Στο πρόσωπό Σας τιμούμε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας, αλλά ασφαλώς τιμούμε και τη σύγχρονη γυναίκα. Στη διαδρομή Σας, Κυρία Πρόεδρε, έχετε αδιαμφισβήτητα πετύχει πολλά. Ξεχωρίζουμε τις δύο σημαντικότερες κατακτήσεις Σας: Ήσασταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Η εκλογή Σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ασφαλώς αποτελεί επιβράβευση της προσωπικής Σας διαδρομής ως κορυφαίας δικαστικής λειτουργού, αλλά και αναγνώριση του κύρους του ανώτατου δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ένας θεσμός που, όσο κανείς άλλος, συνδέεται άρρηκτα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο ίδιος είχε εντάξει την ίδρυσή του στον μακρόπνοο συνταγματικό και νομοθετικό σχεδιασμό του, με σκοπό την κατοχύρωση του κράτους δικαίου εξασφαλίζοντας ότι ο πολίτης θα περιβάλλεται από ασφάλεια δικαίου σε κάθε κοινωνική του δραστηριότητα, και είχε αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του θεσμού.

Αυτή τη σχέση θελήσαμε να αναδείξουμε όταν προ τριετίας, στην περίοδο της δικής Σας προεδρίας, θέσαμε τις βάσεις για τη συνδιοργάνωση από το Ίδρυμα και το Συμβούλιο ενός επιστημονικού συνεδρίου για τις εννέα δεκαετίες ζωής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεψαν, τον περασμένο Ιούνιο, στο κτίριο του Συμβουλίου, με εξαιρετική επιτυχία, με πολύ σημαντικές εισηγήσεις που φώτισαν ολόπλευρα τους οραματισμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου για το ανώτατο δικαστήριο και την εξέλιξή του στη διαδρομή του χρόνου. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον θέσατε το συνέδριο υπό την αιγίδα Σας, κηρύξατε την έναρξη των εργασιών του και πραγματοποιήσατε μία εμπεριστατωμένη ομιλία.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,

Με την ευρεία νομική Σας κατάρτιση και την εν γένει πνευματική Σας συγκρότηση, με εργατικότητα και μεθοδικότητα, συνεχίζοντας μία σπουδαία οικογενειακή παράδοση, υπηρετήσατε με συνέπεια τη Δικαιοσύνη και ανήλθατε στα ανώτατα κλιμάκια έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων και, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, χαράσσοντας μία πορεία με προοδευτικό πρόσημο και ανοικτούς ορίζοντες. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την ανθρωπότητα, με τις παρεμβάσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις Σας, πάντοτε με λόγο διαυγή και μεστό περιεχομένου, άμεσο και συναισθηματικό, έχετε πετύχει να εκφράζετε το δημόσιο αίσθημα.

Το ενδιαφέρον Σας για το έργο του Ιδρύματός μας είναι διαρκές και έμπρακτο. Είχαμε τη χαρά να Σας υποδεχθούμε ξανά στα Χανιά και να Σας ξεναγήσουμε στο πατρικό σπίτι του Βενιζέλου, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τον κ. Γιάννη Δασκαλάκη, και να διαπιστώσουμε τη βαθιά γνώση Σας για θέματα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και τον θαυμασμό Σας για τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό και τα επιτεύγματά του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.