Χανιά:Με επιτυχία η κινητοποίηση των εργαζομένων στο τουρισμό

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στη κινητοποίηση του σωματείου για την επέκταση του ταμείου ανεργίας. Χαιρετίζουμε τον κόσμο που έκανε το βήμα θαρρετά και οργανωμένα να αντιταχθούν στην αντεργατική νομοθεσία όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που τους απέκλεισαν από την επεκταμένη επιδότηση ανεργίας και επιζούν με μηδενικό εισόδημα τον μισό χειμώνα μέσα σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας.

Ακρίβεια ενεργειακή από τις ¨πράσινες πολιτικές¨ για να πλουτίζουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, στα τρόφιμα που οι αγρότες πωλούν πάμφθηνα το προϊόν του μόχθου τους ενώ σε εμάς φτάνουν πανάκριβα. Ακρίβεια στη στέγη από την έλλειψη λαϊκής στεγαστικής πολιτικής, στην ανατροφή των παιδιών μας που θα πρεπει να τους πληρώνουμε τις σπουδές τους… Τα χρήματα βέβαια πάντα βρίσκονται για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους που επιδοτούνται με ιλιγγιώδη ποσά με το πιο πρόσφατο παράδειγμα όπου τα δύο νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα χρηματοδοτούνται με 6,5εκ. ευρώ σε ένα προϋπολογισμό 14εκ. δηλ σχεδόν 50%.

Το καλοκαίρι πάλι οργιάζουν οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εργοδοτική αυθαιρεσία, στις πλάτες των εργαζομένων που χτίζουν το ¨τουριστικό θαύμα¨. Απαιτούμε την εφαρμογή και τήρηση της Συλλογικής μας Σύμβασης και την υπογραφή νέας σύμβασης για τα επόμενα έτη με αυξήσεις που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια! Με ανθρώπινα ωράρια! Δεν παύουμε να διεκδικούμε την επαναφορά των βαρέων, του εφάπαξ στην 20ετία, την πληρωμή της πρακτικής άσκησης με βάση τη ΣΣΕ, την παύση της εκμετάλλευσης των εργολαβικών εργαζόμενων, αναγνώριση της εποχικότητας στα 12μηνα ξενοδοχεία, μέτρα ασφάλειας και προστασίας στην δουλειά, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων.

Το δίλλημα είναι ένα: ή θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ή θα παλέψουμε για τις ζωές μας! Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου!
Ως Ταξική Ενότητα καλούμε την πλειοψηφία της διοίκησης να πάρει απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη εργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη συντονιζόμενοι με δεκάδες άλλα σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, πανελλαδικά. Μια απεργιακή κινητοποίηση που συμπέφτει με τη μαύρη επέτειο των Τεμπών και αποτελεί μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης, με επίκεντρο το κόστος ζωής που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά, και με διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με υπογραφές ΣΣΕ, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας κ.ά. Εν όψει μάλιστα της κυβερνητικής τροπολογίας για την εφαρμογή και φέτος του μνημονικού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στις «αντοχές» των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενιαία επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μια επίθεση που ξεδιπλώνεται από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι την απογείωση των πλειστηριασμών. Από τα πανάκριβα τρόφιμα και την ενεργειακή φτώχεια μέχρι τη φοροληστεία από το κράτος σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους. Δικό μας κριτήριο τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε άμεσα :

1. Να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.
2. Να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση 5ημερου 8ωρου χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
3. Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.
4. Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
5. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.
6. Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
7. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) του υπουργείου εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012 όπως οι καμαριέρες οι μάγειρες.
8. Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
9. Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.
10. Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.
ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας
την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων,
την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος.
Κανένα Σωματείο, κανένας εργαζόμενος και λαϊκός άνθρωπος
δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα.
Κανείς μόνος του!
Αποφασιστικός απεργιακός ξεσηκωμός με σύνθημα
«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.