Χανιά: Κατέπλευσε στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» – Αναμένεται και το «Σαρλ ντε Γκολ»

Ημερομηνία:

Έχει πλήρωμα που πλησιάζει τα 5.800 άτομα, μήκος 333 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη
Στη βάση της Σούδας κατέπλευσε το πρωί της Κυριακής (28/4) το θηριώδες αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, «Αϊζενχάουερ», μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες παραμονής στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στα Χανιά θα παραμείνει μέχρι και τις 2 Μαΐου, ενώ την ίδια ημέρα θα δέσει το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», το οποίο θα αποπλεύσει στις 7 Μαΐου.

«Το αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ” και το αντιτορπιλικό “Γκρέιβλι” διέσχισαν την Παρασκευή τη Διώρυγα του Σουέζ προς την ανατολική Μεσόγειο, αφού εγκατέλειψαν την Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε σε σχετικήν ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Χωρίς αεροπλανοφόρο ή ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας η Ερυθρά Θάλασσα
Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Eisenhower ή Ike όπως προτιμούν οι Αμερικάνοι, αναπτύχθηκε στις 13 Οκτωβρίου και κατευθύνθηκε προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετείχε στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Αεροσκάφη από το Ike και το «Γκρέιβλι» κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι και πυραύλους κατά πλοίων ενώ βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του USNI News.

«Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων Dwight D. Eisenhower έχει προσφέρει εξαιρετική ναυτική ισχύ στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο υποναύαρχος Marc Miguez, διοικητής της Ike CSG, στην ανακοίνωση.

Το «Αϊζενχάουερ» αναμένεται να αντικατασταθεί από το «Χάρι Τρούμαν», το οποίο βρισκόταν στον Δυτικό Ατλαντικό για τη διεξαγωγή άσκησης, από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το USNI News Fleet and Marine Tracker.

Η αποχώρηση του «Αϊζενχάουερ» από την Ερυθρά Θάλασσα αφήνει την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ χωρίς ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου ή ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Χούθι μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας.

Το «Αϊζενχάουερ» μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη
Το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» είναι το δεύτερο της κλάσης «Νίμιτς», το οποίο καθελκύστηκε το 1975 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1977.

Παρά την ηλικία του, το πλοίο διατηρεί εντυπωσιακές δυνατότητες, καθώς μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη.

Έχει πλήρωμα που πλησιάζει τα 5.800 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.400 είναι καθαρά το πλήρωμα του πλοίου, ενώ περίπου 2.400 είναι όσοι υπηρετούν στην αεροπορική πτέρυγα που μεταφέρει.

Έχει μήκος 333 μέτρων, το εκτόπισμά του ξεπερνάει τις 100.000 τόνους αλλά, παρά το μέγεθός του, μπορεί να «πιάσει» ταχύτητα 30 κόμβων, καθώς παράγει ενέργεια από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και η συνολική ισχύς στις τέσσερις προπέλες φτάνει τους 260.000 ίππους.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:«Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης “4 λεπτά...

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, με τη στήριξη του Δήμου...

Νέα σύλληψη για κατασκοπεία στη Σούδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Πολωνό, ο οποίος φωτογράφιζε...

Χανιά:«Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης “4 λεπτά...

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, με τη στήριξη του Δήμου...

Νέα σύλληψη για κατασκοπεία στη Σούδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Πολωνό, ο οποίος φωτογράφιζε...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Ρεθύμνης:Διακοπή κυκλοφορίας της οδού Ζαμπελίου και της οδού Χαρίκλειας Δασκαλάκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα αποκατάστασης οδών που εκτελεί...

Ηράκλειο:Εργασίες στην λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα από τη ΔΕΥΑΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο 14/3 Εργασίες σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης...

Σταύρος Αρναουτάκης: «Η Κρήτη αναδεικνύεται σε απόλυτο παγκόσμιο προορισμό εμπειριών και πολιτισμού»

Τον οραματικό και φιλόδοξο μετασχηματισμό που συντελείται στην Κρήτη,...

Επίσκεψη κομματικών στελεχών στο έργο του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου

Με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη...