Χανιά: Κλειστός θα παραμείνει ο ΒΟΑΚ από Σταλό ως Πλατανιά

Χανιά: Κλειστός θα παραμείνει ο ΒΟΑΚ από Σταλό ως Πλατανιά. Κλειστός θα παραμείνει για ακόμα μια εβδομάδα και μέχρι νεωτέρας…

Κλειστός θα παραμείνει για ακόμα μια εβδομάδα και μέχρι νεωτέρας, ο ΒΟΑΚ από τον κόμβο του Γαλατά μέχρι τον κόμβο του Πλατανιά, λόγω της μεγάλης κατολίσθησης που είχε γίνει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Στα Χανιά θα μεταβεί εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα κάνει αυτοψία.

Είναι ακόμα ιδιαίτερα επικίνδυνο το σημείο καθώς ο κίνδυνος μεγαλύτερης κατολίσθησης και ατυχήματος παραμένει.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης,Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε για το θέμα:

«Πάντα σε ακραία καιρικά φαινόμενα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Ένας από τους καλύτερους γεωλόγους που υπάρχουν, είπε ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να φύγουν από το σημείο τα χώματα, γιατί κατά κάποιο τρόπο σε αυτή τη φάση αποτελούν αντιστήριξη. Δόθηκε λοιπόν εντολή να κλείσει ο δρόμος λόγω επικινδυνότητας και στείλαμε επιστολή στο Υπ. Υποδομών για να έρθει εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών το οποίο θα βρίσκεται εδώ ή την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη για να δουν τις κατολισθήσεις.

Μετά την ερχόμενη εβδομάδα, η σύμφωνη γνώμη πολλών μηχανικών θα μας δείξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε για το συγκεκριμένο τμήμα. Επίσης, ανατέθηκε από το Υπ. Υποδομών σε έναν μελετητή του ΟΑΚ να κάνει ολοκληρωμένη μελέτη παράλληλα με το υπουργείο. Από τη στιγμή που λέει η αστυνομία ότι πρέπει να είναι κλειστός για να μην υπάρξουν ατυχήματα πρέπει να μείνει κλειστός».

Μπορεί η συγκεκριμένη κατολίσθηση να είναι μια από τις μεγαλύτερες στον Βόρειο Οδικό Άξονα, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπονται οι συνεχείς κατολισθήσεις και καταπτώσεις στην εθνική οδό της Κρήτης, όπως για παράδειγμα στο Πλατάνι και το Καλάμι, οι οποίες έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές σοβαρά ατυχήματα με διερχόμενους οδηγούς.

«Στο θέμα έργων στήριξης σε τέτοια σημεία χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη από πλευράς του Υπ. Υποδομών για να γίνουν οι αντιστηρίξεις που χρειάζονται ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα. Περιμένουμε την πρόταση για τη νέα χάραξη του ΒΟΑΚ. Έχει αρχίσει η πρώτη φάση του διαγωνισμού, προχωρούν στη δεύτερη φάση αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει το υπουργείο ποια θα είναι η νέα χάραξη. Εμείς είχαμε αναφέρει και στον Πρωθυπουργό όταν είχε έρθει ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί δεν είναι ρεαλιστικό. Ζητάμε επανειλημμένως να μας δοθεί η αρμοδιότητα. Αν είχε η Περιφέρεια ή ο ΟΑΚ την αρμοδιότητα όλα τα έργα θα είχαν προχωρήσει».

Τέλος ο κ. Αρναουτάκης σχολίασε μετά από σχετική ερώτηση και την κριτική που έχει δεχτεί από τον ανθυποψήφιό του για την Περιφέρεια Κρήτης, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, λέγοντας:

«Εμείς δεν κάνουμε λαϊκισμό, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία, μας ενδιαφέρει το έργο, δεν θέλουμε να βγάλουμε μια φωτογραφία και να πάμε να δούμε ότι πέφτει το βουνό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχει πέσει, πηγαίνουν οι συνεργάτες μας, οι υπηρεσίες μας και όταν θα έρθουν μεσοβδόμαδα οι μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών θα ζητήσουμε να μας πουν τη λύση και εμείς θα βρούμε τη χρηματοδότηση ανεξάρτητα αν είναι αρμοδιότητα δική μας ή όχι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.